Az egyházak vezetőivel egyeztet a polgármester


2019-03-01 14:57:35  | cikk: HuHa  | 


Az egyházak vezetőivel egyeztet a polgármester főképe
Áldozó Tamás polgármester minden év elején egyeztet a történeti egyházak helyi vezetőivel, hogy áttekintsék az előző évet, beszéljenek az aktuális esztendő feladatairól, és megállapodjanak az együttműködési területekről. A találkozók ezen a héten megkezdődtek, tegnap Polgárdi Sándor evangélikus esperes és Boncz Zoltán baptista lelkipásztor látogatott a Városházára, ma délelőtt a római katolikus egyház helyi vezetői, dr. Mail József, Salgó Ferenc és Szíjártó László atyák beszélgettek a városvezetővel, a jövő héten pedig a református felekezet képviselőit fogadja a polgármester.
Unger Tamás alpolgármester (balra) és Áldozó Tamás polgármester egyeztetett az egyházak képviselőivel

Áldozó Tamás érdeklődésünkre elmondta, az önkormányzat és az egyházak kapcsolata jó, az együttműködés hosszú évek óta fennáll, és ezt szeretnék tartani a jövőben is. Megemlítette, az elmúlt években a történeti egyházak egyre több közfeladatot vállaltak át az államtól és az önkormányzattól, egyre nagyobb a szerepük és mivel ugyanazon a területen dolgoznak, fontos a jó együttműködés, a tervek, elképzelések egyeztetése.
-Ezeken a beszélgetéseken mindig szó esik arról, hogy az önkormányzat miben tudja segíteni az egyházak tevékenységét és az egyházak miben az önkormányzatét. Mindig beszélünk az intézmények fenntartásáról, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat és mindig tájékozódom arról, hogy milyen hosszú távú terveik, intézményfejlesztési elképzelésiek vannak - közölte a polgármester. A megbeszélések kiemelten fontos témája, hogy arról beszéljenek, hogy a közös tevékenységek - így például a karitatív munka és a szociális ellátás - terén hogyan tudják még jobban erősíteni egymást.
A polgármestertől megtudtuk, az evangélikusok nagy beruházásokat terveznek a lutheránus szigetnél, ez természetesen annak környezetét is érinti, amiben a városnak lehetnek feladatai, a baptisták az új templomuk felépítésén dolgoznak, a katolikus egyház előtt pedig több műemléki templommal kapcsolatos feladat áll, ami szintén fontos a város számára, hiszen ezek a pápai turizmus ékkövei.
-A város költségvetésében 5 millió forint áll rendelkezésre a történeti egyházak támogatására, ami ugyan nagy fejlesztéseket nem tesz lehetővé, de gesztusértékű, kifejezi azt, hogy fontos nekünk az ő működésük. Ebből rendezvények finanszírozására, épületeknél kisebb beavatkozásokra és egyéb célokra tudunk támogatást biztosítani. Az igényeket év elején összegyűjtjük és a méltányosságot szem előtt tartva, a programok nagyságához igazodva döntöm el a források elosztását, hiszen ez polgármesteri hatáskör.
Salgó Ferenc (balra) és Szíjártó László atya is részt vett a beszélgetésen

A mai találkozón a katolikus egyház képviselőivel beszélték át a feladatokat. Dr. Mail József apát, plébános megerősítette a polgármester szavait, miszerint eredményes az együttműködés a városvezetés és az egyház között.
-Áttekintjük a hitéletet, az egyesületi életet, a tulajdonjogi helyzetet és aktuális problémákról is szót ejtünk - mondta el a tanácskozásról. Az apát kiemelte a szociális téren való együttműködést, a karitatív munkát, a német lovagrend tevékenységét, de mint mondta, a Fő tér használatáról is szeretne egyeztetni a városvezetővel.
Az egyházakkal való egyeztetés a jövő héten folytatódik, akkor a református lelkészek lesznek látogatást a városvezetőnél.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!