Változás a szelektív hulladékgyűjtésben


2019-01-07 20:24:30  | cikk: HuHa  | 


Változás a szelektív hulladékgyűjtésben  főképe
Februártól megszűnik nyolc szelektív hulladékgyűjtő sziget a városban, egyet pedig áthelyeznek - közölte mai sajtótájékoztatóján Mészáros Csaba, a Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője és Molnár István városfejlesztési osztályvezető. A cél, hogy kevesebb szemét legyen a közterületeken - a szelektív gyűjtők környékén - és növekedjen a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést alkalmazók száma.
Molnár István városfejlesztési osztályvezető ismertette a változásokat

-Jelenleg 23 szelektív hulladékgyűjtő sziget van a városban, ezeken papír, műanyag és üveg gyűjtésére van lehetőség. Ezekből a szigetekből nyolcat szűntetünk meg. A megszűntetendő szigetek a kertes, családi házas övezetekben vannak, a Korvin utcait a Bástya lakótelepre helyezzük át, Kéttornyúlakon, Borsosgyőrön és Tapolcafőn pedig az üveg gyűjtő edények maradnak meg - közölte Molnár István. Megszűnik a gyűjtősziget a Fiumei utcában, az Aradi utcában, az Erzsébet ligetben, a Mező utcában, az Anna téren, a Liliom utcában, a Vásár utcában és a Külső-Veszprémi úton.
A városnak évi 10 milliójába kerül a mellészórt szemét elszállítása

Mint mondta, ezeken a területeken a lakosoknak lehetőségük van a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést alkalmazni, a megszűnő szigetekkel pedig megszűnik, vagy legalábbis csökken a szelektív gyűjtők környékén lévő rendezetlen állapot, a szemét felhalmozása.
-Célunk az, hogy a lakosságot a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözzük, és megszűntessük azt az áldatlan állapotot, ami a szelektív gyűjtők környezetében kialakult. Sokan nem rendeltetés-szerűen használják ezeket a szigeteket, vannak, akik arra sem képesek, hogy az odaszállított hulladékot legalább belerakják a gyűjtőedénybe és sok esetben vegyes hulladék kerül az edényekbe. Jelentős gond az is, hogy a szigetek környezete szeméttel teli, rendezetlen.
Mindez a város számára jelentős költséggel jár, a Városgondnokságnak évente több mint 10 millió forintjába kerül a szelektív gyűjtők mellett elhelyezett szemét elszállítása - hangsúlyozta az osztályvezető.
A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés elsősorban a családi házas övezetekben alkalmazható

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés már 2016 óta működik a városban. A módszer lényege, hogy az ingatlantulajdonos, ingatlanhasználó a saját ingatlanán elhelyezett gyűjtőedényben végzi a szelektív gyűjtést. Háztartásonként egy edény igényelhető, ebbe a papír csomagolási hulladékot, műanyag csomagolási hulladékot, egyéb társított hulladékot és fém csomagolási hulladékot lehet belerakni. Két méretű - 120 és 240 literes - edényt kérhetnek a lakosok, ezt a Közszolg Nonprofit Kft. díjmentesen bocsátja rendelkezésre, a hulladékok elszállítása havonta egy alkalommal történik - tudtuk meg Mészáros Csaba ügyvezetőtől.
-A gyűjtőedényt a Szabó Dezső utcai telephelyen és az Árok utcai központban lehet igényelni. Minden olyan ingatlantulajdonos élhet a lehetőséggel, aki az ingatlanján el tudja helyezni a gyűjtőedényt, rendelkezik a Közszolggal megkötött egyedi szerződéssel és rendezett a díjfizetése - ismertette a feltételeket.
Mészáros Csaba ügyvezető ismertette a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés menetét, előnyeit

Az elmúlt években lassú felfutása volt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnek, jelenleg körülbelül 3000 háztartás használja ezt a módszert, de legalább még egyszer ennyi olyan háztartás van Pápán, ahol lehetne ezt a szelektív gyűjtési módszert alkalmazni. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtőedényekből sokkal tisztábban érkezik be a hulladék, mint a szigetekről. Ez azt jelenti, hogy a házi szelektív gyűjtés esetén a hulladéknak 10-20 százaléka olyan, ami nem a szelektív edénybe való, míg a gyűjtőszigetekről beszállított hulladéknak több, mint a fele nem szelektíven gyűjthető szemét.
A szelektív gyűjtőkből a telephelyre szállított hulladékot a Közszolg munkatársai szétválogatják, aztán pedig olyan felhasználókhoz kerül, amelyek újrahasznosítják a bálázott hulladékot. A cél, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a lerakókba, égetőkbe, lehetőség szerint minél nagyobb mennyiségben anyagukban újrahasznosíthatóvá váljanak, így mint hulladék, nem terhelik a környezetet, másrészt pedig nyersanyagok kitermelését lehet kiváltani velük - tájékoztatott Mészáros Csaba.
A házhoz menő szelektív gyűjtőkből érkező hulladékot is szétválogatják, de sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni, mint a gyűjtőszigetekről származó hulladék esetén

Az önkormányzat a februártól életbe lépő változástól azt várja, hogy tudatosabbá váljon a lakossági hulladékkezelés, megszűnjenek az áldatlan állapotok a gyűjtőszigetek környékén és csökkenjen a mellészórt szemét elszállításának várost terhelő költsége. A megmaradó szigetek felügyeletét is erősíti az önkormányzat az idei évben a közterületi kamerarendszer felülvizsgálatával, átalakításával.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!