Sorskerék - Barta Andi kiállítása


2019-02-04 08:30:43  | cikk: ha  | 


Sorskerék - Barta Andi kiállítása főképe

Barta Andi terápiás céllal kezdett el horgolni, volt egy nehéz periódus az életében, amikor barátnője, Szabó-Rácz Andrea lepte meg néhány guriga fonallal, hogy kicsit lekösse figyelmét. A próbálozásból szenvedély lett. Barta Andi eleinte horgolt mindent, angyalkákat, vállkendőket, terítőket, aztán ezeket egyre inkább kiszorították a mandalák és az álomfogók. Tavaly volt egy kiállítása a Kékfestő Múzeumban, ott még az egy kicsit mindenből-elv alapján válogatta össze a tárlatot. Most a Jókai Mór Városi Könyvtárban egy letisztultabb anyag látható, az eltelt egy év érzései, a sors kerekének mozgása fogalmazódik meg mandalákban, álomfogókban.

Az alkotó tartott tárlatvezetést

A megnyitón Molnár Tímea köszöntötte a megjelenteket, s ő mutatta be a kiállítót. Ezt követően Barta Andi tartott tárlatvezetést, minden darabról külön beszélt az érdeklődőknek. Az álomfogó az észak-amerikai indián kultúra kézzel készült tárgya, egy keretre készített háló, melyen a hiedelem szerint a jó álmok átjutnak, a rosszakat pedig megszűri. Barta Andi ezt ötvözi a mandalával, tehát a keretben pontosan tervezett motívumok láthatók. Minden egyes alkotásnak van neve, s története is - ebben benne van a készítő és a befogadó is -valamint tartozik a munkákhoz egy-egy idézet.

A Tűzmadár színeiben és motívumaiban is a fizikai létet szimbolizálja

- Az álomfogónak van egy pici közepe, ez szűri meg a rossz dolgokat. Ezért ha valami díszt teszek, akkor azt középre helyezem el, mert ott a legerősebb az energetikája a mandalának is. Az álomfogóknál fontosak a tollak, a mandalánál pedig a szín. Például az első mandala a tűzmadár, ez piros, a fizikai létet szimbolizálja. De van alkotás, ami Az eskü címet kapta, de vannak, melyek az ígéretek érzésvilágát tükrözik. De tartozik mandala-álomfogó az elfogadáshoz is - mondta az alkotó.

A tárlat minden embernek mást üzen, eltérő gondolatokat és érzelmeket ébreszt. Március 8-ig mindenki kiderítheti, hogy számára mit jelentenek Barta Andi alkotásai.

Képek:


Címkék: kiállítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!