Ikonok a Refiben


2019-01-29 22:03:57  | cikk: Babos Petra  | 


Ikonok a Refiben főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma ad otthont Balázs János Balázs és az iskola diákjainak alkotásaiból nyílott kiállításnak.
Balázs János Balázs elmondta, egy görögországi út alkalmával találkozott az ortodox egyházzal, művészettel, az ikonfestészettel, s ez megragadta a képzeletét, több mint húsz évvel ezelőtt.
A gyermekeivel épített egy kis kápolnát a Balaton-felvidéken. Lesencefalu határában, Keszthelyhez közel álló Szent Arkangyalok ortodox kápolna építőjeként nem csak ács, kőműves, asztalos, szobrász, hanem még sok más mesterség művelője. A mostani refis tárlatra a kápolna kis ikonjait hozták el a közönségnek.
-Egy 200 éves présházat alakítottunk át kápolnává, amelyet 2011-ben szenteltek fel a magyarországi ortodox egyház papjaival közösen. A kis kápolnát ikonok díszítik, ezek az állandó berendezései. Az ikonok és a bizánci művészet része a mai világnak - mondta a művész. Az ortodox liturgia az 5-6. századtól érintetlen. Az imák, az énekek, az ikonok már a 6. században lefektetett hagyományok alapján maradtak fent- tudtuk meg, majd hozzáfűzte, a művész már olajjal is készít az ikonokat, mivel ez is elfogadott technika.
Balázs János Balázs mindenképpen olyan ember, aki szerencsésen egyesíti tevékenységében a kétkezi alkotást és a szellemi építkezést. Apaként komoly elhivatottsággal igyekszik lehetővé tenni családja, környezete számára spiritualitás megélését, művészként pedig a szakrális művészet, szűkebb értelemben az ikonfestészet ügyét szolgálja - vallja az alkotóról Nikolausz Krisztián, a Refi művésztanára.
-Rendkívül jó kapcsolatot ápolok a refis művésztanárokkal, akik tanítják a diákoknak az ikonfestészetet. Nagy örömömre több refis diák képe is látható a kiállításon az én alkotásaim mellett - emelte ki a művész.
A kiállításon azokat a refis diákokat is köszöntötték, akiknek az alkotásai jól illeszkedtek abba a fogalmi keretbe, melyet a szakrális természetű művészetként határozunk meg. Több tanulót is kiemelt a művésztanár, akik műveikkel nem kifejezetten az ikonfestészet szigorú technikai, ikongrafikai szabályait követik, mégis az itt látható festményeik, grafikáik arról tanúskodnak, hogy nem csak a világ érzékszerveinkkel megtapasztalható oldalát tanulmányozzák, hanem fogékonyak mindaz iránt, amihez inkább a sejtés, a meditáció, az ima, a hit vezethetnek el.
Nikolausz Krisztián úgy gondolja, a műveik izgalmas kiegészítései és méltó társai az ikonoknak, és részben választ adnak a kiállítás alcímében foglalt kérdésre is: Van-e létjogosultsága napjainkban a szakrális művészetnek?
A kiállítás megnyitót filmvetítés színesítette A templom címmel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!