Üléseztek a nemzetiségi önkormányzatok


2019-01-28 12:42:48  | cikk: Babos Petra  | 


Üléseztek a nemzetiségi önkormányzatok főképe
Megtartotta idei első ülését a Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat. Mindkét testület egyhangúlag elfogadta Pápa Város Önkormányzata és a nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodás felülvizsgálatát. Ezt követően módosították a Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát és a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát.
A Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló határozatot elfogadták, miszerint a 2019-es évet 1.468.650 Ft-tal indítják, s ehhez jönnek majd a pályázati- és működési támogatások is. 
Vegyes ügyek keretében a cigány nemzetiségi ülésen szó esett a karácsonyi játszóházról, melynek a Csillagház adott otthont. A programon Salgó Ferenc kanonok-plébános is részt vett, s a karácsony üzenetéről beszélt a szép számban megjelenteknek. A PVCNÖ soron következő rendezvénye februárban lesz. Ekkor farsangi játszóházba invitálják az érdeklődőket, ahol lesz fánk, kézműveskedés és jelmezes felvonulás is.
A PNNÖ ülésén tárgyaltak arról, hogy a város egész területére kiterjesztik a beiskolázási körzetet.
Vegyes ügyek keretében kiemelték, az országos német önkormányzat fontos feladatának tűzte ki a nemzetiségi pedagógus képzést, hiszen nagy hiány van nemzetiségi óvónőkből, tanítókból és tanárokból egyaránt. Ezért ösztöndíjas pályázatot írtak ki, s ezzel ösztönzik a diákokat, hogy ezt a pályát válasszák. Nagy örömükre, Pápáról két pályázatot adtak be, hogy szeretnének ezen a tagozaton továbbtanulni, amit a nemzetiségi önkormányzat továbbít és támogat.
Ezt követően a 2019-es programokról beszéltek. Kiemelték a február 2-ai bakonyszücsi ünnepséget, melyet a Magyarországi németek elűzetése alkalmából szervez a megyei önkormányzat. Áprilisban megszervezik a szépkiejtési versenyt, szeptemberben pedig a Német Nemzetiségi Napot. Október 6-án a megyei nemzetiségi gálának Pápa ad majd otthont. Novemberben Márton napi vigadalmat szerveznek a Munkácsy-iskolában, majd decemberben az adventi hangversennyel zárják az évet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!