Koszorút helyeztek el Kossuth Lajos halálának emléknapján


2019-03-21 10:17:27  | cikk: Babos Petra  | 


Koszorút helyeztek el Kossuth Lajos halálának emléknapján főképe
Az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet küldöttsége Kossuth Lajos halálának emléknapján, március 20-án koszorúkat helyezett el az áruház melletti Kossuth-fejszobornál, valamint a Kossuth Lajos utca végén, a Tansütő épülete falán lévő, Zsuppán István domborművével díszített Kossuth-emléktáblánál a 125 esztendeje, 1894. március 20-án elhunyt Kossuth Lajos egykori magyar kormányzóelnök, Pápa város díszpolgára emlékére halálának, illetve Pápa város Képviselőtestülete Kossuth magyar állampolgárságának visszaállítását kérelmező határozata (1894. március 3-án) 125. évfordulója alkalmából.
Az emléktáblánál Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, önkormányzati képviselő tartott rövid megemlékezést a 125 éve történtekről, majd Áldozó Tamással, Pápa város polgármesterével elhelyezték a tisztelet koszorúját.
-Az 1879. évi 50. törvénycikk értelmében mivel tíz éven keresztül megszakítás nélkül külföldön tartózkodott, megfosztották magyar állampolgárságtól. 125 évvel ezelőtt Pápa Város Képviselőtestülete az ország képviselőházától kérte Kossuth Lajos állampolgárságának visszaállítását. Ez szép és hazafias gesztus volt a város képviselőtestületétől, melyet a közvélemény nyomására 1894. március 3-án tartott ülésén egyhangú határozattal mondott ki. Ebben kérte a magyar képviselőházat a már súlyos beteg Kossuth Lajos azonnali visszahonosítására. Azonban az idős politikus szervezete a kérelem elküldése után már csak két hétig tudott megbirkózni a komoly betegséggel, így a város kérelmének továbbítását követően csendesen elhunyt 1894. március 20-án - emelte ki Kerecsényi Zoltán.
A főhajtáson koszorút helyeztek el a pápai Honvéd Bajtársi Egyesület, illetve a helyi Kertbarát Népfőiskola képviselői is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!