A Refi igazgatója volt a kávéházi beszélgetések vendége


2019-02-15 07:49:09  | cikk: Babos Petra  | 


A Refi igazgatója volt a kávéházi beszélgetések vendége főképe
A város református műhelyeinek, intézményeinek szereplőivel indult kávéházi beszélgetéssorozat februári vendég Baráth Julianna, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának igazgatója volt. A beszélgetést Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus vezette a Pannonia Reformata Múzeumban.
Baráth Julianna Ászáron született, Kisbéren érettségizett, Budapesten végezte el a Református Teológiát, majd 18 évig Tácon szolgált lelkészként. 2003 és 2015 között a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnáziumot vezette, 2015-től pedig az egyházkerület oktatási szakértője, valamint a nyárádi egyházközség lelkésze lett. 2018. augusztus 1-től a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának igazgatója.
-Vezetőként feladatomnak tekintem a közösség életének megszervezését, hasonlóan, mint lelkészként. Igyekszem ezt jól megszervezi. A Refi attól más, mint egy állami iskola, hogy itt Isten igéjét hirdetik. Ez az, ami alapvetően megkülönbözteti az egyházi és az állami iskolákat egymástól. Életünket, döntéseinket, erkölcsi normáinkat ez határozza meg, s ebben különbözünk leginkább. Nálunk olyan értékrend van, amihez megpróbálunk ragaszkodni, s fel is vállalni, s e szerint próbálunk élni, s tenni a dolgunkat a hétköznapokban - mondta Baráth Julianna, aki hozzátette, a pedagógus munkában az igazi nevelő munka eredményét sosem egyből látjuk, hanem évekkel később csak, amikor a tanítványok visszajönnek gyermekeikkel az intézménybe.
-A pedagógus pálya a legkeményebb szalagmunka, hiszen monoton, s mindent elölről kezdünk. Hiába érettségiztetünk le 9 diákot emelt szinten 90 százalékra, utána ismét jönnek a kilencedikesek, akiknek mindent meg kell tanítanunk- emelte ki az igazgató.
Az igazgatói feladat vállalásában meghatározó volt számára Isten elhívó szava, amely különösen megszólította a pápai templom szószéke fölött olvasható igében: Nem azé. aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.
A kávéházi beszélgetés márciusban folytatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!