Nemes Nagy Ágnes élete és költészete


2019-03-21 23:24:54  | cikk: ha  | 


Nemes Nagy Ágnes élete és költészete főképe

A Jókai Kör érdekes előadásra várta az irodalombarátokat: dr. Pataky Adrienn irodalomtörténész, szerkesztő Nemes Nagy Ágnes életéről és költészetéről, annak kevésbé ismert részleteiről tartott vetített képes prezentációt. A rendezvénynek a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtára adott otthont. Stankovics Marianna elnök elmondta, hogy az intézmény mindig szívesen fogadja előadásaikat, s nem mellékesen a márciusi összejövetel témája kapcsolódik is a Gyűjteményekhez, hisz Nemes Nagy Ágnes közismerten puritán protestáns volt, ősi erdélyi református család sarja.

Nemes Nagy Ágnes 1922-ben született Budapesten. 1939-ben a Baár-Madas Református Leánylíceumban kitüntetéssel érettségizett. Itt Áprily Lajos volt az igazgató, akinek hatására elkezdett verseket írni. Ezt követően a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-latin-művészettörténet szakos hallgatója lett, s itt szerzett diplomát 1944-ben. Egyetemi éveiben munkakapcsolatba került Szerb Antallal és Halász Gáborral, s Lengyel Balázs műkritikussal, akivel összeházasodtak. Első verseskötete 1946-ban jelent meg, s ugyanebben az évben férjével közösen megalapítják az Újhold című irodalmi folyóiratot, amely csak 1948 őszéig jelenhetett meg, de betiltása után szimbóluma lett a babitsi Nyugat eszmeiségét vállaló írói helytállásnak.

Megtelt a könyvtár az alkalomra

A Rákosi-korszak fordítói, tanári, ifjúsági írói pályára kényszerítette, de életműve ennek következtében számos értékkel gazdagodott. Jelentős műfordítóként is ismert lett, főként francia és német nyelvű műveket ültetett át magyarra. A budapesti Petőfi Gimnáziumban tanított, s gyermekversei is népszerűek, ki ne ismerné például Bors néni történetét? Költői munkája mellett a magyar esszéirodalom kimagasló művelője volt. 1958-tól aztán ismét szellemi szabadfoglalkozásúként dolgozhatott és publikálhatott.

Nemes Nagy Ágnes költészetét az objektív líra példájaként tartják számon. Ritkábban esik szó arról, mondta az előadó, hogy ez a költészet mitikus, hagyományba ágyazódó. Az ókori görög és a keleti mitológia elemei is visszaköszönnek a versekben. Költészetében jelentős a fa középpontba helyezése is. Gyönyörű Ekhnáton-versciklusa sokak szerint legsikerültebb műve. Nemes Nagy Ágnes őszintén kedvelte az ókori Egyiptom történelmét, Ekhnáton fáraó, a gyönyörű Nofretete egyistenhívő, újító férje különösen sokat jelentett neki; több versében is megjelenítette.

Az alkalmon teológushallgatók és refis diákok is közreműködtek felolvasással.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!