60 éves a Kisgrafikai Barátok Köre - Kiállítás a könyvtárban


2019-03-23 18:00:17  | cikk: Babos Petra  | 


60 éves a Kisgrafikai Barátok Köre - Kiállítás a könyvtárban főképe
Az Ajkai Kisgrafikai Barátok Köre rendszeres kiállítója a Jókai Mór Városi Könyvtárnak, hiszen már többször is megörvendeztették alkotásaikkal a pápaiakat.
A kiállítást Padné Szabó Mária nyitotta meg, aki mint mondta, a kiállítással többek között az volt a céljuk, hogy megmutassák a kör munkájának sokszínűségét. A 21 tablón összesen 33 alkotót ismerhetnek meg.
- 60 éve született a Kisgrafika Barátok Köre, Magyarországon ez 60 éve történt. 40 éve pedig már Ajkán is létezett az a helyi csoport, amelynek tagjai most egy új válogatást hoztak el a jó szomszédhoz, Pápára. A kiállítás egyik tematikus része alkotóinkat mutatja be. Bagarus Zoltán, Baranyai Ferenc, Gaál Zsigmond, Kapolcsi Kovács Csaba, és Medgyesy Miklós szorosan kötődik Ajkához. Punk Rebeka ajkai lakost, pápai középiskolást pedig bemutatkozása okán köszönthetjük. Az ő tablóikon természetesen saját alkotásaik szerepelnek. A következő egység az ajkai csoportot alapítók gyűjteményéből összeállított válogatás. A városi könyvtár mellett Dr. Boros Edit, Fülöp Irén, Görög Vincéné, Máriássy Mihályné, Szabó Zoltánné, Tilhof Endre és a Vértes család lapjait láthatják. Külön blokkot szerkesztettünk azoknak a művészeinknek, akik országos vagy nemzetközi díjakat érdemeltek. Ők Bagarus Zoltán, Baranyai Ferenc és Kapolcsi Kovács Csaba. Végül a körhöz később csatlakozó gyűjtők válogattak saját nevükre készült lapjaikból. Itt Berecz Ottília, Krajcsi Tiborné, Kundermann Jenő, Radó Andrásné és az én kedvenc darabjaim válhatnak közkinccsé - emelte ki Padné Szabó Mária, aki hozzátette, a tárlókban országos kiadványokat láthatnak, vagy országos rendezvényeken készült fotókon ismerhetnek fel néhány művészt és gyűjtőt. Akit a technikai kivitelezés is érdekel, figyelje meg a vázlatokat, dúcokat, azaz negatívokat, - amik fából, linóleumból vagy fémből valók,- illetve a színes, kész nyomatok „fejlődéstörténetét”.
Krajcsi Tiborné gyűjtő elmondta, nagyon jó kapcsolatot ápolnak a pápai könyvtárral, örömmel jönnek kiállítani, amikor csak lehetőségük nyílik.
-Jövő hónapban lesz hatvan éves a Kisgrafikai Barátok Köre, s mi ezzel a kiállítással szerettünk volna tisztelegni az évforduló kapcsán a könyvtárral karöltve - tudtuk meg a gyűjtőtől, aki hozzátette, hatalmas anyaguk van, így mindig más-más alkotásokat tudnak bemutatni a pápaiaknak.
A kiállítás április közepéig látható a városi könyvtár folyosóján, majd a könyvár társintézményeiben is bemutatják a tárlatot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!