Ők valamennyien...


2019-03-12 06:54:33  | cikk: ha  | fotó: Babos Petra  | 


Ők valamennyien... főképe

Tisztelettel kell emlékeznünk a márciusi ifjakra, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc katonáira, a nemzetőrökre, a honvédekre, akik több csatában is bizonyították hősiességüket, mondta dr. Hermann István igazgató a Jókai Mór Városi Könyvtárban nyílt kiállítás kapcsán. A tárlat a magyar szabadságharc katonai és politikai vezetőinek állít emléket, Zongor László tussal készített miniatűr grafikáinak segítségével. A könyvtár a kiállításhoz kapcsolódóan a Jókai-füzetek sorozatban kiadta az ábrázolt vezetők rövid életrajzát.

Dr. Hermann István szorgalmazta a tárlat létrejöttét

A tárlaton a már elhunyt alkotó testvére, Zongor Gábor ismertette bátyja életpályáját. Mint mondta, Zongor László már gyermekkorában is szívesen rajzolt és festett, szülei is bátorították művészi ambícióit. Aztán végül a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építőmérnöki diplomát, és térképészként dolgozott, de a rajzolás élete végéig a szenvedélye maradt. Témaválasztásában többnyire a magyar történelem meghatározó személyiségeinek portréit dolgozta fel.

Zongor Gábor mesélt az alkotóról a kiállításmegnyitó közönségének

- A bátyámat mindig érdekelte a történelem, a térképészet és a katonaság. Ha jól megnézzük ezeket a képeket, akkor láthatjuk, hogy az alkotásokon mindez együtt van. Hatalmas történelmi tudása volt, megpróbálta megtalálni a hitelesnek tűnő rajzokat, korabeli képeket, melyek alapján dolgozott, s az egész úgy néz ki, mint egy bélyegblokk: középen a portré, körülötte pedig a legjellemzőbbnek talált részletek, csaták térképei, jelek, jelképek. Ezek a miniatűr grafikák izgalmas ötvözetei a művészetnek, képzőművészetnek, történelemtudománynak, hadtudománynak, s jól kifejezi azt a sokszínűséget, amit a testvérem képviselt - mondta Zongor Gábor a képekről.

A kiállítás segít még jobban megismerni a szabadságharc hőseit, mondta a polgármester

A tárlatot Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg. - 1848-49 kapcsán kevés nevet ismerünk, csak az aradi vértanúinkat tartjuk számon. Azt gondolom, hogy minden nagy történelmi kataklizmának, sorsfordulónak mélységei vannak, s ezek a mélységek a részletekben rejlenek. Gyakran nincs időnk a részletekre, de itt most 250 miniatűrön megismerhetünk 250 arcot, sorsot a magyar történelemből. Vannak ismerős és ismeretlen nevek, de ők mindannyian meghozták a maguk véráldozatát, hogy a magyar nép ne tűnjön el a süllyesztőben. Ez az üzenete ennek a kiállításnak számomra. Zongor László utánanyúlt ezeknek a feledésre ítélt személyeknek, kutatott, s aztán megörökítette őket az utókor számára. Fedezzék fel az alkotó üzenetét, s ez a 250 kép segítsen minket hozzá, hogy jobban megértsük 1848-49 üzenetét, a nemzet lelkét, a nemzetét, mely képes volt felsorakozni egy jó ügy mögé - mondta a polgármester.

A kiállításmegnyitón közreműködött Babos Tibor, s részt vettek az alkalmon a Pápai Huszár Egyesület tagjai is. A tárlat a hónap végéig látható a könyvtár előadótermében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!