A kivágott fákból tűzifa lesz a pápaiaknak - kezdődnek a kivágások a Várkertben


2019-01-31 16:58:01  | cikk: HuHa  | 


A kivágott fákból tűzifa lesz a pápaiaknak - kezdődnek a kivágások a Várkertben főképe
A mai munkaterület átadást követően napokon belül megkezdődik a szakértők által kijelölt fák kivágása a Várkertben és az Erzsébet-ligetben. A sérült, beteg, idegen és invazív fafajok egyedeinek kivágása a Zöld Város I. projekt része, melyre 1 milliárd forintot nyert el a város és melynek keretében teljesen megújul a Belső-Várkert és az Erzsébet-liget. A projekt kivitelezése egyébként már a múlt évben megkezdődött, hiszen ennek a beruházásnak a része a Várdomb, vagyis a szabadtéri színház megújítása is.
Megtartották a munkaterület átadást, kezdődhetnek a kivágások

A munkaterület átadáson a kivitelezésben résztvevők és a megbízó önkormányzat képviselői egyeztették a feladatokat és a helyszíneket. Áldozó Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, versenyeztetési eljárással választották ki azt a vállalkozást, mely a fakivágási munkákat elvégzi, a tervek és engedélyek birtokában kezdődhet a munka.
-A fakivágási feladatokat a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium végzi, ők adták a legkedvezőbb ajánlatot. Az iskolában a szakképzés keretében tanulják a fiatalok ezt a munkát és megfelelő szakmai irányítás mellett el tudják végezni - közölte a polgármester.
A munkálatok a fakivágási terv szerint zajlanak, mint arról már korábban hírt adtunk, ez a kivágási terv pontosan meghatározza a kivágandó egyedeket és azt is, hogy milyen okokból kell eltávolítani azokat. A szakértők több szempont alapján határozták meg a megmaradó és kivágandó fákat: eszerint a beteg, veszélyes fák, az értékes faállomány megmaradását és fejlődését akadályozó fák, az alánőtt, külpontos egyedek, a tájidegen fajú egyedek és az invazív fák kerülnek ki a területről. Ugyanakkor szempont volt az is, hogy a történelmi kert-állapotot helyreállítsák, a megfelelő látványtengelyeket ismét megjelenítsék a parkban.
-A fakivágások mellett a megmaradó fák ápolása és újak telepítése is része a projektnek - hangsúlyozta Áldozó Tamás.
Az értékes, történelmi faegyedek megvédése fontos cél

A polgármester arról is beszélt, a Várkert átalakítása, megújítása idején, így a fakivágások idején is szeretnék a Várkert minél több funkcióját megtartani, de kérik az erre járókat, a parkba látogatókat, hogy figyeljenek a munkákra.
-Az aktuális munkaterületet mindig jelzik a munkavégzők, erre, kérjük, nagyon figyeljenek oda, de, aki futni, sétálni szeretne, aki gyermekekkel szeretne idejönni, nyugodtan megteheti azzal az óvatossággal, hogy a munkaterülettől távol teszi mindezt.
A zöld juhar például nem idevaló fafaj

A kivágott fák sorsáról elmondta, éppúgy, mint a tavaly - például Borsosgyőrön - kivágott fákat, ezeket is hasznosítják.
-Tavaly a kivágott fákat összegyűjtöttük és tároltuk a Városgondnokság telephelyén. A lakásfenntartási támogatásban részesülők közül kiválasztottuk azokat a háztartásokat, melyekben fával fűtenek és ez a 100 háztartás kapta meg a fát. Idén is hasonló módszer szerint fogunk dolgozni, most az az 513 pápai háztartás számíthat majd a fára, amely a téli rezsicsökkentési támogatásra jelentkezett. Ez azonban nem a téli rezsicsökkentés része, ez egy azon felüli városi támogatás, amihez hozzájutnak! Természetesen lehet, hogy az így megkapott fa nem alkalmas még a tüzelésre, de jövőre is lesz tél, és ha most ezt a fát elrakják, jövőre sok pápai családot tudunk belőle segíteni.

A fakivágásokat április 15-ég kell elvégezni - tudtuk meg -, de várhatóan nem fog idáig elhúzódni, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődik a többi munkafolyamat kivitelezőjének kiválasztása, és a legkedvezőbb ajánlattevőkkel való szerződéskötés, ami után a kerékpárút építés, a zöldterület rendezés, a vízgépészeti, villamossági munkák és egyéb munkák is megindulnak.
A beteg fákat is eltávolítják

A polgármester úgy fogalmazott, nincsenek illúziói a most kezdődő fakivágásokat övező közbeszéddel kapcsolatban.
-Az érdeklődésnek örülünk, hiszen aki érdeklődik, az kíváncsi arra, hogy mi történik és az érdeklődés egyfajta nyitottságot jelent, ami azt jelzi, meg akarja hallani az érveket és a szakmai indokokat. Nyilván ez a munka alkalmas lesz arra is, hogy hangulatkeltés folyjon a városban. Én azt kérem, szakmai alapon közelítsük meg a kérdést!
Emlékeztetett, a nyilvánosságra hozott fakivágási terv alapján még ősszel felkínálta a lehetőséget a közösségi médiában arra, hogy bárki jelezze, ha valamely kivágásra ítélt fával kapcsolatban annak megtartására vonatkozó érvei vannak, és vállalta, hogy ezeket az érveket képviseli a szakmai konzultációkon.
-Egyetlen ilyen észrevételt sem kaptam a városlakóktól, tehát indirekt módon azt is mondhatjuk, akik a terveket tanulmányozták, akik, ezek alapján hozták meg ítéletüket, azok ezeket a terveket elfogadhatónak tartják - jelentette ki.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!