„Magyarország az Én hazám” - Magyar hét a Fáy lakótelepi Óvodában


2019-02-04 20:42:28  | cikk: Babos Petra  | fotó: óvoda  | 


„Magyarország az Én hazám” - Magyar hét a Fáy lakótelepi Óvodában főképe
A Fáy András Lakótelepi Óvoda az interkulturális program keretében minden évben megszervezi a magyar hetet, amelyet már második éve a Magyar Kultúra napjának hetében tartanak. A projekthét egyik legfőbb célja volt, hogy a gyerekekben erősítsék a magyarság tudatot, a hazaszeretet és az összetartozás érzését, illetve az óvodába járó nem magyar anyanyelvű gyermekekkel megismertessék és elfogadtassák népünk kultúráját. A hét során a gyerekek színes programokon vettek részt, melyek során megismerkedtek Magyarország kultúrájával, jelképeivel, hagyományaival, értékeivel és nevezetességeivel. A színes eseményről Vargáné Kis Judit óvodavezető és Molnár Ibolya, óvodapedagógus számolt be hírportálunknak.
-A hét elején ismeretterjesztő kisfilm segítségével az őshonos magyar állatok közül a 9 magyar kutyafajtát ismerhették meg a gyermekek. Később, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolába látogattunk, ahol a Régi Korok Kincsestára elnevezésű néprajzi kiállítást tekintette meg minden óvodai csoportunk. A gyerekek számára nagy élmény volt a régi korokra jellemző használati és berendezési tárgyakat látni, felismerni. A legjobb örömet a régi iskolapad kipróbálása jelentette. A Magyar Kultúra Napján meghallgattuk a Himnuszt, népi gyermekmondókákat, dalos gyermekjátékokat játszottunk, majd a Bartók Béla Zeneiskola tanárai kedveskedtek nekünk magyar zeneszerzők gyermekdalaiból összeállított kis hangversennyel. Gryllus Vilmos, Bartók Béla és Popper Dávid művei is felcsendültek. A gyerekek által is ismert dalokat közösen énekelhettük a zenetanárokkal, hallgattuk tehetségígéretes óvodásunk magyar népdalénekét - mondta Vargáné Kis Judit.
A magyar népmese elengedhetetlen a mindennapi meséink között. Ezt az élményt ezen a héten a nem magyar ajkú gyermekek számára is élvezhető „Magyar népmesék” sorozat meséjének vetítésével erősítették meg.
-Szívesen játszottak a kicsik régi mozgásos játékokat: sikozást, üveggolyó gurítást, ugrókötelezést, karikagurítást, ugróiskolát, stb. A kézművesség területén minden csoportban más-más érdekes tevékenység várta a gyermekeket: kékfestő díszítés, mézeskalács díszítés, kistál díszítése, -mintázása, pókhálószövés. A hét második felében is számos vendég látogatott óvodánkba, akik előadásaikkal és bemutatóikkal elvarázsolták az óvoda apraját-nagyját. A mesemondó Pusztainé Becskereki Virág a magyar népmesék birodalmába kalauzolta el a gyerekeket, Piller Józseftől a cipész mesterség csínját-bínját leshették el az óvodások, valamint Koncz Sándor nyugalmazott testnevelő tanár a magyar sportolókról és olimpikonokról mesélt, megmutatta édesapja olimpiai fáklyáját. Péntekre beöltöztünk néptáncos ruhába, mert az egyhetes program zárásaként táncházat rendeztünk. A Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek előadásában kalocsai és kalotaszegi táncokat láthattunk, majd ezt követően mi is beálltunk táncolni és közösen megtanultunk néhány alaplépést is. A projekthetet magyaros jellegű ételekkel támogatta az Óvodai Konyha vezetője. A külföldi szülők meglepődve, de a magyar vendégszeretetet köszönve kóstolták meg a kolbászos falatkákat, kürtös kalácsot. Folyamatosan a hét során, a szülőkkel együttműködve gyűjtőmunkát végeztünk, és egy kisebb kiállítást rendeztünk be az óvoda földszinti és emeleti folyosóján. A tablókon láthatóak voltak magyar városainkat bemutató képeslapok, nevezetes magyar épületek, kirándulóhelyek, híres magyar emberek, magyar sportolók képei, hungaricumok, magyar TV mesék. Több asztal roskadásig megtelt magyaros dísztárgyakkal, használati tárgyakkal, hazánkat bemutató könyvekkel. A tornateremben a régi vásárokat idéző sátorokban megtalálható volt az óriásperec, az óriáskalács, a zöldséges stand, a terítő, a népművészeti ruházat. A mesterségeket külön-külön mutattuk be: volt mézeskalácsos, cipész, kosárfonó és fazekas - tudtuk meg az óvónőktől.
A projekthétnek nagy sikere volt az óvodások, pedagógusok és a szülők körében egyaránt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!