Rendeletek, határozatok, beszámolók - az év utolsó képviselő-testületi ülése


2018-12-27 16:39:57  | cikk: HuHa  | 


Rendeletek, határozatok, beszámolók - az év utolsó képviselő-testületi ülése  főképe
Zárt üléssel kezdte munkaértekezletét december 20-án Pápa Város Képviselő-testülete, a városatyák a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft-nek nyújtandó tagi kölcsönről döntöttek - ez a jövő évi járdafelújítások alapanyagának beszerzéséhez szükséges -, valamint a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. folyószámla hitelkeretéhez nyújtottak kezességet. A napirendek között szerepelt a Pápa Város Infrastruktúrájának Fejlesztéséért Közalapítvány és a Pápa és Környéke Tűzvédelméért 105 Közalapítvány tevékenységéről szóló beszámoló megtárgyalása, a képviselők mindkét beszámolót egyhangú igen szavazással fogadták el.
A TOP projektek megvalósításához is hoztak döntést az ülésen

Döntöttek a képviselők a Helyi Építési Szabályzat módosításáról, erre a TOP második körében elnyert iparterületek fejlesztésére vonatkozó - a Szabó Dezső utca felújítását és az elkerülőútra való kivezetését tartalmazó - projekt megvalósításához volt szükség. Ugyancsak döntöttek a településkép védelméről szóló rendelet megváltoztatásáról, a módosítás a történelmi telekszerkezet megóvását célozza. Az erre vonatkozó szigorú szabályozás jó, ám néhány esetben mégis szükségszerű a méltányosság és a szabályozástól való eltérés engedélyezése értéknövelő közcélú fejlesztés érdekében - fejtette ki indoklásában Áldozó Tamás polgármester.

Napirenden szerepelt a 2019. évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet elfogadása és a jövő évi ellenőrzési ütemterv jóváhagyása, mindkettőt egyhangúan megszavazta a testület. A köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról szóló rendelet módosítása az illetményalap növeléséről szólt, 50 ezer forintról, 55 ezerre emelkedett az összeg. A 10 százalékos vállalás a várakozások szerint a 2019-re meghatározandó bérnövekmény nagyságát közelíti. A polgármester levette a napirendről a közterület használatáról és a reklámozás rendjéről szóló rendelet módosítását, mint mondta, több konkrét ügy kapcsán felmerült kérdésre kell választ adni a módosításhoz, ám az érvényben lévő szabályozás nem ad egyértelmű választ arra, hogy határozattal vagy bérleti szerződéssel történhetnek-e ezek az ügyletek.
A Városgondnokság szervezetébe illesztik a Közterület Felügyeletet - 2019-ben sokkal szigorúbb fellépést vár a városvezetés szabályszegőkkel szemben

A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása során a testület arról döntött, hogy a közterület-felügyeletet - mely eddig a Pápai Polgármesteri Hivatal csoportjaként látta el feladatát - szervezetileg, egységesen a Városgondnokság szervezetébe helyezi. Feladatkörük, hatáskörük, illetményük marad, de munkájukat egy másik szervezetbe illeszkedve fogják végezni.
-Ez a módosítás egy folyamat kezdete: 2019-től szeretnénk megkezdeni a sokkal szigorúbb közterületi jelenlétet, szeretnénk azt, ha látható következményei lennének a szabályszegéseknek. Ezek kiterjednek az illegális hulladéklerakásra és a közlekedési szabálysértésekre is - jelentette ki Áldozó Tamás polgármester. Ennek egyik eszköze a Városgondnokság tevékenysége, másik pedig a közterületi kamerák felülvizsgálata, számuk bővítése. A polgármester kiemelte, szükség van egy állandó járőrszolgálatra, mely képes valós idejű beavatkozásokra, vagyis, ha a kamera által azonosított illegális hulladéklerakás folyik, perceken belül a helyszínre tudjon érkezni és a rendőrség bevonásával a megfelelő intézkedést meg tudja tenni. Süle Zsolt Jobbikos képviselő hozzászólásában úgy fogalmazott, ez a döntés elismerése az eddigi munka kudarcának és a bevezetendő változástól sem remél sokat. Áldozó Tamás az illegális hulladéklerakással kapcsolatban megemlítette a legutóbbi sikeres fellépést: a Pápai Rendőrkapitányság felderítette a birkabőrök illegális lerakóinak személyét, melyek közül hatan pápaiak.
-Megint arra kellett rádöbbennünk, hogy vannak közöttünk olyanok, akik semmibe veszik a környezet használatára vonatkozó szabályokat.
A közterületi szabályszegések csökkentésére irányuló intézkedések közül kiemelt a zöldterületek védelme - ma sokan zöldterületen tárolják autójukat -, a közlekedési szabályok, behajtási szabályok betartatása, de a köztisztasággal kapcsolatos szabályok betartását is szigorúan számon kívánják kérni.
-Ez beruházást igényel, aminek többletköltsége van, de ezeket a többletköltségeket ma is kifizetjük az összegyűjtött szemét ártalmatlanítására. Szeretnénk ezt a pénzt a megelőzésre fordítani és nagyobb hatékonyságot elérni - közölte, hozzátéve, a nevelést, információnyújtást is fontos feladatnak tartja. Mint mondta, nem adják fel, megpróbálják újra és újra elmondani annak, aki a szemetét kidobja a közterületre vagy más ingatlanára, hogy ezt a hulladékgyűjtő telepre is elvihetné kisebb kockázattal, kisebb költséggel. Csak legyen rendezett viszonya a hulladékgyűjtési rendszerrel, vagyis legyen szerződése és teljesítse a díjfizetési kötelezettségét. A polgármester arról is szólt, tervezik, hogy a közterületi kamerákat azokra az utakra rakják ki, ahová a hulladékot hordják az illegális szemétlerakók, így számonkérhetővé válnának.
Süle Zsolt (Jobbik) az eddigi munka kudarcának elismerését látja a beolvadásban

A képviselők egyhangú szavazással elfogadták a 2018-2023. évi Helyi Esélyegyenlőségi Programot, mely az EMMI rendeletnek megfelelően kiemelt figyelmet fordít az egyenlő bánásmód, az esélyegyenlőség és a társadalmi felzárkózás követelményének érvényesülését segítő intézkedésekre, az oktatás és képzés területén a jogellenes elkülönítés megelőzésére, a közszolgáltatásokhoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítására és az olyan intézkedésekre, melyek csökkentik a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci hátrányait.

Döntött a testület arról is, hogy a Jókai-emlékév zárásaként emléktáblát helyeznek el a Jókai utca elején, a Református Kollégium Gimnáziuma falán, tisztelegve arra a 125 évvel ezelőtti eseményre, amikor az addig Hosszú utca nevet viselő utcát Jókai utcává nevezték át. Az emléktábla szövegét és arculatát még nem véglegesítették, az emléktábla avatót január 28-ára, az évfordulóra tervezi a város.
Egy másik évforduló előtti tisztelgésről is tárgyaltak a városatyák a munkaértekezleten. 2019-ben lesz 75 éve, hogy 1944-ben elhurcolták Magyarországról a zsidó lakosokat. Erre emlékezve hirdeti meg a város az 2019-es emlékévet.
-A mi városunk arányaiban nagyobb veszteséget szenvedett, mint sok más magyar település, tudásban, képességben, lélekszámban, elkötelezettségben felmérhetetlen a veszteségünk. Az önkormányzat azokat az éveket, amikor emlékezni való van, emlékévvé nyilvánítja. 2019-ben ez a 75. évforduló önmagában olyan történelmi időkre emlékeztet minket, amikor az emlékévvé nyilvánítás minden feltétele adott, nekünk pedig kötelességünk emlékezni - hangsúlyozta Áldozó Tamás.
Az emlékév pontos elnevezését még nem határozták meg - erre január 15-ig várják a városban élők, magánszemélyek, közösségek és szervezetek javaslatait, de az emlékév tartalmához is várják a javaslatokat. Már az ülésen is sok ötlet elhangzott, ehhez továbbiakat vár a városvezetés. Pápán már most is megvan a kerete a mártírokról való emlékezésnek, ez az auschwitzi tábor felszabadításának emléknapja, a Pápáról való elhurcoltatás emléknapja és tavaly óta a Zsidó Kulturális Napok. Ezekhez képest keresik azokat a megoldásokat, melyek lehetővé teszik, hogy a mai pápaiakat, főleg a fiatalokat be tudják vonni ennek a történelmi traumának a feldolgozásába.
A képviselő-testület határozott a Jókai utcai emléktábla kihelyezéséről és a 2019-es emlékév témájáról

Az év utolsó képviselő-testületi ülésének végén Áldozó Tamás polgármester megköszönte képviselőtársai munkáját, boldog karácsonyt és új évet kívánt kollégáinak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!