A Kékfestő Múzeumban adták át az UNESCO-dokumentumot


2019-02-12 22:12:29  | cikk: ha  | fotó: Babos Petra, ha  | 


A Kékfestő Múzeumban adták át az UNESCO-dokumentumot főképe

A mohácsi busójárás, a matyó népművészet és a magyar solymászat mellett negyedik elemként a kékfestés hagyománya is felkerült az UNESCO Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. A közös felterjesztés elkészítésében Magyarország mellett Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia vett részt. Az UNESCO tagállamai 2003-ban írták alá a nemzetközi egyezményt, amely egységes szellemű útmutatóként és jogi keretként szolgál a világ számára a szellemi kulturális örökség védelméhez. A kékfestés felvételét igazoló dokumentum átadására a pápai Kékfestő Múzeumban került sor.

A város elkötelezett a kékfestés hagyománya mellett, mondta Áldozó Tamás polgármester

A megjelenteket Áldozó Tamás polgármester köszöntötte. Mint mondta, a Kékfestő Múzeumnak a város nem tulajdonosa, de igyekszik jó gazdája lenni. 2011-ben vette át Pápa Város Önkormányzata a működtetést, s így azóta a korábban hosszú ideig zárva tartó múzeum ismét fogadhatja a látogatókat. Fenntartóként minden évben igyekeznek forrást biztosítani a fejlesztéshez, tavaly egy új, az ünnepségnek helyet adó multifunkcionális teret alakítottak ki, s irodákkal is bővült az intézmény. Idén 11 millió forintot különítenek el az épület homlokzatának felújítására és a nyílászárók cseréjére. A polgármester hangsúlyozta, hogy a városnak fontosak a kékfestő hagyományok, a Kluge-család emléke és az ipartörténeti jelentőségű múzeum.

A pápai múzeum is megkapta az elismerést igazoló dokumentumot

Nagy-L. István, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az elismerés fontos állomás a kékfestés történetében. Nem csupán a kelmefestés egy különleges technikájáról, de a hagyomány, nemzeti kultúránk fontos részének elismeréséről van szó, tette hozzá. Emellett szeretné, ha hungarikummá válna a kékfestés, ez is egy több éves folyamat. A múzeum igyekszik változatos programokkal, igényes kiállításokkal megszólítani az érdeklődőket, egyre népszerűbb az intézmény, az indulást és az azt követő átszervezés óta meg tudták duplázni a látogatók számát és így a bevételt, köszönhetően az önkormányzati támogatásnak és az itt dolgozók munkájának. Az igazgató elmondta, hogy az épület felújítása elkerülhetetlen a korszerű működéshez.

A hazai kékfestő műhelyek képviselői vették át az UNESCO-dokumentumot

Az ünnepségen Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kékfestés ősi és összetett kézműves tudománya térben és időben hosszú utat tett meg, mire Indiából Nyugat-Európába érkezett és itt önálló életre kelt. A festőmesterek komoly tudás birtokosai, nem csupán kémiai, fizikai, matematikai ismeretekkel kell felvértezniük magukat, de művészi érzék, kreativitás is szükséges a szép kelmék elészítéséhez. A kékfestés olyan kézműves szakma, mely iskolában nem tanulható. Nem véletlen, hogy mai magyar kékfestő műhelyekben is szülőről gyermekre száll a mesterség. A XX. század elején még négyszáz műhely működött az országban, ma már csak hat. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: reméli, hogy az elismerés erősíteni fogja a kékfestők közösségének elszántságát, s felhívja a nagyközönség figyelmét a hatalmas tudással, erőfeszítéssel, kitartással előállított kékfestő kelmék szépségére, egyediségére. Krucsainé Herter Anikó külön megköszönte azok munkáját is, akik kutatással, gyűjtéssel, dokumentálással, a mesterség bemutatásával segítik az örökség megőrzését és láthatóvá válását. Domonkos Ottó, Méri Edina és a pápai Kékfestő Múzeum több évtizedes tevékenysége a példa erre, mondta.

Dr. Kovács Zoltán államtitkár is megköszönte mindazok munkáját, akik azért dolgoztak, hogy a kékfestés élő hagyomány legyen

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik, mint mondta, őrizték a lángot. Hosszú időn keresztül generációk adták tovább a tudást, ma pedig megünneplehetjük azt, amit mi már régóta tudunk, hogy a kékfestés szellemi, kulturális örökség. Sokak munkája érett be ezzel az elismeréssel, s tovább kell dolgozni azon, hogy ez az érték még szélesebb körben ismert legyen, tette hozzá.

Nagy siker volt a divatbemutató

A felvételt igazoló UNESCO-dokumentumot az ünnepségen Csonka-Takács Eszter, Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója adta át a bácsalmási, a győri, a nagynyárádi, a szombathelyi, a tiszakécskei és a tolnai kékfestő műhelynek, valamint elismerésben részesült a pápai Kékfestő Múzeum és a magyarországi kékfestés hagyományinak ápolásáért végzett tevékenységéért Domonkos Ottó. A hivatalos program záróakkordjaként kékfestő divatbemutatót láthattak a résztvevők, Berzeviczy-Fehér Jánosné népművészet mestere és Mundrusz Anett Junior Príma-díjas viselet- és ruhakészítő öltözeteit a Tánc-Lánc AMI növendékei mutatták be.

Képek:


Címkék: kékfestő | múzeum
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!