Véradóból Szent Anna Ház - átadták a felújított épületet


2019-02-16 15:10:26  | cikk: HuHa  | 


Véradóból Szent Anna Ház - átadták a felújított épületet főképe
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyújtott be pályázatot az önkormányzat az egykori véradó épületének felújítására és új funkcióval való megtöltésére, s a sikeres pályázat eredményeként 150 millió forintot nyert el a város a Szociális alapszolgáltatások fejlesztése Pápán című projekt megvalósítására. A felújítási munkálatok múlt év februárjában kezdődtek, az év végére befejeződtek. Ennek keretében hőszigetelték az épületkülsőt és kicserélték a külső nyílászárókat; az akadálymentes közlekedés biztosítására külső, vasbeton szerkezetű személyfelvonót építettek; új gépészeti és elektromos rendszert alakítottak ki, korszerűsítették a fűtési rendszert; az új funkciók szakmai elvárásainak megfelelően átalakították a belső tereket; a helyiségeket felújították, újraburkolták és kifestették. Az eszközbeszerzés keretében infokommunikációs eszközöket, irodai bútorokat és eszközöket, egyéb berendezési tárgyakat, valamint a Család- és Gyermekjóléti Központ számára számítógépeket, a Fogyatékosok Nappali Intézménye számára új konyhai berendezéseket vásároltak. A beruházás nagysága meghaladta a pályázaton elnyert összeget, a város önkormányzata 30 millió forinttal egészítette ki a fejlesztést.
Az épületátadón a Vajda Márta-iskola Hétszín-Hang csoportja zenés műsorral köszöntötte a vendégeket

Az alsó szinten az ESZI Fogyatékosok Nappali Intézménye számára foglalkoztató helyiségeket, pihenő- és tornaszobát, melegítő-tálaló konyhát és vizesblokkokat alakítottak ki, az iroda, a háztartási helyiség és a raktár az első emelten kapott helyet. Az épület első és második emeltén hozták létre a Család- és Gyermekjóléti Központ új feladat-ellátási helyét. A központ számára irodákat, játszósarokkal kialakított váróhelyiséget, nagy alapterületű tanácskozó termet, minikonyhát, ügyfél és személyzeti vizesblokkokat, irattári helyiséget hoztak létre. A projekt tervezője a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft., kivitelezője pedig a Kovácsi-Fal Kft. volt.
Vastapsot kapott a Fogyatékosok Nappali Intézménye ellátottjainak műsora
 
A teljesen megújult és megszépült épületet február 11-én vette birtokba az Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékosok Nappali Intézménye és a Család- és Gyermekjóléti Központ, az ünnepélyes épületavatót pedig tegnap tartották. A rendezvényen jelen voltak a két intézményegység munkatársai, a Fogyatékosok Nappali Intézményének ellátottjai és családtagjai, a város képviselőtestületének tagjai, a partnerintézmények képviselői és a projekt megvalósításában közreműködő szervezetek, gazdasági társaságok képviselői.
Az épületátadó a Vajda Márta- iskola Hétszín-Hang zenei formációjának és a Fogyatékosok Nappali Intézménye ellátottjainak műsorával kezdődött, a fiatalok kedves, szívet melengető műsorát meghatott tekintetek sokasága és vastaps kísérte.
Munkatársak, szülők, partnerintézmények vettek részt az épületátadón

A köszöntők sorát dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő nyitotta, beszédében a múltat idézte, gratulált a beruházáshoz és a rendezvényt indító műsort előadó fiatalok munkájához. A fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, az egykori Kádár-kockából impozáns épületet varázsoltak a tervezők és a kivitelezők.
-A projekt eredményeként sokkal jobb körülmények között találkozhatnak az itt lévő szülők, fiatalok és gondozóik.
Hozzátette, jó ötlet volt a város részéről, hogy ilyen körülményeket teremtett a feladatellátásra. Felidézte, a 90-es évektől az önkormányzatok feladatává vált a szociális gondoskodás, és ez fontos feladat. Az épület korábbi funkciójáról is szólt, megemlítette, sokaknak fűződik emléke az egykori véradó állomás épületéhez. Mint mondta, akik egykor idejártak vért adni, tiszteletet érdemelnek, hiszen embertársaikon segítettek, csakúgy, mint azok, akik most itt dolgoznak és nehéz sorsú fiatalokon, családokon segítenek. A képviselő gratulált a projektben résztvevőknek és kitartó munkát kívánt az itt dolgozóknak.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő gratulált a projekt megvalósításához

Áldozó Tamás polgármester köszöntőjének elején szintén a rendezvényt nyitó műsorról szólt, elismerését fejezve ki a Vajda Márta-iskolában és a Fogyatékosok Nappali Intézményében folyó munkáról, az ott ellátott fiatalokról. A projektről elmondta, nagyobb költségvetéssel tudták megvalósítani, mint azt eredetileg tervezték, 20 százaléknyi önerőt kellett hozzátenni, de ennek a 30 millió forintnak minden egyes fillére a legjobb helyre került.
-A projekt eredményeképpen kettős haszonra tett szert a város, egyrészt az intézmények elhelyezése szempontjából, másrészt pedig egy szinte vizuális környezetszennyezésnek tekinthető épületből egy olyan új létesítményt tudtunk építeni, ami jobban illeszkedik a környezetéhez, és aminek a fenntartása is lényegesen jobb lesz, mint azoké a helyeké, ahol a szolgáltatások eddig működtek.
A pápaiak minden hatodik adóforintja a szociális ellátások biztosításához járul hozzá

A városvezető a közelmúltban többször beszélt az önkormányzat kultúra iránti felelősségéről, most pedig arról szólt, hogy a képviselő-testület - a pápai adófizetők által - a helyi szociális ellátásokkal kapcsolatban sem szűkmarkú, hiszen 400 millió forintot költ a város természetbeni és pénzbeni szociális ellátásokra, ez pedig azt jelenti, hogy minden hatodik pápai adóforintot erre a célra fordítanak.
-A pápai adózók: a pápai magánszemélyek, vállalkozások, minden hatodik befizetett adóforintja a pápai szociális ellátást szolgálja. Ennek kellő súlya és következménye van.
Áldozó Tamás köszönetet mondott mindazoknak, akik végigkövették és végigdolgozták a projekt időszakát. Külön köszönetet mondott a Fogyatékosok Nappali Intézményében ellátottak családjainak, akiknek vélhetően nehéz volt hinniük abban, hogy ez a nap elkövetkezik, mégis remélték, hogy a textiles bölcsőde és az orosz laktanya után olyan környezetbe kerülnek, ami kifejezetten ennek a közösségnek az igényeihez igazodik. Reményét fejezte ki, hogy az ellátottak és családjaik megtapasztalják, jól dolgoztak együtt a várossal és szép eredményt értek el.
-Ez a létesítmény a Szent Anna templommal szemben áll, azon a téren, amit Anna térnek nevezünk, bár remélem, eljön az idő, amikor visszakapja becsületes nevét és Szent Anna tér lehet. Szent Anna a családok védőszentje, ez az épület pedig pápai és Pápa környéki családoknak az életét próbálja meg segíteni, támogatni. Márpedig, ha ez a ház a Szent Anna templommal szemben, a leendő Szent Anna téren található, akkor ennek a háznak a neve legyen Szent Anna Ház! - zárta gondolatait a polgármester.
Szent Anna Ház lett a volt véradó épületének neve - a névadó Áldozó Tamás polgármester

A Szent Anna Házban otthonra lelt két szociális szolgáltatás múltjáról és jövőjéről Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója beszélt köszöntőjében. Felidézte az elmúlt évtizedek kiemelkedő állomásait, köztük azt, hogy 2000-ben kezdte meg működését a Fogyatékosok Nappali Intézménye a Kisfaludy utcában, ahonnan 12 év elteltével a Komáromi úti Kóter Turistaszálló épületébe költözött. Ezt az épületrészt az önkormányzat 6 millió forintból felújíttatta, de még mindig nem volt igazán optimális a feladatellátásra. Az ellátást 4 fő szakdolgozóval és sok önkéntessel végzik, az önkormányzat 2 millió forinttal támogatja a fejlesztő foglalkoztatást, de külső támogatójuk is van, például a Boeing cég.
Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója a két szolgáltatás múltját is felidézte

A családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás 2008-tól működik az ESZI Gondozási Központ önálló egységeként, 2010-től a Barát utca 11-ben működött, melyet az önkormányzat egy sikeres KDOP pályázat keretében alkalmassá tett a feladatellátásra. A közel 200 négyzetméteres épületben 13 szakdolgozó tevékenykedett, megfelelő infrastrukturális körülmények között, ám a jogszabályi változások bővítették a feladatokat, az illetékességi területet és az ehhez szükséges dolgozói létszám is bővült. Az újabb és újabb feladatok ellátására, a 25 főre bővült munkatársi létszám hatékony munkavégzéséhez már nem volt elegendő a Barát utcai épület.
- Ezzel a projekttel sikerült mindkét szolgáltatás részére a 21. századnak megfelelő feltételeket biztosítani. Jelenleg a Fogyatékosok Nappali Intézménye részére közel 300 négyzetméter alapterületen, két összenyíló foglakoztató terem, pihenő- és tornaszoba, tálalókonyha, mozgáskorlátozott wc-fürdő, külön nemenkénti wc, háztartási szoba áll rendelkezésre. A Központ számára két emeleten összesen 523 négyzetméter területen 9 irodát, 2 ügyfeles irodát, a dolgozók számára teakonyhát alakítottunk ki. A két külön részre választható 70 négyzetméteres konferencia terem sok programnak ad majd otthont.
Hozzátette, a Szent Anna Ház a város szívében helyezkedik el, a szolgáltatások a központba kerültek, mindenki számára könnyebben elérhetővé, megközelíthetővé.
Dolgozók, ügyfelek, ellátottak számára is öröm, hogy szép, komfortos, modern épületben folyik a munka

-Nagy öröm számomra, hogy mindkét szolgáltatás megfelelő és végső elhelyezése valósulhatott meg a projekt segítségével. Kiemelten fontos számomra, hogy a kollégáim olyan környezetben tudjanak dolgozni, ahol jól érzik magukat, szívesen mennek be reggelente a munkahelyükre. Mindkét ellátási területen rendkívül nagy odafigyelést, precíz munkát várnak el a kollégáimtól, mind az ügyfelek, mind az ellátottak családtagjai. A felújított, kellemes környezetben, a kor előírásainak megfelelő, teljesen akadálymentes épületben a tárgyi feltételek biztosítottak a hatékony munkavégzéshez - hangsúlyozta, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik lehetővé tették a projekt megvalósítását, kivitelezését és segítették az utolsó hetek zökkenőmentes lebonyolítását, a költözést is. Az igazgatóasszony köszönetet mondott az átadás napján tartott retro véradáson résztvevőknek is, akik között sok munkatársa is volt.
A pápai történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet

Az ünnepi szavak után a szalagátvágással jelképesen új birtokosaik használatába adták az épületet, a történelmi egyházak képviselői megáldották a létesítményt, majd a két itt működő intézményegység munkatársainak kíséretében a vendégek megtekintették a Szent Anna Házat.

Képek:


Címkék: TOP | felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!