Áldozó Tamás: Minden ötödik helyiadó-forintot a magyar kultúra javára, a pápaiak kulturális javakkal való szolgálatára költjük el


2019-01-22 23:40:18  | cikk: HuHa  | 


Áldozó Tamás: Minden ötödik helyiadó-forintot a magyar kultúra javára, a pápaiak kulturális javakkal való szolgálatára költjük el főképe
A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepséget az önkormányzat tegnap este, emlékezve arra, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. A rendezvénynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme adott otthont, az ünnepi program a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Áldozó Tamás polgármester mondott köszöntőt.
A JMSZK színházterme adott otthont az ünnepi programnak

Beszéde elején köszönetet mondott a megjelenteknek, utalva arra, hogy a kultúranapi műsor ezúttal is kivételes minőséget képvisel, és ennek is van közönsége Pápán. Felidézte, 1989 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, s ez azon kevés jelölt nap egyike, amit a rendszerváltás előtti időkből maradt meg.
- Olyan jelölt nap, ami minden évben alkalmat kínál a büszkeségre vagy a kesergésre, az örömre vagy a búslakodásra, a derűlátásra vagy épp a pesszimizmusra - fogalmazott, az évforduló definícióját idézve, mely szerint a megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
- Ha másképp fogalmazunk, úgy is mondhatjuk: olyan nap, amikor hangsúlyosan keressük a válaszokat az olyan kérdésekre, miszerint kik is vagyunk, honnan jöttünk, mit veszítettünk és mivel vagyunk gazdagok, valamint tartunk-e egyáltalán valamilyen határozott irányba. Keressük a válaszokat, mondtam, de ez így talán túl általános; van, aki keresi a válaszokat, van, aki számol a felelősségével, van, aki mérleget készít. Mi itt, és sokan azok, akik nem jöhettek el, jó eséllyel azok közé tartozunk, akik válaszokat keresünk, akik az anyanyelv, a művészetek és a hagyományok dimenzióiban látjuk értelmét az életünknek. Tudjuk a felelősségünket egyenként, de vajon hogyan teljesítünk mi, városlakók közösségként; mi kerül a mérleg serpenyőjébe, ha az értékteremtés és értékközvetítés intézményesült formáit vizsgáljuk?
Az anyanyelv, a művészetek és a hagyományok dimenzióiban látjuk értelmét az életünknek - hangsúlyozta a városvezető

A polgármester kiemelte, Pápa városának az iskolákon kívül vannak múzeumai, könyvtárai, levéltárai, kiállító helyei, közösségi terei, rendezvényei, művelődési központja, vannak sokra hivatott szervezetei, ahol a pápaiak tehetsége számos formában mutatkozik meg és erre a büszkék lehetnek a pápaiak hazai és külföldi viszonylatban is, hiszen minőségben sok területen állja a város az összehasonlítást. Hozzátette, a szorgalom, a hagyomány, a kezdeményező készség, a támogató környezet tehetséggel párosulva messzire visz, s ennek szép példáit mutatta már az idei esztendő is.
-Van felelőssége az önkormányzatnak is: működést biztosítani, támogatásokat nyújtani, beruházásokat bonyolítani, forrásokat szerezni és azokat elosztani a jó cél érdekében. A február 14-i képviselő-testületi ülésre terjesztem elő a 2019. évi költségvetési javaslatot, az értékőrzéssel és -közvetítéssel foglalkozó kulturális intézmények és szervezetek közel 1 milliárd forintot költhetnek el idén. A közel 1 milliárd forintnak a fele helyi adóbevételekből származik; arra teszek javaslatot, hogy a helyben beszedett adók 20 százalékát, minden ötödik helyiadó-forintot a magyar kultúra javára, a pápaiak kulturális javakkal való szolgálatára költsünk el - mondta.
Áldozó Tamás polgármester beszédében a mai kor kihívásairól és az önkormányzat felelősségvállalásáról is szólt

Áldozó Tamás a 21. század veszélyeire is figyelmeztetett, mint mondta, az új kor kihívásaira válaszokat kell adni a meglévő konzervatív eszközrendszer ellenére is.
-Talán túlságosan bízunk a jól bevált régi módszerekben, aztán csodálkozunk, ha a gyermekeink nem hajlandóak elolvasni Az egri csillagokat, Az aranyembert vagy a Tüskevárt. Pedig súlyos a felelősségünk, mert a befogadás iránti készségből és a befogadás minőségéből következik a közízlés állapota. A digitalizáció nemcsak a gazdaság számára megemésztendő jelenség, de a kultúra közvetítésében is. A lehetőségek korlátlanok, nekünk mégis azokat a nehezen felismerhető ösvényeket kell azonosítanunk, amik biztosítják, hogy van helye a hagyománynak, az értékteremtésnek, az értékközvetítésnek a kütyüvilág dimenzióiban is.

A városvezető az idei esztendő első, nagy sikerű programjaira emlékeztetett: a Száztagú Cigányzenekar és Pápa Város Fúvószenekarának előadására, melyekre az év első napján 1400-an váltottak jegyet, aztán néhány nap múlva a fúvósshowra még közel ezren voltak kíváncsiak.
-Egy 30 ezres városban a felnőtt lakosság 10 százaléka szavazott részvételével a kulturális programok mellett. Amilyen élményekben gazdag volt az évkezdet, legyen velünk olyan bőkezű az esztendő következő 11 hónapja is - fogalmazta meg kívánságát beszéde végén, hozzátéve - Mi, pápaiak, büszkék lehetünk az elért eredményeinkre. A város velünk épül!
Az idén a Pápa Városi Televízió érdemelte ki a Pro Cultura Díszoklevelet, képünkön Varga András főszerkesztő, intézményvezető veszi át a díjat

Az ünnepi beszédet követően a zeneiskolában működő Pápai Kurjantók - Hetyei Dániel, Nagy Sebestyén, Mógor Dávid, Hanula Móric, Pusztai Zsombor - énekelt bakonyi dalokat, majd átadták a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány (PAMMA) és a helyi művelődési központ által alapított Pro Cultura Díszoklevelet. A város kulturális értékeinek megőrzése, ápolása terén hosszú időn át kifejtett tevékenységéért a Pápa Városi Televíziót tüntették ki Pro Cultura Díszoklevéllel 2019-ben. A rangos elismerést Bognárné Novák Ilona, a JMSZK igazgatóhelyettese, valamint Bódi László, a PAMMA kuratóriumi elnöke nyújtotta át a Pápa Városi Televízió főszerkesztőjének, Varga Andrásnak. A helyi televízió tavaly ünnepelte 25. születésnapját, 1993. november 16-án láthatták a pápaiak az első adást. Az azóta eltelt években jelentős technikai fejlesztést hajtottak végre, kialakították az intézmény szervezeti felépítését, 1996 óta napi híradóval jelentkeznek, a sport, a közélet, és a kultúra szétválasztásával tematikus műsorokat hoztak létre, megteremtve ezzel a széleskörű tájékoztatás és a választás lehetőségét, hangzott el a méltatásban. Az országos díjak, a 80%-os nézettséget jelző közvélemény kutatási eredmény, a helyi intézményekkel ápolt jó kapcsolat és az igényes tájékoztatás is hozzájárul ahhoz, hogy a televízió mottója hiteles legyen: "Tőlünk tudhat meg legtöbbet a városról, és a város is tőlünk tudhat meg legtöbbet Önről!"

- Igyekszünk minél jobban végezni a munkánkat, s bár nem ezért tesszük, bevallom, jól esett az elismerés - mondta Varga András főszerkesztő. - Az eltelt 25 évben sok kihívással kellett szembenéznünk, szerencsére nagyon jó kollégákkal tehettük ezt, s mindig a nézőkért dolgoztunk. A kultúra kiemelt terület a műsorstruktúránkban, mindig beszámolunk a koncertekről, színházi eseményekről, könyvbemutatókról, kiállításokról. Ahogy a méltatásban is elhangzott, nagy gondot fordítunk az elkészült anyagok archiválására, már 17 évet felölelő információs bázis áll az érdeklődők, a kutatók rendelkezésére. A jövőben is arra fogunk törekedni, hogy a pápaiak elégedettek legyenek munkánkkal - tette hozzá Varga András.
Bereményi Géza és Másik János műsora méltó volt az ünnepi alkalomhoz

Az ünnepi műsor folytatásában Keresztben jégeső címmel, a 76 évvel ezelőtt, január 22-én született Cseh Tamást idézte két alkotótársa, Bereményi Géza és Másik János. Az est során elhangzottak dalok a Levél nővéremnek és Az igazi levél nővéremnek című lemezről is, Bereményi Géza pedig készülő önéletrajzi regényéből olvasott fel részleteket. Így természetesen megelevenedtek az egykori pápai emlékek, hisz az író, dalszövegíró a Türr Gimnázium diákja volt, miután, ahogy fogalmazott a budapesti iskolákból "kikopott". Életreszóló élmény volt a kisvárosban töltött néhány év, hisz saját bevallása szerint kollégistaként környékbeli, bakonyi fiúkkal volt együtt, akik ismerték a jómodort és ő sem akart kilógni közülük. Sokat beszélgettek, jószándék és becsület jellemezte a közösségüket. Mint ahogy mindig, most is emlékezett kedvenc tanáraira, Galántai igazgató úrra, Nagy Sz. Sándor és Szabó István tanár úrra, akiktől meghatározó útravalót kapott alkotói pályájához.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!