Elindult a barnamezős beruházás is


2019-02-05 22:45:55  | cikk: HuHa  | fotó: Gulyás Attila  | 


Elindult a barnamezős beruházás is főképe
A mai munkaterület-átadással megkezdődött a Téglagyári utat és a Schwenczel-rétet érintő barnamezős projekt fizikai megvalósítása is. Ez az önkormányzat legnagyobb projektje, melyre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 1 milliárd 758 millió forintot nyert el a város. De nemcsak városi szinten a legnagyobb TOP-os fejlesztés ez, országosan is a legnagyobb elnyert források közé tartozik a barnamezős fejlesztések között. A projekt keretében sport park, kutyafuttató, és szabadidő park létesül a beavatkozási területeken.
A projekt megvalósítása a Téglagyári úti területen kezdődik

A kivitelezés a Téglagyári úti terület rendezésével, építkezésre alkalmas hellyé tételével kezdődik. A most munka alá vett szakaszt a Téglagyári út, az onnan a Várkertfürdő felé vezető murvás út, a Vasas sporttelep, a kemping kerítése és a Várkertfürdő parkolója határolja. A több mint 10 hektáros területet jelenleg romos épületek, elbozótosodott növényzet és rettentő mennyiségű illegális hulladék uralja. Ezt kell eltakarítani ahhoz, hogy a sportpark építéséhez megfelelő tér álljon rendelkezésre. A munkaterület-átadás az épületek lebontására vonatkozott, a feladat elvégzőjét versenyeztetési eljárással választották ki.
-A bontás három épületet érint: a 7-es számút, mely egy alápincézett, földszintes, ötlakásos lakóépület, a 9-es számút, ami egy hatlakásos földszintes lakóház volt és az úttesttől beljebb lévő magtár épületet. A 7-es épület 375 négyzetméter alapterületű, a 9-es 330 négyzetméteres, a háromszintes magtár alapterülete pedig 1371 négyzetméter - tájékoztatott a munka nagyságrendjéről Rádi Róbert, a projektet koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője.
A lebontandó épületeket szemlélik a megbízók és a vállalkozó

A kivitelező feladata, hogy ezeket az épületeket elbontsa, a törmeléket ártalmatlanítsa - ez a ledarálást jelenti - és azt a jogszabályi előírások szerint a munkaterület kialakításához felhasználja. A vállalkozónak április 15-ég kell elvégeznie a munkát. Információink szerint a munka a jövő hét elején indul majd. A bontás zaj és porhatással jár, az ügyvezető a környéken élők türelmét kérte a munkálatok idejére.
A régi magtárépület is eltűnik

A bontással párhuzamosan a területet benőtt bozótot is ki kell irtani, a feladatot a Városgondnokság végzi, nekik is április közepére kell végezniük a leendő sportpark helyének kitisztításával. Nagy feladat lesz az épületek környékén felhalmozott illegális hulladék elszállítása és ártalmatlaníttatása is, ennek költsége a várost terheli, ami a rettentő szemétkupacok láttán nagy kiadást jelenthet.
Rettentő mennyiségű szemetet halmoztak itt fel az illegális hulladéklerakók

A reggeli munkaterület átadáson Áldozó Tamás polgármester emlékezetett, nagyságát tekintve a kastélyrekonstrukciós projekt után ez a második legnagyobb beruházás, a belváros rehabilitáció, mely a Fő tér, a Városháza és a mozi megújulását eredményezte, 1,4 milliárd forint támogatást élvezett. A városvezető arról is szólt, a felhagyott ipari-szolgáltató területek rehabilitációjára kiírt pályázati konstrukció meghatározott célokat támogatott, ez a cél pedig a rekreáció, szabadidő.
-A pályázati kiírás a felhagyott ipari-szolgáltató területek rehabilitációját teszi lehetővé, olyan peremkerületek újjáalakítását illetve a város szövetébe visszaillesztését célozta, melyekre nagyon ráfér a megújítás. A pályázat akkor kaphatott támogatást, ha a megújítás eredménye rekreációs célokat szolgál, ez a téglagyári út menti terület és a Schwenczel-rét esetében is megvalósul - közölte Áldozó Tamás. A téglagyári úthoz egy sportparkot terveztek, főként az atlétika és a teke céljaira (modern atlétikai pályával, fedett futófolyosóval, tekecsarnokkal) továbbá más szabadidősportokra, a volt gázcsere telep helyén kutyafuttató lesz agility pályával, a Schwenczel-rét városi tulajdonban lévő részén pedig parkot, játszóteret alakítanak ki.
-Egy különlegesen nagy vállalásról van szó, és számítani kell arra is, hogy az elnyert 1,758 milliárd forintot ki kell majd egészíteni - tette hozzá.
A gondozatlan terület helyén vonzó sport park készül versenysport és szabadidősport számára

Mint megtudtuk, a bontási munkákkal párhuzamosan az építésre vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése is zajlik majd, így mire a nemzeti nyílt közbeszerzéssel kiválasztott vállalkozással szerződést köthet a város, a terület építkezésre alkalmas hely lesz.

Képek:


Címkék: barnamező | TOP | felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!