Készül a holokauszt emlékév programja


2019-02-14 13:15:49  | cikk: HuHa  | 


Készül a holokauszt emlékév programja főképe
A Humánerőforrás Bizottság tárgyalta a minap azokat a programjavaslatokat, melyek magánszemélyektől, szervezetektől érkeztek be az önkormányzat felhívására. Mint ismeretes, a 2019-es év a holokauszt pápai áldozatainak emlékéve az önkormányzat döntése szerint, a cél, hogy méltó módon emlékezzen a város a pápai zsidó lakosság elhurcolásának 75 évvel ezelőtti eseményeire, és mindazokra az értékekre, melyekkel a zsidó lakosság járult hozzá a város életéhez, fejlődéséhez. Az elfogadott javaslatok és a már eddig is hagyományos városi megemlékezési alkalmakból áll össze az emlékév programja.
A javaslattevők között pápai magánszemélyek, szervezetek is vannak

A program összeállításában az első feladat a beérkezett ötletek megvitatása és azokból a megvalósíthatók kiválasztása volt, ezt a munkát végezte el a bizottság, melynek ülésén a javaslatokat tevők is részt vettek.
Dr. Hermann Istvántól, a Humánerőforrás Bizottság elnökétől megtudtuk, két zsidó szervezet - a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, valamint a Pápai Zsidók Társasága - mellett a város intézményei, szervezetei és magánszemélyek is nyújtottak be ötleteket különböző megemlékezési alkalmakra. A javaslattevők között szerepelt a Pápai Platán Nonprofit Kft., a Református Gimnázium, a Pegazus Színház, de nyújtott be ötletet Somfai Balázs, Mátyus Alíz, Korpics-Lewis Renáta, Kerecsényi Zoltán és a Mező pedagógusa, Szalóky-Katóné László Mária is, Szabó Kraker László pedig az emlékév logójára készített tervet. A több mint ötven javaslat között voltak átfedések is, ezek összehangolását és tizenöt megvalósításra javasolt program meghatározását végezte el a bizottság, mely az emlékév pontos megnevezésére beérkezett javaslatokat is véleményezte és közülük kettőt küld a képviselő-testület elé, döntésre.
-Terveink szerint készül kiadvány, emlékmű, lesznek hangversenyek, operaelőadás, gyermekeknek szóló meseműsor, lesz író-olvasó találkozó, a város zsidó lakosságának életét bemutató séták - sorolta a bizottsági elnök a kiválasztott javaslatokat.
A tervezett programok minden korosztályt megszólítanak

Ezeket a programelemeket a képviselő-testület elé tárja a bizottság, várhatóan a márciusi ülésen vitatják meg a témát a városatyák, így áll össze majd az emlékév végleges programja, melyben ezeken az új ötleteken kívül a már meglévő megemlékezések is helyet kapnak, és a tervek szerint - Áldozó Tamás polgármester javaslatára - az egykori gettó kapuját is megépítik a Rákóczi utca torkolatánál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!