Belvíztározó készült Pápadereskén


2019-03-07 20:40:29  | cikk: HuHa  | 


Belvíztározó készült Pápadereskén főképe
Tócsa - így hívták a pápadereskeiek a falu végén található egykori agyaggödröt, mely emberemlékezet óta őrzi a múltbéli építkezési szokásokat. Agyagból már nem építkeznek, a vizes gödör azonban maradt, s régóta már csak egy bűzlő, szúnyograjokat termő, sással-náddal, cserjékkel vadul benőtt terület volt. Gondozására nem volt forrás, de a helyiek és a település vezetése részéről is felmerült az igény a terület rendezésére, többek között 2015-ben, amikor az önkormányzat lakossági fórumot tartott - idézte fel Németh Tibor polgármester, a Tócsából lett belvíztározó mai átadásán. Eredetileg jóléti tavat - látványtavat - szerettek volna kialakítani, a vízjogi engedélyeket be is szerezték, a megvalósításra azonban forrás nem mutatkozott.
Rendezetté vált a faluvégi terület is, így már méltó a szép településhez

A falu tervei dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő segítségével eljutottak az országos vízügyi igazgatóhoz, aki felhívta a figyelmet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése című pályázati kiírására, mely lehetővé tette, hogy csapadék- és belvízvédelmi beruházásként, belvíztározóként hasznosítsák a területet. Az önkormányzat sikeresen pályázott és 20 385 894 forint támogatást nyert el a Széchenyi 2020 Program keretében. Így indult a település számára nagyon fontos fejlesztés. A pályázatot 2017 augusztusában nyújtották be, a pozitív elbírálásról 2018 márciusában kaptak értesítést, ekkor kezdődött meg a projekt fejlesztése, a tervezés, a vízjogi engedélyek beszerzése, a projekt lebonyolításában résztvevők kiválasztása, majd augusztus végén megindulhatott az építkezés.
-Szerencsés időszakban zajlott a munka, mert bár mindenütt hiányzott a csapadék a belvíztározó munkálatait segítette a száraz idő. A munkával december elején végzett a kivitelező, azóta az üzembe helyezési engedélyt megkaptuk és már csak a projektzáráshoz kapcsolódó papírmunkák vannak hátra - tájékoztatott Németh Tibor.
Németh Tibor polgármester (balra) és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a projektzáró rendezvényen ismertette a beruházást

Tölgyesi Ákos, a projektet tervező Aula Mérnöki Iroda ügyvezetője a beruházás részleteit ismertette hírportálunknak. Mint mondta, két szóval összegezhető a projekt: védelem és barátság.
-A védelem egyik része a katasztrófavédelem - a nagy intenzitású csapadékvizek és a belvizek távol tartása az épített környezettől -, másik része pedig a környezetvédelem, vagyis a mocsaras, büdös terület rendezése. Ehhez kapcsolódik a barátság, hiszen az elkészült létesítmény odavonza a település lakosságát és közösségi eseményeknek adhat helyet.
A munkálatok során eltávolították az értéktelen növényzetet - rengeteg elkorhadt fa volt a területen -, felszámolták a bűzös mocsarat, kimélyítették a medret 2 méterre, körtöltést építettek, ami védi a települést és magát a létesítményt, rendezték a környezetet, kialakították a levezető csatornát és árkot, megépítették az ehhez tartozó átereszeket és a vizeket ide vezető árkok átereszeit is.
A belvíztározó 2 méter mély, vízfelülete közel 4000 négyzetméter, teljes alapterülete 5600 négyzetméter, a benne lévő vízmennyiség biztosítja az öntisztulást. Vizét a talajvíz, a lehulló és a Dáka felől érkező csapadékvíz adja, de belvizek fogadására is alkalmas. A tározó védi a szomszédos temetőt, a túloldali sportpályát és a környező házakat a víz kártételétől.
Tölgyesi Ákos, a tervező Aula Mérnöki Iroda ügyvezetője

A ma délelőtt a tónál tartott projektzárón a projektben résztvevők és a falu lakói vettek részt, a megjelenteket Németh Tibor polgármester köszöntötte, majd dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő gratulált a fejlesztéshez. Emlékeztetett, Pápadereske mindig nagyon szép, gondozott volt, ez a faluvégi rendezetlen terület azonban méltatlan volt a településhez, nem véletlen, hogy mindenki szerette volna megoldani a problémát. Felidézte, sok munka és hosszú idő kellett, hogy ez a terv megvalósuljon, kellett hozzá a pályázati lehetőség és a sikeres pályázat.
-Azt kívánom, ha már így rendbe tették a 20 millió forintos forrásból, őrizzék is meg ilyennek és legyen a falunak egy közösségi-találkozási pontja, de ügyeljenek a biztonságra és a rendeltetésszerű használatra - fogalmazott, gratulált a polgármesternek a beruházás megvalósításához, majd a kivitelező cég képviselőjével közösen átvágták a nemzeti színű szalagot.
A falu lakói is részt vettek a rendezvényen

Németh Tibor a projektzárót követően arról is szólt, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a lakosságtól a beruházással kapcsolatban, mindenki örült, hogy rendezetté és biztonságossá vált a terület. Hozzátette, a belvíztározó nemcsak védelmi - víz- és tűzvédelmi - célokat szolgál, szeretnék közösségi térként is használni, és jóléti tóként is értelmezik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!