Elbúcsúztatták a telet a Tókerti Óvodában


2019-03-12 17:14:58  | cikk: Babos Petra  | fotó: óvoda  | 


Elbúcsúztatták a telet a Tókerti Óvodában főképe
A Tókerti Óvodában már hosszú évek óta hagyomány, hogy télkergetéssel, tavaszvárással egybefűzött kiszebáb égetést tartanak. Az idén is a farsangi időszak végéhez közeledve elkészítették a kiszebábot, aminek a fejét, testét jól kitömték szalmával és lányruhába öltöztették.
-A csoportokban minden kisgyermek elkészíthette újságpapírból is a saját kiszebábját, amibe belesuttogták félelmeiket. Amíg készültek ezek a bábuk télbúcsúztató mondókákat, verset mondogattunk. A kiszebáb a régi népszokás szerint a telet, és a betegséget személyesítette meg. Már az előző hetekben az óvónők elmesélték, megismertették a gyerekekkel ezt a népszokást. Amikor elérkezett a várva - várt nap, az óvoda udvarán összegyűltünk, énekkel, tánccal búcsúztattuk a telet. Szokás szerint a kiszebábot az óvoda minden tagja megtáncoltatta. Az égő kiszének mondogattuk: „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!”
A kiszebáb elégetésekor tűzbe dobtuk mindazt, amitől félünk, amitől szeretnénk megszabadulni, betegségeket, rossz emlékeket, álmokat. Télbúcsúztató mondókák, dalok csendültek fel a kiszebáb égetésekor. Közösen, csörgő - zörgő eszközök, hangszerek, taps segítségével űztük a telet. A téltől elbúcsúzva hívtuk, vártuk a tavaszt. Zöld ágból készített kapu alatt átbújva hoztuk be jelképesen a tavaszt, a meleget, közben tavaszköszöntő dalokat énekeltünk - számolt be a programról hírportálunknak Császárné Gulyás Andrea óvónő.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!