Tarczy-nap a természettudományok jegyében


2018-12-15 22:54:50  | cikk: Babos Petra  | 


Tarczy-nap a természettudományok jegyében főképe
A programozás, a robotika alapjaiba nyerhettek bepillantást a Tarczy Lajos Általános Iskola tanulói a Tarczy-nap keretein belül. A diákok megemlékeztek intézményük névadójáról, megkoszorúzták Tarczy Lajos professzor szobrát. Ezt követően kezdődtek az iskolanap kötetlenebb programjai, mely keretében például voltak előadások, játékos feladatok is.
Venczel Csaba iskolaigazgató a rendezvényről elmondta, a Tarczy-napot minden évben más és más téma köré szervezik meg. Tarczy professzor neves természettudományos könyv írója is volt. A Kis természettan Tarczy Lajostól című könyv kapcsán hirdették meg idei Tarczy-napjukat, a XIX-XXI. század, avagy kis természettan Tarczy Lajostól holnaputánig címmel.
-Az iskola célja, hogy a diákok XXI. századi körülmények között tanulhassák a természettudományt. Intézményünkben adott a technikai háttér a magas szintű informatika oktatásra az IKT eszközök segítségével. A tanulókat igyekszünk a programozásra és a robotikára is felkészíteni. Ezen gondolatok jegyében szerveztük a színes és érdekes Tarczy-napi programot. Az előadók között volt Varga-Umbrich Károly, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának tanára, aki a robotika tantárgyról tartott előadást. Egy volt tanítványunk, Babári Martin neves világversenyen második helyezést ért el robotikából, ő is mesélt érdekességeket a tanulóknak, népszerűsítve ezzel előttük a robotika tantárgyat. Knoll Kristóf szintén tarczys volt, aki most a BME hallgatója, ő is a robotikáról beszélt a diákságnak. Ezen kívül minden osztályban interaktív játékokat játszottak - mondta Venczel Csaba, majd hozzáfűzte, fontos, hogy a diákok megismerjék az informatika adta lehetőségeket. Egy EFOP pályázatnak köszönhetően más tantárgyakban is meg tud jelenni az informatika. Magyaron, matekon és számos természettudományos tantárgyban az interaktív táblák és a tanulói tabletek is segítségükre vannak az oktatásban.
Babári Martintól megtudtuk, négy éve végzett a Tarczyban, s már akkor nagy érdeklődéssel fordult a robotika, informatika felé. A Tarczyból Győrbe vezetett az útja, ahol gépészetet tanul. Mint mondta, mindig is nagyon vonzotta a robotika, legfőbbképpen a robotok programozása.
A rendezvény a Határtalanul pályázat témanapja is volt egyben, melynek keretében a 7. e osztályosok filmet mutattak be a tanulóknak, s meséltek a kirándulásról. Mint kiderült, a hetedik évfolyamosoknak az idei tanév szeptemberében lehetőségük nyílott arra, hogy egy pályázat keretében négy napot Szlovénia és Horvátország egykor magyarlakta területein töltsenek. Így hát magyar történelmi és kulturális kincsek nyomába eredtek Szlovéniába és Horvátországba. Jártak Lendván, Hodoson, Csáktornyán, Opatijában, Fiuméban és Zágrábban is.
A rendkívül színes délelőttön minden diák talált a számára érdekes programot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!