Szeretet, nyitottság és humor


2019-03-15 10:34:25  | cikk: ha  | 


Szeretet, nyitottság és humor főképe

A Pannonia Reformata Múzeum fogadótere ismét megtelt a Kávéházi beszélgetések alkalmára. A márciusi vendégek Mayerné Pátkai Tünde, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóhelyettese és Vadász Márta, az iskola vezető vallástanára voltak. A Refi két ismert tanárával Mátyus Aliz, a sorozat szerkesztője beszélgetett.

A két ember élete, elhívása nagyon sokban hasonlít, vannak csomópontok, személyek, akik összekötik őket. Igaz, nem ugyanazon életszakaszban, de mindketten elvégezték a teológiát. Középiskolásként Vadász Márta petőfis volt, Mayerné Pátkai Tünde türrös, de mindketten fiatalon találkoztak a refis öregdiákok közül például Csoóri Sándorral és Rab Zsuzsával. Egyikük az intézmény alapításának 450. évfordulóján az iskola tanulójaként, másikuk pedig egy adászteveli nagy ünnepségen. Ezek az ünnepek és ezek a találkozások döbbentették rá őket, hogy - bár ez még a szocializmus idején volt - a Pápai Református Kollégium ereje korszaktól, földi hatalomtól függetlenül hat. Aztán egy közös dátum: 1991. szeptember 1., az újrainduló Pápai Református Kollégium Gimnáziuma tanévnyitó istentiszteletének napja. Mayerné Pátkai Tünde a karzatról nézte, Vadász Márta a térről hallgatta az ünnepséget. S még egy dátum: 1993. szeptember 1. Mindketten a gimnázium tanáraként kezdik a tanévet. Azóta ott tanítanak, nevelnek és őrzik, közvetítik a refis szellemiséget.


Mayerné Pátkai Tünde adászteveli, ősi református családból származik, felmenői közt jeles prédikátorok és lelkészek is vannak. Korán megérezte Isten elhívó erejét, de tudta, hogy nem szónokként kell szolgálnia, úgy érezte, hogy más dolgokra hivatott. A Refiben ő az iskola arculatáért felelős igazgatóhelyettes, rendezvényeket szervez, kiadványokat szerkeszt, figyel, segít és támogat. A kedvenc pillanatai azok, melyeket magyartanárként a tanteremben tölt a diákok közt, hiszi és vallja, hogy a szeretet a legjobb befektetés.

Vezető vallástanárként Vadász Márta feladata, hogy vallásórákat, áhítatokat tartson, felel a lelkigondozásért, kiszállásokat, azaz gyülekezeti, intézményi látogatásokat szervez a diákoknak. Hittanóráit a nyitottság jellemzi, s nélkülözhetetlennek tartja a jókedvet. Mint mondta, neki vannak válaszai és olyan légkört kell teremtenie, melyben a diákok mernek kérdezni. A kamaszkorra jellemző lázadást megértéssel kezeli, tudja, hogy az elvetett mag előbb-utóbb kikel, a gimnazistaként magukat ateistának valló fiatalok évek múltán visszatérnek és elmesélik, hogy a Refiben kapott útravaló, a hit ereje segítette őket abban, hogy felnőttként megtalálják a helyüket a világban és jóban legyenek önmagukkal.

Képek:


Címkék: pannonia reformata
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!