Már használhatók az új gyalogos-átkelőhelyek


2019-02-07 20:37:24  | cikk: HuHa  | 


Már használhatók az új gyalogos-átkelőhelyek főképe
Már használatba vehették a közlekedők a város különböző pontján kialakított öt zebrát, bár a munkák teljesen még nem fejeződtek be - közölte hírportálunkkal Molnár István, városfejlesztési osztályvezető. Mint arról már tájékoztattuk olvasóinkat, az önkormányzat 500 millió forintot nyert el a TOP vonatkozó pályázatán a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című projektjével, melynek részeként a városban hat helyen gyalogos-átkelőhely készült.
Hat forgalmas úton készült gyalogos-átkelőhely

Zebra épült a Batthyány-Sárkány utca csomópontjában, az Erkel-Munkás utca kereszteződésében, a Gyimóti-Dózsa utca találkozásánál, a Nagyváradi-Ötödik utca sarkán, valamint Tapolcafőn, a falu elején és Borsosgyőrön a kultúrháznál (ez utóbbi még nem készült el teljesen).
-A zebrákat a városon átvezető főutakra és a városi gyűjtőutakra terveztük, ezek rendkívül nagy gépjárműforgalmat bonyolítanak le és jelentős a gyalogos közlekedés is. A forgalmi szempontokat és a megszokott gyalogos közlekedési irányokat vettük figyelembe a tervezésnél - közölte az osztályvezető.
Közvilágítás biztosítása, táblák kihelyezése, felfestések, járdacsatlakozások tartoztak a kivitelezői feladatok közé

A kivitelezők mindenütt megépítették a zebrát és a járdát összekötő csatlakozást, felfestették az útburkolati jeleket, az előírásoknak megfelelően kirakták a táblákat és kialakították a közvilágítást az átkelő láthatóságának biztosítására. A hat zebra közül ötöt már használhatnak a gyalogosok, de a kivitelezői munka még nem ért véget.
-Az átkelők kivitelezésének vége a télbe csúszott, hideg idő van, ezért a kivitelezővel úgy állapodtunk meg, hogy ideiglenes felfestést kapnak a zebrák. Ez látszik is, hiszen a só miatt már kopik. Amint az időjárás lehetővé teszi, végleges, tartós jelből elkészül a felfestés és áprilisban még egyszer áttekintjük a helyszíneket, akkor vesszük át véglegesen a munkát - emelte ki.
Az ideiglenes felfestés helyett tavasszal tartós útburkolati jeleket készítenek

Dr. Vörös Ibolya, a belváros egyik önkormányzati képviselőjének választókerületében két helyen is épült zebra - az Erkel utcán és a Batthyány utcában -, és mint mondta, mindkettő régi lakossági igényt elégített ki. Az Erkel utcán főként az iskolai gyalogosforgalom és a környéken élők biztonságát szolgálja, a Batthyányi utcán pedig a belvárost érintő közlekedés vált biztonságosabbá.
Arról is szólt, amikor a város összeállította a pályázatot, sok szempontot mérlegelt, köztük a megváltozott közlekedési irányokat, a forgalmi súlypontok áthelyeződését, a lakosság igényeit, ugyanakkor az érintett utak fenntartóival is együtt kellett működni.
Az egyik helyszín az Erkel-Munkás utcai kereszteződés

Tapolcafőn már van két gyalogos-átkelőhely, a 83-as számú főúton, a falu elején megépített azonban nagyon régi igénye volt az itt élőknek. A zebrát az autóbuszmegálló mellett alakították ki, ez az a buszmegálló, melyet a legtöbben használnak, közük nagyon sok gyermek is.
-A 83-as út gépjárműforgalma rendkívül nagy, sokszor okozott gondot az átkelés az úttesten. Ezzel a gyalogos-átkelővel lényegesen biztonságosabb közlekedési feltételeket nyújtunk a gyalogosoknak - mondta Zsegraics Gyula a település önkormányzati képviselője. Hozzátette, már eddig is több közlekedésbiztonságot szolgáló infrastrukturális elem készült Tapolcafőn, így a két forgalomlassító sziget, az úttesttől elválasztott kerékpárút, a két zebra, valamint a fix és mobil sebességellenőrző pont. A mostani beruházás egy újabb lépés a veszélyhelyzetek csökkentésére.
A falu elején nagy szükség volt a gyalogos-átkelőhelyre - mondta a tapolcafői részönkormányzat elnöke

A közlekedésfejlesztési projekt keretében további infrastrukturális elemek is épülnek a városban: lámpás kereszteződést alakítanak ki a Somlai-Bocsor-Erkel utcai csomópontban, amihez szintén készülnek majd zebrák, kerékpárutat építenek a Bázisreptérhez vezető út mellett, kerékpársávot alakítanak ki a Vaszari úttól a belváros felé, felújítják a Győri úti kerékpárutat, forgalomlassító településkapukat létesítenek Borsosgyőrön és a Somlai úton, továbbá körforgalmat alakítanak ki a Téglagyári-Várkert-Győri úti csomópontban. Ez utóbbi helyszínen már láthatók a munkavégzés jelei, az előkészítés keretében közműcserék zajlanak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!