Újévi koncert az evangélikus templomban


2019-01-04 12:37:16  | cikk: Babos Petra  | 


Újévi koncert az evangélikus templomban főképe
Három fiatal tehetség, Nyilas Édua, Nyilas Gyöngyvér és Kovács Bálint adott újévi koncertet az evangélikus templomban.
Nyilas Éduát már ismerheti a pápai közönség, hiszen nyáron koncertezett városunkban. Édua 9 évig tanult a pápai zeneiskolában. A fuvolázás alapjaira Nagy Tiborné tanította, majd Kozmitsné Tomor Ibolya foglalkozott vele évekig, s felkészítette a zenei pályára. A Szombathelyi Zeneművészeti Szakgimnáziumban folytatta tanulmányait, majd sikeres felvételit tett a berni Hochschule der Künste zeneművészeti egyetemre. Jelenleg is Svájcban tanul és oktatat is. Gyakran játszik zenekarokban, vendégszerepléseken és kurzusokon is részt vesz.
-Nagy öröm számomra, hogy testvéremmel és az egyik barátommal közösen koncertezhetek Pápán újévkor. Nyáron már volt egy fellépésem, aminek nagy sikere volt, s úgy gondoltuk, hogy télen is megörvendeztetjük a zenebarát közönséget - mesélte Édua, aki hozzátette, 2018 mozgalmas év volt mindhármuk életében, főként szakmai téren. Ő két zenekarban zenél, s vannak magántanítványai is Svájcban.
-Mi nem egy állandó formáció vagyunk, így hárman a mostani koncertre álltunk össze, hiszen nem egy helyen tanulunk. Nem volt egyszerű a próba sem, mindannyian külön-külön készültünk, s amikor volt lehetőségünk, akkor próbáltunk, zenéltünk akár ketten is - tudtuk meg Nyilas Éduától.
Nyilas Gyöngyvér szintén a pápai zeneiskolából indult Falaki Csaba ütő szakos növendékeként. Jelenleg a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium végzős növendéke. A Zuglói Filharmonikusokkal gyakran szerepel koncerteken. Részt vesz zenei versenyeken, a 2017-es Virtuózok tehetségkutató vetélkedőn döntős volt. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián örömmel várják a jövő tanévtől.
-Húzós év volt a 2018-as. Én most végzős vagyok, nemrég volt a szalagavatónk, aztán nyelvvizsgáztam. 2019-ben egyetemre megyek, valamint versenyekre készülők majd. Szeretnék a jövőben tanítani és zenekari zenész lenni - mesélte a fiatal lány, majd hozzátette, nagy öröm volt számára együtt játszani a testvérével és Bálinttal is egyaránt.
Kovács Bálint Győrben kezdte meg zenei tanulmányait furulya szakon, majd Szombathelyre került. Éduával együtt járt Szombathelyre, Gyöngyvérrel pedig a Virtuózok vetélkedőn vett részt. A középiskola befejezése után Bécsben tanult a Zeneművészeti Főiskolán, majd felvételt nyert a salzburgi Universität Mozarteumba, s szeptembertől itt folytatja zenei tanulmányait koncert- és pedagógia szakon.
-2018 változatos volt számomra, sok fellépésen és több koncerten vettem részt. 2019 nehéz év lesz számomra, hiszen két nemzetközi verseny döntőjébe kaptam meghívást, az egyik Olaszországban, másik pedig Tel-Avivban lesz, most ezekre készülők gőzerővel - mondta a fiatalember, aki hozzáfűzte, számára is nagy örömöt és kihívást jelentett ez a közös koncert.
A hangverseny elején Polgárdi Sándor esperes köszöntötte a megjelenteket, s köszönetét fejezte ki a hangverseny megvalósulásáért, s reményeit is, hogy a jövőben folytatódik a zenei csemege.
A koncerten elhangzottak többek között Johann Sebestian Bach, Johann Pachelbel, Georg Philipp Telemann, Claude Debussy, Karel van Steenhoven és Yiruma művei.
A jótékonysági koncert bevételét a Pápai Evangélikus Templom renoválására fordítják.

Képek:


Címkék: koncert
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!