Elkezdődött az ökumenikus imahét Pápán


2019-01-22 07:58:18  | cikk: Babos Petra  | 


Elkezdődött az ökumenikus imahét Pápán főképe
A keresztények minden évben a világ minden táján azért gyűlnek össze, hogy imádkozva növekedjenek az egységben. Olyan világban tesszük ezt, ahol a korrupció, a kapzsiság és az igazságtalanság egyenlőtlenséggel és megosztottsággal jár. Az imáink egységesek egy szétszakadozott világban. Ebben van az erejük. Keresztényekként vagy közösségekként gyakran bűnrészesek vagyunk ugyan az igazságtalanságban, mégis arra kaptunk elhívást, hogy egységben tanúskodjunk az igazság mellett, és Krisztus gyógyító kegyelmének eszközei legyünk a szétszakadozott világ helyreállításában. A Krisztus-hívők egységéért tartott 2019-es ökumenikus imahetet az indonéz keresztények készítették elő. Indonézia 265 millió lakosának kb. 86%-a muszlim, és így a világ legnagyobb muszlim lélekszámú országa. A népesség mintegy 10%-a azonban a különböző hagyományokat követő keresztény közösségekhez tartozik. Indonézia a népessége és a kiterjedése alapján Délkelet-Ázsia legnagyobb nemzete.
Január 20. és 27. között ismét imahetet hirdettek a szervezők a Krisztus-hívők egységéért. A 2019-es imahét mottója: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj...”! A pápai imahét nyitóalkalmán Polgárdi Sándor esperes hirdetett igét a Huszár Közösségi Házban.
Az evangélikus esperes elmondta, amikor átolvasta az Ökumenikus Tanács által összeválogatott füzetet, akkor ráébredt arra, hogy az ottani keresztényeknek is vannak küzdelmei, vannak olyan kérdései, amelyet a világ kereszténysége számára odaajánlanak az ökumenikus imahét alkalmával.
-A rendszerváltást követően egy nagy lehetőség után vagyunk, amikor az egyházak önállóak lehettek, s intézményeket alapíthattak. A társadalom széles körében vagyunk jelen, s a ma emberének kell elmondani a reánk bízott üzenetet. Az egyházak ott tudnak lenni az intézményekben szinte minden nap. Van mondanivalónk. Ez az üzenet, amit az indonézek megfogalmaztak, a betlehemi gyermek érettünk jött, s az az evangélium, ami megszólal, az üdvösségünkért szól. Ez a ma embere számára is abban az egyházban hallható meg, ahol hirdettetik számunkra.
Jézus határozottan azt mondja: „... ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van” (Mt 5,37). A hamisság elpusztítja az emberek és a közösségek közötti jó kapcsolatot, beleértve az egyházakat is. A becstelenség megzavarja az egyház egységét. Az Efezusi levél arra emlékeztet minket, hogy „... tagjai vagyunk egymásnak... ”. Ez emlékeztető a keresztényeknek, hogy őszinték és felelősségteljesek legyenek egymáshoz, így tudjanak növekedni a közösségben. Amikor így teszünk, nem a gonosz lélek, hanem Isten Szentlelke lesz velünk.
A 2019. évi egyetemes imahét perselyadományaival a pápai Barátság Klubért Alapítvány munkáját támogathatják a hívek.
A pápai imahét alkalmai 17 órakor kezdődnek minden nap. Kedden ifj. Márkus Mihály lelkipásztor hirdet igét a Szent Benedek Plébániatemplomban.
Az imahét zárónapja szombaton lesz, amikor is Megyesi Ferenc káplán a Református Újtemplomban prédikál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!