5 mázsa tűzifa az önkormányzattól


2019-02-28 14:27:17  | cikk: HuHa  | 


5 mázsa tűzifa az önkormányzattól főképe
A múlt évben vezette be az önkormányzat azt a rendszert, hogy a városi fakivágások során kitermelt faanyagot tűzifaként térítésmentesen átadja a fával fűtő pápai lakosoknak. 2018-ban Borsosgyőrön zajlott jelentősebb favágás, akkor az a száz család részesült az ingyenfából, akik lakásfenntartási támogatásra jogosultak. Az idén a Zöld város I. projekt keretében jelentős mennyiségű fát távolítanak el a Várkertből és az Erzsébet ligetből, ennek a sorsa ugyanaz, mint a múlt évieké: a pápaiak kapják meg tűzifaként. A díjmentesen biztosított és díjmentesen házhoz szállított tűzifára az az 513 pápai háztartás jogosult, akik bejelentették tűzifa igényüket a téli rezsicsökkentés keretében, ám a most kiosztott fa nem a rezsicsökkentés, hanem az önkormányzat által biztosított juttatás.

Az önkormányzati tűzifa osztással kapcsolatban Áldozó Tamás polgármestert kérdeztük, hiszen az eredetileg meghirdetetthez képest más módon juthatnak hozzá a fával fűtők. A polgármester felidézte, a kezdeményezés ötletét a Tapolcafői Kertbarát Körtől vették, ők a várossal közösen kitisztított Tapolca patak melletti területen kivágott fát a tapolcafői idősek számára szállították ki, ennek alapján a tavalyi borsosgyőri fakivágásnál kitermelt faanyagot a lakásfenntartási támogatásban részesülők között osztották szét.
-Amikor megkezdődött az idei fakivágás a Várkertben és az Erzsébet ligetben, úgy döntöttünk, azoknak ajánljuk fel ezt a faanyagot, akik a téli rezsicsökkentés keretében jelentkeztek tűzifa támogatásra. 513 ilyen pápai háztartás van.
Az önkormányzati tűzifa osztással kapcsolatban Áldozó Tamás polgármester adott tájékoztatást

A kivágásokkal párhuzamosan megkezdődött a fa kiszállítása a háztartásokhoz, ám nem várt fordulat következett be a nemes gesztussal kapcsolatban.
-Többen tiltakoztak, hogy ők nem szeretnének ilyen fát kapni, vagy megsértődtek azon, hogy nem összevágva tettük le az udvarukba, esetenként talán azon is, hogy nem hamuztunk ki helyettük. Ezért ezt a fajta kiszállítást megszüntettük és áttértünk arra, hogy azoknak szállítunk ki fát, akik ezt kérik. 69 háztartás jelentkezett a fáért azóta, hogy a múlt héten ezt a változást bejelentettük, de továbbra is várjuk az igénylők jelentkezését.

Aki igényli az önkormányzat által biztosított ingyenes tűzifát, annak az emberi erőforrás osztályon (régi nevén szociális osztály) kell jeleznie. A beérkező igényeket a Városháza munkatársai eljuttatják a Városgondnoksághoz, mely 2-3 napon belül kiszállítja a fát. Egy-egy háztartás 5 mázsa tűzifát kap ily módon.

Mecseki Csabához ma reggel szállította ki a Városgondnokság az önkormányzati fát. A Malom utcában élő férfi a szomszédjától értesült a lehetőségről és ezt követően jelezte igényét az emberi erőforrás osztályon.
-Nagyon örülök neki, azt gondolom a város részéről ez egy nagyon szép gesztus, hogy gondoskodnak a rászorulókról - mondta el érdeklődésünkre. A kapott tűzifát egyelőre tárolja, és bízik abban, hogy az időjárás olyan lesz, hogy már csak a következő télen kell elhasználnia. Meglátása szerint neki közel egy hónapra elég ez a mennyiség.
Reggel Mecseki Csaba megkapta az igényelt 5 mázsa fát

Mecseki Csabáéhoz hasonló pozitív visszajelzés több is érkezett az önkormányzathoz, úgy tűnik, a rosszindulatúakkal szemben azért sokan vannak, akik értékelték a gesztust.
-Azt gondolom, a józanul gondolkodó többség értékeli, hogy közösen azon dolgozunk, hogy nekik jobb, könnyebb legyen - fűzte hozzá a polgármester. Áldozó Tamás ismét hangsúlyozta azt is, ez nem a téli rezsicsökkentés keretében járó tüzelő, az még várat magára, mert annak az első körös közbeszerzési eljárása eredménytelen volt, mivel a pápai kereskedőktől nem érkezett ajánlat. Most újabb eljárást indítanak, és bíznak abban, hogy ezúttal lesz olyan kereskedő, aki ajánlatot tesz a felhívásra. Amennyiben az újabb közbeszerzési eljárás eredményes lesz a téli rezsicsökkentés keretében járó fát, pelletet, szenet és gázpalackot is megkapják a jogosultak.

Hozzátette, a téli rezsicsökkentés keretében az 513 háztartás 12 ezer forintnyi tűzifára jogosult, ez összesen kicsivel több, mint 6 millió forint értéket tesz ki, az önkormányzat által biztosított ingyenes tűzifa - a rendelkezésre álló famennyiséget tekintve - ennek legalább a kétszerese, vagyis az igénylő háztartások akár a kétszeresét is megkaphatják önkormányzati fából annak a mennyiségnek, amire a téli rezsicsökkentés keretében jogosultak.

Képek:


Címkék: zöld város I
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!