Bálint János koncertje az Ótemplomban


2019-03-17 09:25:55  | cikk: ha  | 


Bálint János koncertje az Ótemplomban főképe
A klasszikus muzsika kedvelőit várja a négy alkalomból álló komolyzenei hangversenysorozat, melyet ebben az évben indított útjára a Pannonia Reformata Múzeum. A Musica Pannonica Reformata alkalmainak a református Ótempom ad otthont, mely már tavaly is bizonyított koncerthelyszínként. A sorozat első hangversenyének fellépői Bálint János fuvolaművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész voltak. A művészeket és a közönséget Halászné Kapcsándi Szilvia, a múzeum vezetője köszöntötte: - Szívből kívánom, hogy ahogy már mi már oly sokszor megtapasztaltuk, Önök is éljék át a Pannonia Reformata csodáját, amit ma este a művészi muzsika, az évszázados falak varázsa és Isten közelsége tesz teljessé - mondta, majd megköszönte Pápa Város Önkormányzata támogatását, s reményét fejezte ki, hogy a koncert egy hosszú éveken át életképes komolyzenei hangversenysorozat nyitánya lehet.

Bálint János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián diplomázott 1984-ben. Több nemzetközi versenyen is díjazott volt, például 1984-ben Anconában első helyezett lett és elnyerte a város különdíját is. Tanított Olaszországban több helyütt, jelenleg a német Detmoldi Zeneművészeti Főiskola és az olasz Accademia Musicale di Imola professzora, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólófuvolása. Szólistaként fellépett több európai fesztiválon, de járt az USA-ban, Japánban, Tajvanon, Koreában és Izraelben. Koncertezett neves európai kamara- és filharmonikus zenekarokkal. Rendszeresen tart mesterkurzusokat Ausztriában, Finnországban, Angliában, Olaszországban. A világ népszerű zenei fesztiváljai és jelentős koncerttermei után most városunkban lépett fel a művész, aki örömmel fogadta, hogy ő nyithatja a zenei sorozatot.

Bálint János 2016-ban járt először Pápán, a Bartók Béla AMI szakmai napjának vendégeként. Az iskola egyik tanárának, Hetyeiné Lugosi Johannának mestere volt, így ennek a személyes kapcsolatnak köszönhetően tartott egy két részből álló kurzust a pedagógusoknak és a diákoknak, a napot pedig egy koncerttel koronázta meg. Németh-Vékes Erzsébettel egy rövid próba után remekül tudtak együtt zenélni, ezért is örült Bálint János a mostani felkérésnek. A művész elmondta, hogy nagyon sokat utazik, rengeteg fellépése van Magyarországon is és külföldön is, legközelebb Lengyelországba utazik, aztán indul Tajvanra, ahonnan egyenesen Rómába megy. Ritka alkalom tehát, hogy itthon hallhatjuk Bálint János fuvolamuzsikáját, s a pápai közönségnek ebben a kivételes alkalomban volt most része.

Bálint János elragadtatással szólt az Ótemplom akusztikájáról és hangulatáról, mint mondta, az épületegyüttes kifinomultsága, varázsa Itáliára emlékezteti. Francais Poulenc, Claude Bolling, Astor Piazzola, Doppler Ferenc, Jules Massanet műveit hallhatták a zenebarátok, a koncert zárása pedig Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiájának átirata volt.
A Musica Pannonica Reformata hangversenysorozat következő alkalma május 25-én lesz, akkor Varga Gábor klarinétművész, Mérei Tamás csellóművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész koncertjére várják az érdeklődőket.

Képek:


Címkék: koncert | ótemplom
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!