Kiss László kiállítása


2019-03-01 15:24:49  | cikk: ha  | 


Kiss László kiállítása főképe

Kiss László a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának újraindulása óta egészen nyugdíjba vonulásáig volt az intézmény rajztanára. Mivel idén 70 éves, az iskola méltóképp szerette volna felköszönteni egykori pedagógusát, ezért egy kiállítással ünnepelték meg az évfordulót. Az elmúlt esztendők alkotásaiból válogatott tárlat a Refi dísztermében kapott helyet. A kiállításmegnyitón Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes mondott köszöntőt, majd Holb Enikő zongorajátékát követően Kiss László mesélt műveiről vetített képes előadás keretében.

Mayerné Pátkai Tünde mondott köszöntőt

Kiss László a Türr Gimnáziumban érettségizett, tanárai, mesterei voltak A. Tóth Sándor, Bíró Károly és Szalai László. Szegeden szerzett tanári oklevelet biológia-rajz szakon, később elvégezte a Képzőművészeti Egyetemet is. A művésztanár elmondta, hogy a kiliáni, ma Weöres Sándor Általános Iskolából jött át tanítani a gimnáziumba, így szükség volt arra, hogy képezze magát, mert bár a megfelelő képesítés birtokában volt, szerette volna minél magasabb színvonalon tanítani a rajzolást, ábrázolást, a művészettörténetet. Tanári pályája során igyekezett minél nagyobb szabadságot biztosítani a diákoknak az alkotómunka során, hogy kötöttségek nélkül festhessék, rajzolhassák ki magukból érzéseiket.

Munkácsy után szabadon, vízfestékkel...

Az egyházi iskola szellemisége hatott az alkotói munkára is. - Ha körbenézünk ezen a kiállításon, találhatunk a hithez, valáshoz köthető képeket. Mivel közeleg Húsvét, olyan képeket is beválogattam, melyek kapcsolódnak a Golgotához: újragondoltam Munkácsy Krisztus-trilógiáját, akvarellel és természetesen kisebb méretben festettem meg ezeket a műveket. Nagyon érdekes volt ezeket a sokszereplős festményeket vizes alapú festékkel elkészíteni - mondta az alkotó.

Sokan ott voltak a megnyitón

- Egy kép elkészítésekor változó a fizikai valóság és a képzelet aránya. Az utcarészleteimnél a pontosabb ábrázolásra törekedtem, de például a hajnali horgászatok fényjelenségeinek, a víz fodrozódásának megörökítésekor már nagyobb szerepet kapott a fantázia, a belső világom - tette hozzá az alkotó. Ezekből az élményalapú, absztrakt képekből is látható jónéhány a kiállításon, mely április végéig tekinthető meg a református gimnázium dísztermében.

Képek:


Címkék: kiállítása
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!