Folytatódik a kastélykerítés építése


2019-03-06 20:35:17  | cikk: HuHa  | 


Folytatódik a kastélykerítés építése főképe
A kivitelező a múlt héten ismét felvonult az Esterházy-kastélyhoz, folytatják az építkezést, melynek eredményeként egyre jobban látszik, miként is fog kinézni a régi-új kerítés. Mint arról a múlt évben többször hírt adtunk, a főúri épület kerítése 333 méter hosszan újul meg, egy részét újjá kell építeni, másik részét pedig felújítani. Az eredeti tervekhez képest hosszabb szakaszon kellett újjáépíteni a kerítést, mert a burkolótéglák lebontása után derült ki, hogy több helyen nagyon rossz állapotban volt a szerkezet. Ezekkel a munkálatokkal már a múlt évben végzett az építő cég, az idei év feladata a kerítés teljes befejezése, melynek keretében most a burkolótéglákat és köveket helyezik el a szerkezeten.
A polgármester a helyszínen tájékozódott az építkezés folytatásáról

Az épülő kerítés azonban egyre jobban megmutatja formáját, napról-napra több látszik abból, milyen is volt és milyen lesz - fogalmazott Áldozó Tamás a munkaterület bejárásán.
-Izgalmasan változik a környezet, bizonyára sokan nem is értették, amikor a szakemberek a kerítés műszaki tartalmáról - a fedőkövekről, tégladíszítésekről - beszéltek, de most már egyre jobban megmutatja magát és csupán néhány kovácsoltvas elem hiányozik ahhoz, hogy az élmény kezdjen a kész felé mutatni.
Már látszanak a díszítőelemek is

Németh Tamástól, a beruházás műszaki ellenőrétől megtudtuk, jelenleg a burkolási munkákat végzik, ez is egy speciális feladat, ráadásul az egyedi gyártású téglák érzékenyek az időjárásra, nem szerencsés, ha a felhelyezés idején megáznak.
-Legyártattuk az eredetivel megegyező téglaburkolókat, az építők ezekkel fedik be a kerítésszerkezetet kívülről, belül pedig nyers téglaburkolata van a kerítésnek, ez már látható is. A díszkapu mellett kőburkolatot kap a kerítés, de készülnek a pillérek és kőből készített könyöklők is.
A műszaki ellenőrtől megtudtuk, az eredeti téglaburkolókból sajnos nem sok maradt meg épen, azokat azonban visszaépítik, hogy megmutathassák, milyen is volt eredetileg. Egy különálló szakaszra, a Szent István úti kiskapu és a Nepomuki szobor közötti területre helyezik vissza ezeket. A régi téglákat válogatás és tisztítás után teszik fel a kerítés oldalára.
Az épen maradt eredeti téglaburkolók is visszakerülnek a kerítésre

A kerítéssel párhuzamosan készülnek a kovácsoltvas részei is az építménynek, Áldozó Tamás elmondta, Lehoczky János kovács iparművésztől azt az információt kapta, hogy a kerítés és a kapu elemeinek minden részén dolgoznak. Az összes kerítéselem elkészült már és festésre vár, a kisajtók összeszerelése zajlik a műhelyben, de a nagy díszkapu és az oszlopok kovácsolása is folyamatban van.
A városvezető arról is szólt, a kerítés környezete is megújul a közeljövőben, hiszen a járdaszakaszokat hozzá kell illeszteni a kapu szintjéhez, de a kerítés előtti területet is az eredeti szintre kell hozni. Azt szeretnék, ha ezek a munkák is elkészülnének nyár végére, a borfesztivál idejére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!