Megyei csellótalálkozó a Bartókban


2019-02-20 23:24:26  | cikk: ha  | 


Megyei csellótalálkozó a Bartókban főképe

2007-ben rendezte meg először a Pápai Bartók Béla AMI a Veszprém Megyei Csellóversenyt. Azóta kétévente találkoznak városunkban a megye gordonkásai. 2015-ben volt az első alkalom, hogy a szervezők csellótalálkozóra invitálták a növendékeket, melynek lényege, hogy nem a megmérettetés kerül fókuszba, hanem az örömzenélés, mondta Némethné Farkas Nóra, a pápai zeneiskola tanára. Idén 31 diák jelentkezett a programra Veszprémből, Balatonfüredről, Balatoncsicsóról, Tapolcáról és Pápáról. Az egyes intézmények 25 perces blokkokban mutatkoztak be, a fellépők szóló és kamaradarabokat játszottak. A repertoárban szerepelt klasszikus és könnyűzene egyaránt. A Bartókot Schandl Levente, Fekete Kristóf, Reményi Réka, László Bianka képviselte.

A pápaiak voltak a találkozó első fellépői

Horváth Adrián, a pápai intézmény igazgatója elmondta, hogy mindig nagy örömmel adnak otthont zenei találkozóknak, s ez a program tényleg a felszabadult, közös muzsikálásról szól. A fellépések mellett a gyerekek nézhettek csellóvideókat, vásárolhattak kottákat, volt üzenőfal és szavazhattak is azokra a darabokra, melyek leginkább elnyerték tetszésüket. Horváth Adrián volt az, aki a találkozó közös záródalát hangszerelte, a résztvevők mindannyian együtt játszották el a Rómeó és Júlia című musical egyik dalát.

Regős Eszter egyénileg értékelte a diákokat

A csellótanárok részére Regős Eszter, a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium tanára tartott előadást "Koncentráció, képzelet és testtudatosság a hangszerjátékban" címmel. Regős Eszter volt az, aki minden fellépő számára személyre szabott értékelést adott. Csupa biztató szó és elismerés került az emléklapokra, hisz az a cél, hogy a tanulók motiváltak legyenek további tanulmányaik során. - Színes műsor volt, nagyon sokan érkeztek erre a találkozóra. Ami közös nevezőnek bizonyult, az az, hogy mindenki ragyogó szemmel és lelkesen játszott, remek produkciókat hallhattunk egymás után. Nagyon szép ötlet, hogy a szervezők kérésére a fellépők a kamarazenélésre, az együttes játékra helyezték a hangsúlyt - mondta a győri zenepedagógus.

Az igazi kamarazene az volt, amikor minden résztvevő együtt muzsikált

A találkozó végén a több mint harminc cselló közösen szólaltatta meg a Lehetsz király című dalt, majd Unger Tamás mondott zárszót. A város alpolgármestere hangsúlyozta, hogy Pápa számos jelzőt kapott már, de ezeken az alkalmakon kiérdemelné a zene városa címet is. - A találkozó elnevezés számomra szimpatikus, hisz nem versenyről van szó, hanem egy olyan összetett rendezvényről, ahol a szakma, a zene áll a középpontban, a jó gyakorlatok alapján egymástól tanulhatnak a résztvevők, s a napot egy közös örömzenével zárták - mondta az alpolgármester. A résztvevők emléklapokat és ajándékot kaptak búcsúzóul.

Képek:


Címkék: zeneiskola | találkozó
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!