Átadták a könyvtár felújított épületrészét


2019-02-18 21:53:48  | cikk: ha  | 


Átadták a könyvtár felújított épületrészét főképe

Nem egészen egy esztendő alatt a városi könyvtár udvarán álló egykori romos raktárépület minden igényt kielégítő foglalkoztatótérré vált. A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár tanulást segítő infrastrukturális fejlesztése című EFOP-projekt a a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította a fejlesztéshez szükséges 40,58 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatási összeget.
A felújítási munkálatok múlt év februárjában kezdődtek, és 2019 január végére fejeződtek be. Ennek keretében hőszigetelték az épületkülsőt és kicserélték a külső nyílászárókat, megtörtént az akadálymentesítés, új elektromos rendszert alakítottak ki, korszerűsítették a fűtési rendszert, átalakították a belső tereket. A helyiségeket felújították, újraburkolták és kifestették. Az eszközbeszerzés keretében infokommunikációs eszközöket, asztalokat és székeket vásároltak.

A pápai könyvtár egy méltó szellemi műhely, mondta az államtitkár

Az épület ünnepélyes avatásán dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna, az EMMI európai fejlesztésekért felelős államtitkára hangsúlyozta, a Pápán a közelmúltban megvalósult közlekedési, energetikai és szociális fejlesztések mellett a helyi összefogásnak köszönhetően a városi könyvtárban is sikerült olyan értéket teremteni, amely a tanulás, az oktatás, a nevelés és a kultúra lehetőségeit bővíti. Az államtitkár hozzátette, hogy a nemzeti értékek, a kultúra megőrzéséhez, az ország fejlődéséhez elengedhetetlen szellemi tudásközpontokként működnek a könyvtárak, melyek számtalan lehetőséget rejtenek magukban, hisz nem csak az ismeretterjesztés, hanem a közösségépítés színterei is lehetnek, jó példa erre a pápai könyvtár. - A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy megerősödjenek az olyan helyi, szellemi központok, mint például a pápai városi könyvtár, az oktatás és a nevelés támogatása érdekében. A projekt keretében akadálymentessé vált az épület, új tereket alakítottak ki, hisz létrejött egy új tanulási, oktatási tér és egy foglalkoztató helyiség - tájékoztatta a jelenlevőket dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna.

A város polgármestere elmondta, több fejlesztés is befejeződött ebben a hónapban

Áldozó Tamás polgármester azt hangsúlyozta, hogy a közelmúltban számos fejlesztés történt a városban, ezek egyike a Jókai Mór Városi Könyvtár sikeres projektje. Februárban több mint 700 millió forinttal gazdagodott a város az oktatás, a kultúra, a szociális ellátás és az egészségügy terén. - Ezek a napok azért vannak, hogy örüljünk, azért vannak, hogy elégedettek legyünk, hogy büszkék legyünk eredményeinkre, arra, hogy gyarapodik ez a település. A város velünk épül - mondta a polgármester.

Az épület ünnepélyes avatása

Dr. Hermann István könyvtárigazgató felidézte a városi bibliotéka történetét és telephelyeit, s mint mondta, most először történt meg, hogy a könyvtár birtokába felújított épületrész került, s külön öröm, hogy egységes a számítógéppark, egyforma eszközöket sikerült vásárolni. Dr. Hermann István hozzátette, hogy a könyvtár egy másik épületszárnyának energetikai megújítása a következő feladat, egy már nyertes pályázat keretében.

A nagyobb teremben folyik a számítógépes képzés

A szalagot dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna államtitkár, Áldozó Tamás polgármester és dr. Hermann István igazgató vágta át, ezt követően Salgó Ferenc kanonok, plébános áldotta meg az épületet, majd a jelenlévőknek Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros mutatta be a felújított tereket és ismertette a projekt részleteit. A hivatalos ünnepséget követően a kisebb teremben a Szent Anna Óvoda apróságai vettek részt egy interaktív játékos foglalkozáson, a nagyobb térben pedig a szépkorúak számára szervezett számítógépes tanfolyam egyik csoportja ismerkedett az új laptopokkal.

Képek:


Címkék: könyvtár | projekt
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!