A 100 Tagú Cigányzenekar köszöntötte az új évet


2019-01-01 22:12:24  | cikk: HuHa  | 


A 100 Tagú Cigányzenekar köszöntötte az új évet főképe
Strauss: Tere-fere polka, Brahms: V. Magyar tánc, Monti: Csárdás, Kodály: Kállai kettős - többek között ezekkel az ismert darabokkal köszöntötte az új esztendőt és a pápaiakat a 100 Tagú Cigányzenekar január elsején délután a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében. Az előadáson ismert, könnyed klasszikus dallamok csendültek fel a világ legismertebb és legnépesebb cigányzenekarának előadásában, a színpadot megtöltötték a muzsikusok, a nézőteret pedig a művészetkedvelő közönség.

A remek hangulatú, több darabot vastapssal jutalmazott előadás előtt Beke Farkas Nándorral, a zenekar elnök-menedzserével beszélgettünk. A Magyar Kultúra lovagja címet elnyert zenekarvezető felidézte, az együttes 1985 őszén alakult, akkor a Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesület nevet viselte, s később kapta a 100 Tagú Cigányzenekar nevet.
-A zenekar megalakulásához egy sajnálatos esemény vezetett, meghalt idősebb Járóka Sándor, az akkori prímáskirály, több százan kísértük el utolsó útjára, és ott valaki megfogalmazta, hogy legyen egy szervezett, nagy létszámú koncertképes zenekar. Aztán ezt Berki László, Mészáros Tivadar és Boros Lajos meg is szervezte, a legjobb zenekarokból verbuválódott össze a csapat már akkor szeptemberben, és novemberben hivatalosan is megalakult a zenekar. Az első koncertünk 1986. március 22-én volt a Kongresszusi Központban.

A 100 Tagú Cigányzenekar létszáma jelenleg 138 fő, de nyitva áll az ajtó mindenki előtt - mondta a menedzser.
-Hogy lehet ide bekerülni? Ajánlásra - ismerjük egymást -, de természetesen vannak meghallgatások, vannak bizonyos korlátok és lécek, amiket érinteni kell. Olyan ez a zenekar, mint egy nagy család. A zenekarban több lány is van - és mindig is voltak -, és mindig is voltak és vannak olyan muzsikusaink, akik nem cigány származásúak. Ketten is vannak, akik nem cigány származásúak és az első perctől itt vannak.
A zenekarnak pápai születésű zenésze is van, a már nyugdíjas Berki Károly, aki korábban az Állami Népi Együttes zenekarában dolgozott és hosszú ideig a 100 Tagú Cigányzenekarban muzsikált. Az együttesnek régebben több olyan zenésze volt, akik ösztönösen jó zenészek, a családból hozva a tudást, de ma már inkább tanult zenészek alkotják a zenekart.

-10 évvel ezelőtt megalapítottam a 100 Tagú Cigányzenekar ifjúsági tagozatát, külön menedzselem őket, megjelent önálló CD-jük is, és beépülve a zenekarba járják velünk a világot és tanulják a legjobbaktól a műfajt. Igazából a régiek többsége is járt zeneiskolába, sokan elvégeztük a konzervatóriumot, a mai ifjúság életében pedig úgy veszünk részt, mint egy alma mater, itt kezdenek, aztán elvégzik a főiskolát, egyetemet és visszajönnek.
A fiatal zenészek ma 30 év körüliek, a 20-as éveik elején kezdte el velük a munkát Beke Farkas Nándor és ma már meghatározóak a zenekarban: szólamvezetőkké, prímásokká, szólistákká váltak, így tudtak kiteljesedni. Előttük pedig ott vannak a szakma nagyjai, akiktől magukba tudják szívni a tudást, a lelkesedést.

-A zenekar már rég túllépett azon, hogy cigányzenekar és csak cigánymuzsika. Kottából tanuljuk meg a repertoárt, de mi naturalisták vagyunk és a színpadon csak kívülről játszunk. Klasszikus szimfonikus zenekarként működünk, a komolyzenei művek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate és Strauss darabokat játszunk, s mellette tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát, népdalt.
A pápai újévi hangverseny is ezekből állt össze, idézve a Bécsi Filharmonikusok repertoárját Montival, Straussal, Kodállyal, Offenbach-kal, Dinicuval, Brahmssal.

A zenekar számára a 2018-as esztendő nagyon sikeres volt - mesélte a menedzser - és nagyon jó kilátásaik vannak az idei évre is, már 40 koncertre van szerződésük. Pápa városával kapcsolatban pedig különleges terveik vannak: minden esztendő első napján itt szeretnének újévi hangversenyt adni.
A Magyar Örökség-díjas, Hungarikum kitüntető címet elnyert 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere, Beke Farkas Nándor újévi jókívánságként Isten áldását kérte a zenekarra, békességet és egészséget kívánt zenésztársainak és közönségüknek is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!