Ne legyen bűnözői csoportok alkalmazottja!


2019-01-21 13:03:54  | cikk:  | 


Az EUROPOL figyelemfelhívó kampánya a könnyű pénzszerzési lehetőséggel kecsegtető állásajánlatok mögött megbúvó pénzmosás ellen irányul.

A nemzetközi akcióhoz a magyar rendőrség is csatlakozott. Az interneten terjedő csábító munkalehetőségek ugyanis sokakat megtéveszthetnek, pedig mögöttük akár olyan bűnözői csoportok is állhatnak, akik kábítószer-kereskedelemből, emberkereskedelemből, csalásokból, vagy más bűncselekményekből származó pénzt akarnak tisztára mosni. A bűnözők álláshirdetésnek álcázva olyan munkakeresőknek ajánlanak könnyű pénzkereseti lehetőséget, akik bankszámlával rendelkeznek, vagy az állás betöltéséhez nyitnak egyet. A megbízó a gyanútlan ember folyószámlájára nagyobb összeget utal, amit jutalékért cserébe tovább kell utalni egy másik, jellemzően külföldi számlára, vagy készpénzben felvenni és személyesen átadni egy közvetítőnek. Az egyszerű pénzügyi tranzakció valójában a bűnszervezetek egész világot behálózó pénzmosási tevékenységében való közreműködés, a jóhiszemű álláskereső általa bűnözők strómanjává, ezáltal bűntársukká válik.

A bűnözők módszerei változatosak:

Többnyire egy létező céghez megtévesztően hasonló e-mailcímről, profilról küldenek álláshirdetésnek látszó üzenetet e-mailen, a közösségi médián (Facebook, Instagram stb.) vagy csevegő alkalmazásokon (Viber, WhatsApp) keresztül. Általában álláskeresőket, diákokat és anyagi gondokkal küzdő embereket választanak célpontjuknak.

 

Annak érdekében, hogy Ön ne váljon a hivatkozott bűnözői csoportok alkalmazottjává, a Pápai Rendőrkapitányság kéri, hogy legyen figyelemmel az alábbiakra:

Legyen óvatos és körültekintő, amennyiben:

-ismeretlen személy(ek)től kap kéretlen üzeneteket,

-képzettség és tapasztalat nélkül ajánlanak Önnek nagy fizetésért cserébe állást,

-a felajánlott munka a jutalékért cserébe kizárólag interneten keresztül folytatott, munkavégzést (banki átutalásokat) jelent,

-olyan hirdetést olvas, amely ügynöki munkát ajánl külföldi cégek képviseletére,

-az álláshirdetés nyelvtani és helyesírási hibáktól hemzseg.

Mit tehet?

-Ha gyanús e-mailcímről kap üzenetet, ne válaszoljon rá és ne nyissa meg a benne található linket!

-Minden esetben nézzen utána a munkalehetőséget kínáló cégnek!

-Soha ne adja meg a bankszámlája adatait ismeretlen személyeknek!

Soha nincs késő:

Ha úgy érzi mégis pénzmosásba keverték, ne utalja tovább a pénzt! Hívja azonnal a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, valamint értesítse a pénzintézetét!

Képek:

nincsenek képek


Címkék: rendőrségi