Adófórum a pápai térség vállalkozóinak


2019-01-17 21:10:31  | cikk: Babos Petra  | 


Adófórum a pápai térség vállalkozóinak főképe
A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársainak közreműködésével adófórumokat szervezett Veszprémben, Tapolcán, Ajkán és Pápán. A pápai rendezvénynek a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium konferenciaterme adott otthont.
A program kapcsán Czeglédi Judit gazdaságfejlesztési tanácsadó elmondta, az adófórumot minden év elején megrendezik a pápai térség vállalkozóinak.
-Fontos, hogy a vállalkozók személyes tájékoztatást kapjanak az adók változásairól az év elején. Ilyenkor lehetőség nyílik kérdések feltevésére is a NAV szakembereihez - tudtuk meg Czeglédi Judittól.
A fórumon a szakemberek a személyi jövedelemadó, a KATA, a TAO és az áfa változásait érintő módosításokról tartottak előadást az érdeklődőknek.
-2015 év végén bekerült a személyi jövedelemadó tervébe, hogy évenként 2500 Ft-tal nő a kedvezmény kedvezményezett eltartottanként két eltartott esetén. Most 2019-ben értük el a 20.000 Ft-ot, ez az jelenti, hogy ha van két gyermekünk, akikre tekintettel családi pótlékot kapunk, akkor már 40.000 Ft ez az adókedvezmény, ha van iskoláskorú és egy nappali tagozatos egyetemista gyermekünk - mondta el. Az egyéni vállalkozóknak is készít bevallási tervezetet a NAV. Az egyéni vállalkozó a tervezet javításával, kiegészítésével vagy adóhatósági közreműködés nélküli bevallással teljesítheti kötelezettségét. Egyéni vállalkozók számára is adóévet követő május 20. a bevallási határidő. A KATA-s egyéni vállalkozóknak is elkészíti a NAV, de csak azt a bevallás tervezetet, amely a személyi jövedelemadóra vonatkozik. A KATA-nál február 25. a bevallási határidő - tudtuk meg Szalainé Somogyi Valériától, a NAV ügyfélszolgálati munkatársától.
Dr. Bajor Gabriella, az Ügyfélkapcsolati Osztály osztályvezetője előadásában kiemelte, hogy egy saját jogú nyugdíjas, akit a Munkatörvénykönyve szerint munkaviszonyban foglalkoztatnak január 1-től, a jövedelme után 15 százalék személyi jövedelemadót fizet. Ez elősegíti a foglalkoztatásokat és az elhelyezkedést.
Az előadó beszélt még a szociális hozzájárulási adóról is. 2019. január 1-től megszűnt az egészségügyi hozzájárulás, mert annak szabályai is beleolvadtak a szociális hozzájárulási adó törvényeibe.
A jogszabályi változásokról a magyarorszag.hu és a nav.gov.hu oldalon lehet tájékozódni.
A fórum dr. Németh Gizella előadásával zárult, aki a cégkapuról beszélt a népes hallgatóságnak.

Képek:


Címkék: konferencia
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!