Adomány átadó az Összefogás Pápa Város Beteg Gyermekeiért Alapítványtól


2018-12-19 22:59:09  | cikk: Babos Petra  | 


Adomány átadó az Összefogás Pápa Város Beteg Gyermekeiért Alapítványtól főképe
Az Összefogás Pápa Város Beteg Gyermekeiért Alapítvány karácsonyi adomány átadó ünnepségét ma délután tartották a Városházán. Az ünnepélyen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Kanozsainé dr. Pék Mária elnök-helyettes és dr. Balogh Tünde házi gyermekorvos, Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója, Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák vezetője, a Gerber és a Lampert Optika munkatársai és dr. Edelényiné dr. Wiesner Katalin főorvos.
Az Összefogás Pápa Város Beteg Gyermekeiért Alapítványt dr. Kovács Zoltán és Gőgös Zoltán alapította 2008-ban. Az alapítvány elsősorban anyagi támogatást nyújt a Pápa város közigazgatási területén élő, 18 életévnél fiatalabb személyeknek, vagy családjuknak olyan gyógyító eljárásokhoz, műtétekhez, gyógyászati segédeszközök, diagnosztikus eszközök, gyógyszerek, gyógyhatású készítmények megvásárlásához, és azok járulékos költségeihez, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár részben, vagy egyáltalán nem finanszíroz és a szülők, vagy a tartásra kötelezett más személyek anyagi körülményei nem teszik lehetővé, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár helyett a költségeket vállalják.
-Az Alapítvány fennállásának elmúlt 10 éve alatt - célkitűzéseinek megfelelően - számos pápai, tartósan beteg vagy fogyatékos kisgyermeknek és családjaiknak tudott anyagi és természetbeli támogatást nyújtani. Az ehhez szükséges ráfordítást úgy magán-, mint jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek által felajánlott adományokból, valamint 1 százalékos felajánlásokból összegyűlt pénzeszközünkből tudtuk finanszírozni. Ezúton is köszönjük az Alapítvány támogatóinak az adományokat, mellyel hozzájárulnak ahhoz, hogy mi segíthessünk. Ezeknek az adományoknak a révén segítettük pl. egy kisfiúnak kerekesszék beszerzését, hozzájárultunk egy szívbeteg kisfiú műtéti költségeihez, nagyobb összegű anyagi támogatást adtunk egy ételintoleranciás és egy súlyos Chron-beteg kislány 6 hónapra elegendő speciális élelmiszereinek beszerzési költségeihez. Az elmúlt év végi karácsonyi jótékonysági kezdeményezésünk alkalmával pedig 9 olyan, szociálisan hátrányos helyzetű pápai családot támogattunk, akik tartósan fogyatékos gyermekeket nevelnek. Az ő részükre gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket, gyógyászati segédeszközöket, gyógycipőt adományoztunk, egy kislány gyógykezeléséhez és egy kisfiú lakóhelyének akadálymentesítési költségeihez járultunk hozzá - tudtuk meg dr. Schweighoffer Zita kuratóriumi elnöktől.
-A mostani év végi jótékonysági programunk ötletét az „október a látás hónapja” elnevezés adta. Ennek jegyében az Alapítvány Kuratóriuma látássérült, szemüveg viselésére szoruló óvodás és általános iskolás korú gyermekek szemüveg beszerzésének támogatását tűzte ki célul. Ezen jótékony cél megvalósításához kértük a Pápai Városi Óvodák, a Pápai Tankerületi Központ és házi gyermekorvosok együttműködését. Tőlük kértünk javaslatot azokról a gyermekekről, akik folyamatosan látásjavító szemüveget viselnek, és annak esetleges cseréje, új szemüveg beszerzése a családnak anyagi nehézséggel jár, s szociális körülményeik a támogatást indokolttá teszik. Az így látókörünkbe került gyermekek közül döntött a Kuratórium 15 kisgyermek szemüvegbeszerzésének támogatásáról, fejenként legfeljebb 35.000 Ft összegben. A szemüvegek előállításában - mint ahogy azt már említettem - a Gerber és a Lampért Optika működött közre. Azoknál a családoknál, ahol a szemüveg összköltsége meghaladta a 35.000 Ft-os támogatási összeget, ott a fennmaradó összeg megfizetését a szülők vállalták - emelte ki az elnök, majd hozzátette, a 15 támogatott között van 3 kisgyermek, akiknek nagymértékű szemkárosodása olyan speciális szemüveglencse használatát kívánja meg, amelynek ára személyenként akár 100.000 Ft nagyságrendet is képviselhet. Az Ő esetükben - a mi hozzájárulásunkon kívül - az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhető állami támogatásra is nyújtottak be kérelmet a szülők, a döntés ezekről jövő év elejére várható. Így ők hárman kicsit később kaphatják meg tőlünk szemüvegeiket.
Ezt követően dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő átadta a gyerekeknek a szemüvegeket, amelyeket ők örömmel vettek át.
Dr. Kovács Zoltán elmondta, 2008-ban, amikor alapították az alapítványt, nem is gondolták, hogy ilyen nagy pályát fut be. Akkor vonták be az 1 és 2 forintosokat, s ezeket gyűjtötték össze, s az volt az alapító vagyon, amihez a saját pénzükből is tettek. Azóta folyamatosan gyarapodott a tőke, s sok jó célra tudták fordítani az összeget. Reméli, a jövőben még több rászorulót tudnak segíteni. Végül boldog karácsonyt kívánt mindenkinek.
Fekete Judit elmondta, nagyon nagy segítség nekik ez a támogatás. Kisfia Olivér 18 hónapos, 4 hónapos kora óta szemüveget hord. Mint mondta, a szemüveg nem olcsó, ezért nagy öröm számukra, hogy új szemüveget kaptak, hiszen a régi már nagyon karcos volt, de az alapítványi támogatásba belefért, hogy a régit is felújították.
Az ünnepséget M. Varga Veronika, a Pápai Musical Stúdió vezetőjének vidám gyermekműsora színesítette.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!