Középiskolásoknak a biztonságos internethasználatról


2019-02-11 22:11:20  | cikk: HuHa  | 


Középiskolásoknak a biztonságos internethasználatról főképe
A biztonságos internet napja alkalmából tartott előadásoknak szentelte a múlt hetet a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója és munkatársai. A pápai és Pápa környéki általános iskolákban tartottak foglalkozásokat, de a középiskolás korosztályt, sőt egy nyugdíjas klubot is megszólítottak és jótanácsokkal láttak el. Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, kiemelt megelőzési főelőadó kedden, a világnapon (minden év második hónap, második hete, második napja a biztonságos internet napja) a Közgázban járt, ahol a kollégistáknak tartott előadást. Mint mondta, bízik abban, hogy a fiatalok sok hasznos információval gazdagodtak és ezek segítségével elkerülik, hogy internetes jogsértés áldozatává vagy tudatlanságból elkövetőjévé váljanak.
Császárné Elek Veronika az internethez kapcsolódó veszélyekre hívta fel a figyelmet

A foglalkozáson szó volt a személyes és különleges adatokról, azok használatáról, az internet veszélyeiről, különösképpen a közösségi oldalakkal kapcsolatos veszélyekről és az internetes vásárlás buktatóiról. A diákok figyelmét arra hívta fel, hogy a bántó megjegyzések a világhálón könnyen kimeríthetik a rágalmazás és a becsületsértés bűncselekményét, de veszélyes lehet a fotók, videók feltöltése is.
-A közösségi oldalakra a fiatalok gyakran fotókat, videókat töltenek fel, különböző kommenteket tesznek közzé, társalognak, csoportokat hoznak létre. Fontos, hogy tudják a fotók, videók, vagy a nyilvános bejegyzések, ha nem olyanok, amik mások számára elfogadhatók, akár jogsértő magatartást is megvalósíthatnak. Jelen van a fiatalok életében az on-line zaklatás, lehet, hogy ez csak egy gúnyolódó megjegyzés, rosszmájú komment, de átmehet fenyegetésbe és ez megkeserítheti egy fiatal életét - figyelmeztetett. Gyakori eset, hogy egy megromlott baráti, vagy szerelmi kapcsolatnak esik áldozatul egy fiatal, amikor a róla készült felvételekkel, információkkal él vissza haragosuk. Azt javasolta, ha nem tudják eldönteni, hogy a bántó megjegyzések, nagy nyilvánosság (internet) előtt megjelentetett képek, kommentek jogsértésnek minősülnek-e, elsősorban tiltsák le az illetőt és forduljanak a rendőrséghez, ahol segítséget kapnak.
A fiatalok könnyen válhatnak bűncselekmény áldozatává, de akár elkövetőjévé is, ha nem ismerik a szabályokat

A fényképek feltöltésével több veszélyre is felhívta a figyelmet. A világhálóra feltöltött képek később már nem tüntethetők el az internetről és akár 10, 20 év múlva is megjelenhet egy olyan kép az illetőről, amit nem szeretett volna a világ elé tárni, ha pedig a fiatal a személyes adatait: nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát is megadja az interneten, személyiséglopás áldozatává is válhat. Hangsúlyozta, több esetben egy-egy feltöltött, kihívó jellegű fotót szándékosan rosszindulatúan használnak fel és azok nemkívánatos oldalokon jelennek meg, ami ugyancsak sok kellemetlenséget okoz. Arra is figyelni kell, hogy a fényképen szereplőknek hozzá kell járulniuk a nyilvánosság előtti megjelenéshez, ellenkező esetben a fotó feltöltője jogsértést követnek el.
A középiskolások nagyon sokat használják az internetet, ismerniük kell a veszélyeit is

Bertha Nikolett, az iskola diákja szerint hasznos információkat tartalmazott az előadás. Számára az volt az újdonság, hogy nem adhatja meg senki telefonszámát anélkül, hogy a szám birtokosa ehhez ne járult volna hozzá. Mint mondta, ezen túl sokkal körültekintőbb lesz ezzel kapcsolatban.
Bertha Nikolett számára új információkat is adott az előadás, körültekintőbb lesz ezután

A kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója szerint azért is hasznosak ezek a foglalkozások, előadások, mert a beszélgetés során sokszor a fiatalok saját tapasztalataikat is elmondják és ebből is tanulhat mindenki, de fontos ez a rendőröknek is, hiszen a különböző jogeseteket más fórumokon megoszthatják a hallgatósággal, ami szintén sok tanulsággal járhat a résztvevők számára.
-Bízunk abban, hogy hasznosak ezek az előadások és sokan tanulnak belőle - tette hozzá.

Császárné Elek Veronika alezredestől azt is megtudtuk, a PRK illetékességi területén főként az interneten elkövetett vásárlásokhoz kötődő csalások jellemzőek, de előfordulnak zaklatások, becsületsértési és rágalmazási ügyek is. Az ilyen bűncselekmények száma nem túl nagy, de számolni kell azzal is, hogy nagy a látencia, sokan nem fordulnak a rendőrséghez, az őket ért kellemetlenségek miatt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!