A doni áttörés hőseire emlékeztek


2019-01-13 18:03:20  | cikk: HuHa  | 


A doni áttörés hőseire emlékeztek főképe
Katonai tiszteletadással emlékezett a város a 76 évvel ezelőtti doni katasztrófa hőseire, áldozataira. A Szent István út és az Esterházy utca sarkán lévő 2. világháborús emlékműnél tartott megemlékezésen a Himnusz hangjai után Pusztai Boglárka Somogyváry Gyula: A boldog szunnyadókhoz című versét szavalta el, majd Gangler László, a Magyar Honvédség Parancsnokság Csoportfőnökségek Logisztikai és Gazdasági Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese emlékezett meg a világháború meghatározó eseményéről.
Katonai tiszteletedással emlékeztek a doni katasztrófa hőseire

Az ezredes beszéde elején felidézte az 1943. január 12-én, a szovjet Vörös Hadsereg ellen indított támadást, veszteségeit, melynek következtében a 207 ezres 2. Magyar Hadsereg gyakorlatilag megsemmisült. Mint mondta, a doni áttörés a magyar történelem egyik legnagyobb hadikatasztrófájához vezetett.
-Becslések szerint 42 ezer katonánk esett el a harctéren, 28 ezren sebesültek meg és 26 ezren kerültek hadifogságba. Ami bizonyos: ez volt a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb embervesztesége, a magyar katonák legnagyobb véráldozata.
Gangler László ezredes mondott emlékbeszédet

Emlékeztetett, a 2. Magyar Hadsereget 1942-ben állították fel és a keleti harctérre küldték harcolni. A lehetőségekhez képest legjobban felszerelt hadsereg volt, győzelembe vetett hittel. Ennek ellenére évtizedeken át tartotta magát a vélekedés, hogy a magyar hadsereget meghalni küldték a Donhoz. Gangler László arról is szólt, a sereg már a nyári csaták idején súlyos veszteségeket szenvedett, a tél beköszöntével ez pedig csak rosszabodott.
-Az orosz tél a legkeményebb arcát mutatta, a mínusz 30-35 fokos hidegben a puskák szinte befagytak, akadozott az ellátás, a katonák legyengülve, megfogyatkozva, hiányos téli felszereléssel védték a számukra kijelölt rendkívül hosszú, 207 kilométeres frontszakaszt.
A mindent eldöntő, apokaliptikus küzdelem, mely a 2. Magyar Hadsereget végül felmorzsolta, 1943. január 12-én indult, az esztendő leghidegebb éjszakáján. A magyar katonák a végsőkig kitartottak állásaikban, megtették, ami tőlük telt, bizonyították a magyar katona helytállását és hősiesen küzdöttek.
-A magyar történelem egyik legtöbb áldozatot követelő csatája nyomán családok tízezrei veszítették el hozzátartozójukat, a meghalt családfők után hadiözvegyek, hadiárvák maradtak. Azok a katonák, akik visszatértek, lelki és fizikai sebeket hordoztak, a velük történteket és a szenvedést sosem tudták feledni - mondta, hozzátéve, a doni katasztrófáról évtizedeken keresztül nem is lehetett nyíltan beszélni, megemlékezni, csak az elmúlt években nyílt lehetőség a tisztelet lerovására a hősök előtt.
-Ott a Don-kanyarnál a magyar katonák teljesítették kötelességüket, de nekünk, ma élőknek is van feladatunk. Feladatunk, hogy emlékezzünk a hős elődökre, a katonákra, a soha vissza nem térő családtagokra. Feladatunk, hogy tanuljunk a múltból és életünk, döntéseink során tegyünk azért, hogy ehhez hasonló katasztrófa ne fordulhasson elő. Nekünk, a jelenben élőknek fel kell ismernünk a béke valódi értékét és minden erőnkkel védenünk kell azt - hangsúlyozta az ezredes, figyelmeztetve arra, hogy a konfliktus parazsa az egész világon izzik, folyamatosan küzdeni kell azért, hogy ez a parázs ne lobbanjon lángra és ne pusztítson őrjöngő tűzvészként, emberek százezreit, millióit elpusztítva.
A magyar történelem egyik legnagyobb hadikatasztrófája volt a doni áttörés - a hősök előtt tisztelgett a város

Gangler László ezredes beszédében a Magyar Honvédség jelenéről és jövőjéről is szólt. Elmondta, rég nem látott léptékű fejlesztés valósul meg a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében. Megújul a katonák egyenruhája és fegyverzete, korszerű páncélos harcijárműveket, tüzérséget, légvédelmi rendszert és helikoptereket rendszeresítenek. Olyan fejlődési pályára állhat a Magyar Honvédség, amellyel meghatározó erővé válhat, tovább erősítve Magyarország biztonságát, Európa közös védelmét és a NATO szövetséget.

A csoportfőnök-helyettes beszéde végén az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet, arra, hogy nem feledhetjük az ország vérzivataros múltját, emlékezni kell a doni katasztrófára és tanulni belőle.
-Soha ne felejtsük el, hogy a béke megőrzése mindannyiunk feladata. A Donnál harcoló elődeink példát mutattak nekünk hazaszeretetből, helytállásból, becsületből. Hajtsuk meg fejünket a hősök előtt, legyünk méltók örökségükre és vigyük tovább azt! - fogalmazott.
Koszorúzással és mécsesgyújtással emlékeztek a magyar katonák tragédiájára

Az emlékbeszéd után a megjelent szervezetek, pártok és intézmények koszorút helyeztek el a 2. világháborús emlékműnél, a Szózat és a Takarodó elhangzása után pedig mécsesgyújtással tisztelegtek a keleti harctér hős magyar katonáinak emléke előtt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!