Emlékezzünk együtt nemzeti ünnepünkön


2019-03-13 17:36:34  | cikk: Babos Petra  | 


Emlékezzünk együtt nemzeti ünnepünkön főképe
A Március 15-ei ünnepi megemlékezést a város hagyományainak megfelelően helyi közösségek bevonásával szervezték meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ munkatársai.
A pénteki megemlékezés 9 óra 40 perctől toborzózenével indul Pápa Város Fúvószenekarának jóvoltából, majd az ünnepség 10 órakor a Himnusz hangjaival kezdődik. Ezt követően Áldozó Tamás polgármester mond ünnepi beszédet, majd zenés-irodalmi műsort láthatnak az emlékezők, Zászlók a hegy hátán... címmel.
Szabadkai Verita, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója elmondta, az idei megemlékezés ünnepi műsora az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi csatájának állít emléket. 1849. augusztus 1-jén, a Hargita megyei háromszéki medence egyik magaslatán, Nyergestetőn lezajlott ütközetben Gál Sándor erdélyi tábornok Tuzson János alezredes vezetése alatt alig több mint 200 főnyi honvédre bízta a szoros védelmét. A székelyek élet-halál harcot vívtak a jelentős túlerőben lévő, 12.000 főt számláló osztrák/orosz összetételű ellenséges hadsereg ellen. A csekély létszámú székely csapat példát mutatott hazaszeretetből, kitartásból, önfeláldozásból. Vereségüket az okozta, hogy egy közeli faluból származó román ember elárulta őket. Nagy véráldozattal járó küzdelmük mégsem volt hiábavaló, mert ha csak 2 napra is, de föltartóztatták és lekötötték az ellenség egy nagyobb egységét.
A verseket és szövegrészleteket a Pegazus Színház két művésze, Valler Kata és Végh Zsolt tolmácsolja. Közreműködnek továbbá a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncosai (koreográfia Müller Anita), Németh Dénes zenekara, a Pápai Huszár Egyesület, Pápa Város Fúvószenekara és a MH Pápa Bázisrepülőtér díszőrsége és díszalegysége - tudtuk meg Szabadkai Veritától.
A program a hagyományoknak megfelelően a városi kitüntetések átadásával folytatódik és koszorúzással zárul.
Szabadkai Verita hozzátette, Jókai Mór 50 éves írói jubileuma alkalmából Pápa város több kiemelkedő eseménnyel is tisztelgett az egykori pápai kollégiumi diák munkássága előtt. A Jókai emlékév keretében tavaly ünnepeltük az író-fejedelem pápai díszpolgárrá avatását.
-Idén, a március 15-i ünnep keretei között emléktábla avatással emlékezünk arról a fontos eseményről, mely szerint 125 évvel ezelőtt, 1894. január 28-án nevezte át a város az évszázadokon át Hosszú utcának hívott útszakaszt Jókai Mór utcának. Az emléktábla állítást a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei részéről Köntös László főjegyző, igazgató és Mezei Zsolt könyvtárvezető kezdeményezte. Az emléktáblát Boros Zita és Kerpel Péter, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma művésztanárai alkották. Az emléktáblát Áldozó Tamás polgármester a kezdeményezők kíséretében leplezi le - derült ki a mai sajtótájékoztatón.
A pénteki Március 15. téri városi megemlékezés helyszínén már ma megkezdődtek a munkálatok, a Városgondnokság dolgozói felállították a színpadot, megépítették a szereplők számára a faházakat, a református templomra pedig kihelyezték a hatalmas kokárdát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!