Átadták a Napsugár Bölcsődét


2019-01-26 20:45:45  | cikk: HuHa  | 


Átadták a Napsugár Bölcsődét főképe
Hétfő óta már ismét a megszokott helyére jár a Napsugár Bölcsőde 66 aprósága, az augusztusban kezdődött felújítás és korszerűsítés befejeződött, az ellátás megkezdődhetett a megszépült épületben. Ennek alkalmából szervezett ünnepélyes átadót az önkormányzat a szülők, dolgozók és társintézmények képviselői számára pénteken délután.
Külső szigetelés, új napellenzők, párakapuk, gyalogutak, tetőszigetelés, kerékpártároló - ez is a projekt része volt

Mint arról többször is hírt adtunk, a Napsugár Bölcsőde felújítására és férőhely bővítésére az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program vonatkozó kiírására, s az elnyert 218 millió forintból készülhetett el a beruházás. A munkálatok keretében felújították és szigetelték a lapostetőt, melyen napelemeket helyeztek el, hőszigetelték az épületkülsőt, kicserélték azokat a nyílászárókat, melyek cseréje az elmúlt években nem valósult meg, új kazánnal és radiátorokkal korszerűsítették a fűtési rendszert. Az épületbelső átalakításával az eddig kihasználatlan terek új funkciót kaptak: új helyre került a melegítőkonyha, kibővítették a tornaszobát, kialakítottak egy közösségi teret, átépítették a teraszokat, ahol vízpermetezőt és tocsogót létesítettek a gyermekek számára. Faház készült az udvari játékok tárolására, felújították a járdákat, a gazdasági bejárat útburkolatát, kerékpártárolót alakítottak ki és akadálymentessé tették az intézményt. A munkálatok részeként az érintett helyiségekben kicserélték a víz- és szennyvíz-vezetékeket, a villamoshálózatot és a fűtéscsöveket.
Az új csoportszobát is kipróbálták már a kicsik

A korábban 78 gyermek befogadására alkalmas bölcsődét 10 férőhellyel bővítették, ehhez a régi konyha és a szomszédos használaton kívüli helyiségek helyén új csoportszobát alakítottak ki, átadóval, fürdetővel, kocsitárolóval, mellékhelyiségekkel. Az építési munkálatokra közel 180 millió forintot fordított a város. A projekt lehetőséget nyújtott eszközbeszerzésre is, ennek részeként számos nagymozgásra szolgáló játékeszközt, tornaszobai játékot, gyermekbútort vásároltak és új, modern eszközöket szereztek be a melegítőkonyha számára. A bútorok és játékok költsége meghaladta a 13 millió forintot, az új konyhai eszközök, berendezések értéke pedig több mint 2,5 millió forint.
Az épületavatóra az ide járó kisgyermekek családjait is meghívta az önkormányzat

Az ünnepélyes épületátadón dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő gratulált az önkormányzatnak, az intézménynek és a kivitelezőnek a jó pályázatért, a minőségi munkáért és a komfortosabb, szebb körülményekért. Felidézte a bölcsődéhez kapcsolódó személyes emlékeit is. A fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, Veszprém megyének 45 milliárd forint áll rendelkezésére a TOP-os projektek végrehajtására, ebből Pápa és környékére több mint 10 milliárd forint jutott, ebben szerepel a bölcsődére fordított 218 millió forint. A kormány kisgyermekes családokat támogató programjával kapcsolatban arról szólt, 2010 óta, az Orbán kormány idején megháromszorozódott a bölcsődékre fordított működtetési összeg, fejlesztésekre pedig 10 milliárd forintot költ az állam. Arról is szólt, új ellátási formák jöttek létre, minibölcsődék és munkahelyi bölcsődék épülnek, a meglévő bölcsődéket pedig sok településen felújítják, bővítik.
Dr. Kovács Zoltán a kormány bölcsődefejlesztési programjáról is szólt köszöntőjében

Áldozó Tamás polgármester köszöntőjének elején reményét fejezte ki, hogy az elmúlt öt napban jól vizsgázott a felújított épület és elnyerte a kicsik és szüleik tetszését is. Megemlítette, a projektnek csak 2019 decemberére kellett volna elkészülnie, de sokan és jól dolgoztak, ennek eredményeképpen gyorsan elkészült a 218 millió forintos beruházás.
-A kormánynak és az önkormányzatnak is az a célja, hogy minél több kisgyermek szülessen, az a cél, hogy olyan támogató környezetet tudjunk kialakítani a családok körül, amely lehetőséget ad a második és harmadik kisgyermek is megszületésére. Ennek vannak pénzbeli elemei, ami a kormányzat feladata és vannak olyan elemei, amelyek intézményi támogatást nyújtanak, ez pedig az önkormányzat feladata. Ebben az épületben 10 férőhelyes kapacitásbővítés is a beruházás része volt, ez azt jelenti, hogy Pápán 236 bölcsődei férőhely várja a családokat. A megye egy másik, ugyanekkora településén, Ajkán 94 bölcsődei férőhely várja a családokat. Azt gondolom, a 236 férőhely lényegesen nagyobb támogatást nyújt a pápai családoknak és lényegesen nagyobb segítséget jelent azoknak a kismamáknak, akik szeretnének minél előbb visszatérni a munka világába - fogalmazott.
Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat saját eszközeivel segíti a kisgyermeket vállalókat

A polgármester köszönetet mondott a szülőknek és a kisgyermekeknek, akik partnerek voltak a beruházásban és vállalták, hogy a munkák idején más intézménybe viszik a kicsiket. Köszönetet mondott a bölcsőde minden dolgozójának, kiemelve Strínyi Józsefnét, mert kiválóan együttműködtek a többi intézményben dolgozó kollégával és az önkormányzattal. A kivitelező cégnek is köszönetét fejezte ki a gyors és pontos munkavégzésért és mindenkinek, akinek feladata volt a beruházásban.
-Az önkormányzat számára fontos, hogy a fiatal családok gyermekvállalását saját eszközeivel, intézmények fenntartásával támogassa. A bölcsőde felújítása is ezt üzeni. Azt üzeni, hogy szép város a mi városunk, jó Pápán élni és jó itt gyermeket nevelni. Mi pápaiak büszkék lehetünk az elért eredményeinkre. A város velünk épül! - zárta gondolatait a városvezető.
Beke Ágnes bölcsődevezető köszönetet mondott a családoknak, munkatársainak és mindenkinek, aki hozzájárult a sikeres felújításhoz

A bölcsőde dolgozói nevében Beke Ágnes bölcsődevezető tekintett vissza az építkezés idejére és részletezte a projekt eredményeit. Úgy fogalmazott, 1981-ben az újonnan átadott bölcsőde megnyitóján nem gondolta, hogy majd az intézmény vezetőjeként egy ilyen nagyléptékű fejlesztés átadóján vehet részt. Felidézte, az önkormányzat eddig is számos alkalommal segítette a bölcsődét és támogatta a fejlesztéseket a jobb körülmények biztosításáért.
-A sikeres pályázatunkkal egy álom valósult meg, melyben a belső átalakítások alkalmazása és a korszerű technikai berendezések beszerzése olyan területeket szabadított fel, melyek lehetőséget nyújtottak a férőhelybővítésre, a korszerű konyhai kiszolgálásra, a közösségi tér kialakítására, a tornaszoba bővítésére.
Szólt a kerékpártároló kialakításáról, a modern árnyékolók felszereléséről, a párakapu létesítéséről, az új bútorokról és játékokról, melyeket boldogan vettek birtokba a kisgyermekek. Az intézményvezető köszönetet mondott a projekt végrehajtásában közreműködőknek, a társintézményeknek, melyek helyet biztosítottak számukra a felújítás idején, és kollégáinak, akik példás összefogást, megértést és segítő magatartást tanúsítottak a beruházás idején.
-Remélem, hogy a felújításból származó nehézségekért kárpótol mindenkit a gyönyörűen felújított épület, a sok szép, esztétikus és biztonságos berendezési tárgy és játék, ami sok-sok öröm forrása lesz. Munkatársaim számára optimálisak a körülmények arra, hogy a minőségi munka tovább folytatódjon az intézmény falai között. A bölcsőde külső megújulásával, de a munkatársak a belső értékeik megtartásával és fejlesztésével továbbra is segítik a kisgyermekes szülőket - emelte ki Beke Ágnes.
Nagyléptékű fejlesztés történt a bölcsődében, a konyha is megújult, korszerűbbé vált

A piros-kék színű szalag átvágását követően a megjelentek együtt koccintottak a felújítás sikerére, majd megtekintették a megújult épületet, mely immár 88 kisgyermek fogadására alkalmas, korszerűen felszerelt, a korábbinál komfortosabb körülményeket biztosít és gazdaságosabban működtethető.

Képek:


Címkék: TOP | felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!