140 millióból korszerűsítették a Mező kollégiumát


2019-03-20 20:31:45  | cikk: HuHa  | 


140 millióból korszerűsítették a Mező kollégiumát főképe
A közelmúltban két beruházás zajlott a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákszállásán. A fejlesztések befejeződtek, ma délelőtt meghívott vendégek jelenlétében számolt be az iskola vezetője a projektekről.
Gál Imre igazgató ismertette a beruházások részleteit

Az Agrárminisztérium fenntartásában működő intézmény konferenciatermében tartott rendezvényen Gál Imre igazgató köszöntötte a megjelenteket, felidézte az iskola történetét, az utóbbi évek fejlesztéseit, majd a most lezárult beruházásokat ismertette. Mint mondta, az elmúlt évek fejlesztései közül eddig kimaradt a kollégium nagyobb léptékű korszerűsítése, pedig az 1982-ben átadott épületre ráfért a felújítás. A múlt évben megkezdett és az év végén lezárt KEHOP-5.2.10-es energetikai fejlesztés nagy előrelépést jelentett a gazdaságos üzemeltetés felé.
Meghívott vendégek, az iskola pedagógusai és a kollégium diákjai vettek részt az átadón
 
-A pályázat a kollégium külső szigetelését, a tető víz- és hőszigetelését, valamint a részleges nyílászárócserét tartalmazta. Ez utóbbi azt jelentette, hogy azokat a nyílászárókat cseréltük ki fokozott hőszigetelésűre, melyekre korábban nem volt lehetőségünk. A beruházás összege 95 millió forint volt.
Az igazgató hozzátette, már most észrevehető az épület 16 centiméteres szigetelésének hatása. Elsőként a diákok érezték a változást, a kollégiumban egyenletesebb lett a hőmérséklet, hiszen nehezebben hűl ki az épület, sokkal könnyebb folyamatosan állandó, kellemes hőmérsékletet biztosítani. A fűtési számlán is megmutatkozott a projekt eredménye, egy hónapban 200 ezer forinttal kevesebbe került az épület fűtése.
A másik beruházás, a vizesblokkok felújítása közvetve kapcsolódott az energetikai projekthez, hiszen a régi mosdókban, zuhanyzókban nemcsak a belső födémek, de a külső falak is átengedték a vizet a csempék között és nagy területeken jelentkezett a vizesedés. Így a külső szigetelés csak akkor válhatott hatékonnyá, ha ezt a műszaki problémát is megoldják. A felújításra a fenntartó Agrárminisztérium 43 millió forintot biztosított.
-A vizesblokkok teljes felújítása megtörtért. A függőleges csövek cseréjével kezdődött a munka, a hideg és meleg vizes vízvezetékeket és a lefolyókat is kicseréltük. A vizesblokkokon belül is kicseréltük az összes vezetéket és szerelvényt, keverőszelepeket építettünk be, nyomógombos csapokat szereltünk fel, új szanitereket építettünk be, a helyiségeket újra szigeteltük, lapoztuk és csempéztük - sorolta az elvégzett munkálatokat. Hozzátette, a felújítás érintette a vizesblokkok elektromos rendszerének újjáépítését és a fűtés korszerűsítését is.
21. századi körülmények fogadják a diákokat a vizesblokkokban

Az elkészült beruházásokhoz Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára gratulált a rendezvényen a fenntartó nevében. Köszöntőjében elmondta, a minisztérium 47 oktatási intézményt működtet 62 telephelyen, minden iskola fejlesztése nagyon fontos számukra.
-Célunk, hogy fejlesszük az agráriumot, ennek pedig alapvető követelménye, hogy jól felkészült szakemberek dolgozzanak e területen. Őket az agárszakképzés keretében tudjuk kinevelni és nagyon fontos, hogy ezt vonzó, modern környezetben tehessük - fogalmazott.
A fenntartó képviseletében Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár vett részt a rendezvényen

A köszöntő szavak után a megjelentek megtekintették a korszerűbbé vált kollégium épületét és részletes tájékoztatást kaptak a beruházásokról. Gál Imrétől megtudtuk, a következő fejlesztés a kollégiumi bútorok cseréje lesz, a kollégiumi szobákat újítják meg ily módon, ezt követően pedig a közös helyiségek felújításával folytatják a munkát. A Mezőnek egy másik nyertes európai uniós pályázata is van, ez szintén energetikai célú. A projekt keretében két iskolaépületen és a kollégium tetején helyeznek el napelemeket. Ezek tovább növelik a költséghatékony működtetést.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!