Az önkormányzat javaslatokat vár a holokauszt pápai áldozatainak emlékéve programjaira


2019-01-10 15:48:54  | cikk: HuHa  | 


Az önkormányzat javaslatokat vár a holokauszt pápai áldozatainak emlékéve programjaira főképe
A december 20-ai képviselőtestületi ülésen döntöttek a városatyák arról, hogy a 2019-es esztendőt a pápai zsidó lakosság elhurcolásának 75 évvel ezelőtti eseményeire emlékezve, az áldozatok előtt tisztelegve emlékévvé nyilvánítják. Az emlékév munkacíme a Holokauszt pápai áldozatainak emlékéve, de többek között a pontos elnevezésre is várják a pápaiak javaslatait - jelentette be mai sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás polgármester.

Felidézte, a korábbi években hagyománnyá vált, hogy a város életében fontos, sorsfordító esemény megtörténte, vagy egy-egy jeles alakja évfordulója tiszteletére emlékévet hirdet meg a város. Így volt ez Esterházy Ferenc és Jókai Mór esetében, de ilyen volt a város 800 éves évfordulója és a Reformáció 500 is, az idei évben pedig a holokauszt áldozataira kíván emlékezni a város.
-A holokauszt a város történelmében a legnagyobb tragédiák egyike, de a 20. században biztosan a legnagyobb tragédia. Több ezer pápai áldozatról emlékezünk meg. Ezért 2019-ben nem is dönthet másként a saját múltját számontartó közösség, minthogy a 75 éves évfordulón egész éves rendezvénysorozatot szervez ennek emlékére - hangsúlyozta.
Az emlékév pontos megnevezésére és programjaira várja a város a javaslatokat

A polgármester felhívást intézett a városban élő lakossághoz, intézményekhez, közösségekhez, hogy fogalmazzák meg azokat a javaslatokat, melyekkel ehhez az emlékévhez csatlakoznának.
-Azt kérjük, mondják el, milyen módját szeretnék látni a megemlékezésnek, mi pedig a beérkezett javaslatokból és az önkormányzat saját terveiből összeállítjuk az éves rendezvénysorozatot. A javaslatokat január 25-éig kérjük eljuttatni a Városházára, akár e-mailben, személyesen vagy levélben. Ezt követően a Humánerőforrás Bizottság összeállítja az emlékév menetrendjét.
Áldozó Tamás hozzátette, az emlékév megrendezéséről értesíteni fogják a magyarországi nagy zsidó szervezeteket és intézményeket, hiszen Pápa városa volt az egyik legjelentősebb központja a magyarországi zsidóságnak a 18-19. században és a Pápán felhalmozódott kulturális örökség jelentős része ezeknek az intézményeknek a birtokában lehet, ezért számítanak az együttműködésükre.

Az önkormányzat nemcsak programjavaslatokat vár a városban már évek óta hagyományosan zajló megemlékezések mellé, hanem arra kér ötleteket, mi legyen az emlékév pontos megnevezése.
-Január 25-ig az emlékév pontos nevére is várjuk a javaslatokat, hiszen szavaknak, szókapcsolatoknak is lehet jelentősége, és mi azt a megfogalmazást szeretnénk választani, amely méltó a mártírok emlékéhez és a legszélesebb körben elfogadható ma Magyarországon, illetve az áldozatok családjai számára szerte a világon.

A város már eddig is nagyon sok kutatást végeztetett a pápai zsidóság történetének megismerésére, a holokauszt áldozatok számának, sorsának pontos felkutatására, az idei esztendő további fontos adatokkal szolgálhat e témában. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, 2019 üzenete, hogy ezt a tudást átadják a ma élő pápaiaknak, főként a fiataloknak, hogy legyen egyértelmű, tiszta és világos képük arról, mi történt itt a 20. században, a 2. világháború azon éveiben, amikor vallásuk miatt üldöztek Magyarországon egy asszimilálódott nagy népcsoportot.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!