Leesett az idei első hó - télies útviszonyokra kell számítani


2019-01-05 14:17:29  | cikk: Babos Petra  | 


Leesett az idei első hó - télies útviszonyokra kell számítani főképe
Tegnap este óta intenzíven esik a hó Pápán és környékén. A város utcái, terei, parkjai fehér lepelbe burkolóztak a vízkeresztet megelőző reggelre. A gyerekek örülnek a télies időjárásnak, sokan már elővették szánkóikat, építik a hóembereket, hóangyalokat rajzolnak a süppedős, vastag hótakaróba vagy éppen önfeledten hócsatáznak az udvarokon, utcákon. Azonban a közlekedőknek nem túl jó hír ez, hiszen a folyamatos havazás miatt az utak havasak, helyenként latyakosak.

Pápán az utak havasak, hókásásak, sónedvesek, de járhatóak - tájékoztatta hírportálunkat Buics Lajos, a Városgondnokság kommunális csoportvezetője.
-Évek óta nem volt ilyen hosszan tartó havazás, mint most. Tegnap este óta sózzuk, ekézzük a város fő- és mellékutcáit. Jelenleg 11 gépünk, kistraktorunk dolgozik a hó eltakarításán folyamatosan - fűzte hozzá.
Az útinform honlapján az olvasható, hogy a déli órákra az országban szinte mindenhol havazik, vagy szállingózik a hó.
A gyorsforgalmi utak nagy része sónedves, az M85-ös és M86-os autóút valamint az M3-as és M35-ös autópálya egyes szakaszai havasak, hókásásak.
A fő- és mellékutak jobbára havasak, latyakosak, sónedvesek.
A frissen lehullott hó mennyisége országos szinten 1-4 cm, Tamási, Kaposvár, Tatabánya, Esztergom, Szentendre, Dabas és Salgótarján körzetében már eléri az 5-10 cm-t is.
Győr-Moson-Sopron és Vas megyében párás az idő, máshol a látási viszonyok kielégítőek.
Országszerte gyenge a légmozgás, Balatonvilágos és Szentes tájékán élénk szél fúj.
A hőmérséklet -6 és +1 fok között változik.
A csapadék halmazállapota szombat reggelig döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas eső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben. Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok fölé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog. Összességében síkvidéken általában 5 cm körüli hómennyiség várható az országban. Síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb valószínű. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 cm feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb tapadó hóra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély. Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton helyenként 60-65 km/h körüli széllökések kísérhetik. Szombat délutántól a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat - olvasható az OMSZ honlapján.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!