Gazdasági társaságok vezetői tanácskoztak


2019-03-01 10:22:08  | cikk: HuHa  | 


Gazdasági társaságok vezetői tanácskoztak főképe
2014-ben alapította meg a Pápai Gazdasági Vezetők Fórumát Áldozó Tamás polgármester és Wiek Noldus, a NATO Légi Szállítást Kezelő Programiroda vezetője, melynek célja, hogy a helyi gazdaság szereplői és a város vezetése közötti együttműködés erősödjön, a vállalkozásvezetők első kézből értesüljenek az őket is érintő városi ügyekről, ugyanakkor az önkormányzat is megismerje a társaságokat, azok szükségleteit. A program azóta is működik, a fórum évente egy-két alkalommal szervez találkozót, melynek helyszínéül több cég is szolgált már, így segítve a társaságok tevékenységének megismerését. Csaknem öt év elteltével - éppúgy, mint első alkalommal - az MH Pápa Bázisrepülőtér adott otthont a rendezvénynek, a találkozót a közelmúltban felújított 8-as épületben tartották.
Wiek Noldus, a NATO Légi Szállítást Kezelő Programiroda vezetője a fórum tevékenységét tekintette át

A résztvevőket Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka köszöntötte, majd Wiek Noldus tekintett vissza a fórum történetére. Tette ezt annál is inkább, hiszen ő volt a program egyik kezdeményezője, s mivel hamarosan letelik szolgálati ideje, búcsúzott is a társaságtól. Előadásában felelevenítette az öt évvel ezelőtt létrehozott fórum céljait, melyeket több területre osztottak fel: az együttműködés bővítése a gazdasági társaságok között, a táraságok és az önkormányzat szorosabb együttműködése, a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása, a szakképzés és a munkaerő-piac összehangolása, a bázisreptér bővülő szolgáltatásainak integrációja a helyi gazdaságba, a helyi gazdaságot kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése. A programiroda vezetője kitért a 2016-ban készített SWOT analízis megállapításaira, melyet közösen készítettek el a fórum résztvevőivel és az ezek alapján készített esettanulmányokra. Az azóta eltelt idő változásait is áttekintette, s javasolta a vizsgálat frissítését, a kiválasztott esettanulmányok továbbfejlesztését és cselekvési tervvé formálását. És bár a fórumon elköszönt a pápai gazdasági vezetőktől, azt kívánta, tartsák fenn továbbra is a Business Leaders Forum-ot.
Áldozó Tamás polgármester a város jövőjéről, köztük az Esterházy 2035 Programról beszélt

Áldozó Tamás polgármester a város gazdasági helyzetéről és helyi vállalkozásokkal való kapcsolatról beszélt a résztvevőknek. Felelevenítette, a fórum létrehozásakor még az önkormányzat is a gazdasági élet szereplője volt, hiszen a Pápai Hús Kft. tulajdonosaként is tevékenykedett abban az időben. Hangsúlyozta, Pápán nemcsak a népek sokszínűsége jelenik meg, de az üzleti kultúráké is, hiszen kínai, olasz, német és amerikai gazdasági társaságok is működnek a városban. Ez pedig különleges helyzetet jelent és különleges lehetőségeket is, s ebben a sokszínű világban kell elhelyezni az önkormányzatot. Mint mondta, a SWOT analízis elkészítése óta nagyon sokat változott az élet Pápán és fog változni a jövőben is. A változásokat pedig az itt élők és az itt működő, vagy ezután ide települő vállalkozások hozzák. Megemlítette, a közelmúltban az önkormányzat 25 hektár terület értékesítését írta ki befektetők számára, ebből 24 az ipari termelés számára nyújt lehetőséget, 1 pedig ingatlanfejlesztésre. Hozzátette azt is, nem véletlen az értékesítési szándék, van érdeklődő a területekre. Ez pedig azt jelentheti, hogy újabb vállalkozások települhetnek le Pápán, erősítve a város gazdasági életét.
-Az önkormányzat feladata, hogy a fejlesztési forrásokat oly módon használja fel, hogy azokkal a város gazdaságát segítse. Erre a célra idén 10 milliárd forint áll rendelkezésre - emelte ki. A helyi forrásokról szólva elmondta, a múlt évben 1,7 milliárd forint folyt be az iparűzési adóból, ebből 800 milliót a 10 legnagyobb vállalkozás fizette be, a többit pedig további közel 2000 egyéb vállalkozás. A 10 legnagyobb gazdasági társaságnál nagy kapacitások koncentrálódnak, de ez veszélyes is lehet, ha megrendül valamelyik helyzete, ezért fontos, hogy a többi 2000 szerepe is erősödjön, erre azonban az önkormányzatnak nincs ráhatása.
A polgármester szólt a közelmúltban már megemlített Esterházy 2035 Programról, a város következő 15 évre szóló fejlesztési koncepciójáról, melynek 12 beavatkozási területe formálódik, s melyben nagy szerepet szánnak a helyi vállalkozásokkal való együttműködésnek. A programot 50 milliárd forintból tervezik megvalósítani, a források biztosításában a helyi gazdasági élet szereplőire is számít a város.
-Ezeknek a világosan megfogalmazott céloknak kívánjuk alárendelni a közéleti cselekvéseinket is a jövőben - hangsúlyozta.
Magasy Zsolt reptérparancsnok a tevékenységüket és fejlesztési terveiket ismertette

A Pápai Gazdasági Vezetők Fórumának harmadik előadásában Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér elmúlt évekbeli fejlesztéseit összegezte és a következő esztendők beruházásait ismertette. A közelmúlt fejlesztései közül kiemelte az új irányítótorony megépítését, a PAX terminál létesítését, az új anyagmozgató és földi kiszolgáló eszközök beszerzését és az átvonulószállás kialakítását, melynek során egy meglévő épületet újítottak fel és korszerűsítettek. A következő évekre is számos fejlesztést terveznek a reptéren, a 2019-2023 közötti időszakban Multimodális csomóponttá kívánják alakítani a bázist, hogy közúti, vasúti és vízi elérhetősége is megfelelően biztosított legyen. A fejlesztési tervek között a kifutópálya meghosszabbítása, új gurulóút építése, a reptér területének növelése szerepel, ezen túl pedig közműrekonstrukciókat végeznek majd, 8000 négyzetméteres konténer rakodót építenek, bővítik az üzemanyag lefejtő kapacitást és egy nem használt vasúti vonal visszaállítását is tervezik.
A rendezvény végén a fórum tagjai tették fel kérdéseiket az elhangzott előadásokkal kapcsolatban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!