Séta és mécsesgyújtás a holokauszt emléknapján - Elkezdődött a Holokauszt emlékév


2019-01-27 22:08:02  | cikk: Babos Petra  | 


Séta és mécsesgyújtás a holokauszt emléknapján - Elkezdődött a Holokauszt emlékév főképe
A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából, az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 74. évfordulóján szervezett megemlékezést Pápa Város Önkormányzata. A tavalyi évhez hasonlóan idén is emlékező sétára hívták az érdeklődőket, ezúttal a belvárosban, a régi gettó területén jártak a megemlékezők. A séta az Március 15. térről indult, majd a Kossuth utca, a Rákóczi utcán át a Zsinagógához vezetett.

A 2019-es esztendőt a pápai zsidó lakosság elhurcolásának 75 évvel ezelőtti eseményeire emlékezve a december 20-ai képviselőtestületi ülésen, Holokauszt emlékévvé nyilvánították a városatyák.

A megemlékezéshez csatlakozók Simon Zsolt helytörténész segítségével felelevenítették az egykor Pápán élt virágzó zsidó közösség történetét és bejárták a gettó helyszíneit.
-Az idei évben folytattuk azt a városi sétát, amelyet pár évvel ezelőtt elkezdtünk. A Március 15. térről indultunk. Először dr. Fehér Dezső ügyvéd által építtetett ház előtt álltunk meg. Ő városi képviselő volt és a Pápai Sport Club elnöke is. Ezt követően Steiner Samu háza előtt időztünk, ő a központi szálloda vezetője volt. 1931-ben építette át kétszintessé az Antal Géza-féle házat. Ezt követő megállónk a jelenlegi Református Kollégium, az volt a Kohn Adolf- féle fűszer- és divatáru kereskedés. A Március 15. téren lakó dr. Lőwy László városi főorvosra is emlékeztünk, akit szülővárosa iránti nagyfokú lokálpatriotizmus és szívós munka jellemzett. Dr. Lőwy László 50 évig volt városi képviselő, a városi szépészeti-és építészeti bizottság alapítója, annak 30 évig első elnöke. Városrendezési és közegészségügyi fejlesztési programjának eredményeként neki köszönhetően készült el a tapolcafői vízmű, a sertésvágóhíd, a jéggyár. Kidolgozott utcarendezési szabályzatával létesült az első aszfalt járda és az erzsébetvárosi liget - emelte ki Simon Zsolt.
A népes csoport innen a városi gettó bejáratához sétált a Rákóczi utcába, ahol Áldozó Tamás polgármester szólt az emlékezőkhöz. Mint mondta, 2019 Holokauszt emlékév. Ennek kapcsán kérték a lakosságot felhívásban, hogy tegyenek javaslatokat, arra, hogy az emlékévben mi lenne méltó a program gazdagítására. Hamarosan a Humán Erőforrás Bizottság a javaslatokból megteszi indítványát, s kialakul az emlékév programja. A mai séta az emlékév nyitánya volt, s terveik szerint az emlékév zárása jövőre lesz ugyanezen a napon.
-Itt, a gettó bejáratánál egy emlékjelet szeretnénk álltani. Terveink szerint a gettó felállításának a napjától a gettó kiürítéséig egy szimbolikus kerítés, kapu emlékeztesse a pápaiakat arra, hogy valamikor itt egy olyan fal volt, amely pápaiakat választott el egymástól, az élőket és a halálra ítélteket - emelte ki a polgármester, majd reményeit fejezte ki, hogy a programokon sokan vesznek majd részt, s együtt emlékeznek az áldozatokra.
Az emlékséta a zsinagógánál mécsesgyújtással ért véget, ahol Áldozó Tamás köszönetét fejezte ki a résztvevőknek.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!