Kolping Akadémia


2010-05-29 09:21:50  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Szent László Kolping Család Egyesület rendezvénysorozata, a Kolping Akadémia tegnapi előadója dr. Mail József apát-plébános volt, aki Egyesületek és lovagrendek címmel tartott előadást a Ferences templomban. Az apát-plébános betekintést nyújtott a lovagok világába és átfogó képet adott az egyesületekről, azok fogalmáról, céljaikról, jogi helyzetéről. Előadásában ismertette a nemzetközi lovagrendek megalakulásának céljait, s azok történelmét, hiszen napjainkban kezd újra aktuálissá válni ez a téma. Dr. Mail József kiemelte, hazánkban különösen nosztalgikus éveit élik a lovagrendek, hiszen a kommunizmus alatt minden egyesület, kör be volt tiltva, kivéve a Rózsafüzér Társulatot, mert, mint mondta, fogalmuk sem volt arról, hogy mit jelent a rózsafüzér kifejezés. A lovagrendek közül kiemelten a Teuton Lovagrenddel foglalkozott a plébános, hiszen ez a rend 1996 óta jelen van Pápa életében, humanitárius célokkal adományokat hoznak a városba. Az apát úr a Teuton Lovagrend priorja, azaz a rend lelki életét irányítja, találkozóin misét celebrál németül, valamint erkölcsi rendjére is felügyel a különböző konfliktusok kezelése mellett.

Dr. Mail József részletesen foglalkozott a rend felépítésével, alapszabályaival, működésével, történelmével, rendi jelvényeivel, öltözékével. Az előadás során két videofelvételt is bemutatott, melyek alátámasztották az elhangzottakat, és bemutatták az apát lovaggá ütését is.

1311-ben alakult meg a Német Katonai Lovagrend, más néven Teuton Lovagrend azzal a céllal, hogy a lovagok fegyverekkel felszerelkezve védjék a Szentföldre zarándoklókat a rablótámadásoktól. A rend Máltán telepedett le a keresztes háborúk után és onnan jöttek később Németországba tovább örökítve a hagyományaikat, 1980-es évek után éledt újjá a rend. Elsődleges erényük a segítőkészség, hiszen humanitárius rendről van szó, emellett a tisztesség, a bátorság, a nők iránti tisztelet, erkölcsi értékek is kellenek ahhoz, hogy valaki teuton lovag legyen. Hazánkban összesen három fő tagja a rendnek: Dr. Mail József priorként, Szijjártó László atya prelátusként és egy sümegi pap tagként.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!