Katona, rendőr és filmrendező a Refiben


2019-01-31 17:53:57  | cikk: ha  | 


Katona, rendőr és filmrendező a Refiben főképe

Minden diák életében eljön az idő, amikor döntenie kell, hogy hol tanul tovább, milyen hivatást választ. A középiskolás éveknek ebben kiemelt jelentősége van, s a pályaorientáció segítheti a döntést. A köznevelési törvény előírja, hogy az iskoláknak pályaorientációs programokkal kell segíteniük a tanulókat ebben. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma színes, változatos kínálattal tette ezt lehetővé ebben a tanévben is, mondta Baráth Julianna igazgató. Arra törekedtek, hogy minél több szakterületről hívjanak vendégeket, akik hitelesen tudják tájékoztatni az érdeklődő fiatalokat.

Linzmayer Judit pszichológussal ki is értékelték a kérdőíveket a diákok

Linzmayer Judit, a Veszprémi Pedagógiai Szakszolgálat pályaorientációs felelős pszichológusa elmondta, hogy a pályaorientáció egyik kiemelt célja, hogy segítse az egyéneket abban, hogy képesek legyenek hivatást választani, növelve az esélyeiket arra, hogy tanulással vagy munkával kapcsolatos kérdéseikben a számukra legideálisabb megoldást tudják választani. A pályaorientáció három alappillére - az önismeret, a pályaismeret és a munkaerő-piaci ismeretek - elengedhetetlenek a megfelelő döntés meghozásához. Ehhez kapcsolódóan a refis diákok teszteket töltöttek ki, s azok eredményeit figyelembe véve tájékozódtak a szakmák, foglalkozások kínálatában.

Buvári Tamás filmrendezővel Marosi Dia tanárnő beszélgetett

A képzőművészetiseknél Buvári Tamás filmrendező volt a vendég, aki arról beszélt, hogy a filmrendezésben nagyon sok művészeti ág érvényesül, így tanácsos nyitottan szemlélni a világot és minél nagyobb tájékozottságra szert tenni. Bár a szakgimnázium grafikai és festészeti képzését nem ismeri alaposan, de a kiállított munkákat látva elismerően szólt a diákok tehetségéről. Mint mondta, a képzőművészet számos ponton kapcsolódik a filmhez, elég például a díszlet- vagy épp jelmeztervezésre gondolni, de a maszkmesterek munkája is nagyon különleges, tehát vannak területek, melyek a képzőművészetisek számára érdekesek lehetnek.

A rendőri hivatásról Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes beszélt

A meghívottak közt szerepelt katona, rendőr és tábori lelkész, de képviseltették magukat a különböző felsőoktatási intézmények is. A vendégek közt voltak egykori refisek is, például Bajnok Attila, aki tanárnak készül, az ELTE-n tanul magyar-történelem szakon. A legfontosabb tanácsa az volt, hogy az egyetemválasztás előtt ne csak az intézmény tájékoztatóját hallgassák meg a diákok, hanem érdemes az ott tanuló exrefisek véleményét kikérni, hisz a leghitelesebb információkat a képzésben résztvevő fiataloktól kaphatják.

Képek:


Címkék: református
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!