A Szent Benedek Plébánia első húsz évéről a KÉSZ-ben


2019-01-29 08:42:38  | cikk: Babos Petra  | 


A Szent Benedek Plébánia első húsz évéről a KÉSZ-ben főképe
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pápai csoportja tegnap tartotta januári első összejövetelét, melyen Szijártó László esperes, plébános Imádkozzál és dolgozzál! címmel tartott előadást A pápai Szent Benedek-plébánia első húsz évéről Váminé Molnár Emma és Oláh Sándorné társelőadók közreműködésével. A programnak a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont. 1945-ben, a háború végén gondolták úgy a pápaiak, hogy jó lenne a Tókertben élőknek is külön misézőhelyet létrehozni. Karácsony éjszakáján kigyúlt a betlehemi csillag a kertvárosi iskolakápolna felett, Horváth Detre bencés tanár bemutatta az első éjféli szentmisét. A kellékeket a bencések és az irgalmas nővérek bocsátották rendelkezésre. Becse Gaszton Celldömölkről érkezett, ajándékként egy harangot is hozva magával. Ő kezdte meg aztán az ideiglenes kápolna építését. A kápolna- és a harangszentelést 1948. június 19-én, vasárnap ünnepelték, ettől a naptól kezdve minden vasárnap és hétköznap volt szentmise itt, a tókertiek nagy örömére. Kezdetben bencés papok szolgáltak a plébánián, majd 1965-től Molnár Zsigmond. Mail József apát-plébánost, a pápai I. számú plébánia plébánosát 2007 augusztusában bízta meg Márfi Gyula veszprémi érsek a tókerti plébánia vezetésével. Jelenleg Szijártó László látja el a lelkipásztori feladatokat.
Tavaly novemberében a Szent Benedek Plébánia alapítása óta eltelt hetven év emlékezetes pillanatainak, jeles személyiségeinek állítottak emléket azzal a kiállítással, amelynek a Pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola adott otthont. A évfordulóra egy kiadvány is készült, mely az első húsz évet dolgozza fel.
-A KÉSZ pápai csoportjának a megkeresésére tartottunk egy előadást a plébániáról, amit nagy örömmel tettünk - tudtuk meg Szijártó Lászlótól, aki hozzátette, a hetvenedik évfordulóra készülve, tavaly adott megbízást az adatok és visszaemlékezések gyűjtésére. A hajdani tókerti lakosok közel s távol egy emberként mozdultak meg, csodálatos kincsek kerültek elő a szekrények mélyéről, amelyekhez saját szóbeli emlékeik is csatlakoztak.
-1948-ban plébániát alapítani nem volt dicsőség. Az, hogy tavaly ünnepelhettük a hetvenedik évfordulót, elsősorban azoknak köszönhető, akik ezt akkoriban felvállalták. Mind a mai napig elmondható, hogy a Tókert nagyon összetartó városrész, s jelmondatunk ma is az, ami nekik volt: Imádkozzál és dolgozzál. Kötelességünk, feladatunk az őseink hitéből való táplálkozás, s ennek továbbadása.
Szijártó Lászlótól megtudtuk, terveik között szerepel, hogy újabb kiadványt készítenek a következő évekről, vagyis 1965-től napjainkig dolgozzák fel az eseményeket.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!