Nagy fejlesztések, kisebb beruházási igények a közmeghallgatáson


2018-12-14 22:29:33  | cikk: HuHa  | 


Nagy fejlesztések, kisebb beruházási igények a közmeghallgatáson főképe
Az önkormányzati törvény előírásának megfelelően közmeghallgatást hirdetett az önkormányzat, csütörtökön délután várták az érdeklődőket a JMSZK színháztermébe. A közmeghallgatás témáját ezúttal a város európai uniós projektjei adták. A rendezvényen kevés érdeklődő vett részt.
A közmeghallgatás testületi ülésként is funkcionál, határozatot nem hoznak, de a határozatképesség szükséges

A képviselő-testület tagjait és az érdeklődőket Áldozó Tamás polgármester köszöntötte. Vitaindítójában több aktuális témáról is szólt. Mint mondta, év vége közeledtével eljött az ideje, hogy elszámolást készítsenek a múlt évben és év elején megfogalmazott terveik megvalósulásáról. A munkatervet a költségvetés fogja keretbe, az önkormányzatnak azt kell végrehajtania. A számok azt mutatják, hogy a képviselő-testület gondosan tervezett az idei évre, a város költségkereten belül gazdálkodott és pénzmaradvánnyal zár. Ez vonatkozik a működési költségekre - az intézmények és a hivatal takarékosan gazdálkodott -, de vonatkozik a fejlesztési forrásokra is.
-Már megkezdtük a 2019-es költségvetés tervezését is, melynek két prioritása van: a biztonságos működés feltételeinek biztosítása és a projektek időbeni végrehajtása - hangsúlyozta.
Áldozó Tamás polgármester nem csak a projektekről beszélt vitaindítójában

A biztonságos működéssel kapcsolatban egy új keletű problémát vetett fel, miszerint nem a pénzügyi biztonság a kérdés, hanem az, hogy az egyes szolgáltatási területeken van-e megfelelő létszámú munkavállaló a városban. A jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben erős keresleti hatás érvényesül, ez a munkabérek emelkedéséhez vezet, és ahhoz, hogy a munkavállalók válogathatnak, hol akarnak dolgozni. A szociális ellátás területén például jelentősen érezhető ez a probléma, ezért az önkormányzat saját forrásból a 2019-es költségvetésében a bértáblán felüli többletforrást kíván biztosítani az intézményeknek.
A beruházások kapcsán emlékeztetett, 2018 elején 1,1 milliárd forint hitel felvételéről döntöttek a TOP-os fejlesztések megvalósításához szükséges többletforrás biztosítására, az kormány engedélye ősszel érkezett meg. A hitel 2 százalék alatti kamattal bír, törlesztése 2021-ben kezdődik és 13 évig tart.
-A 2019-es költségvetés tervezésekor újabb 1,5 milliárd forint nagyságrendű hitel felvételét kezdeményezzük. Ez azt jelenti, hogy 2021-től 110 millió forintot, 2022-től 260 millió forintot kell visszafizetnie a városnak.
A polgármester indokként elmondta, a fejlesztések 2016-os tervezésekor kalkulált áron nem megvalósíthatók a projektek, átlagban 30 százalékos költségemelkedéssel kell számolni. Ez azonban nem helyi specialitás, az összes önkormányzat ezzel a problémával küzd, az idén 180 milliárd forint hitelt vettek fel az önkormányzatok, ám ez még mindig meg sem közelíti azt a hitelállományt, mely a kormány konszolidációs döntése előtt terhelte az önkormányzatokat. Áldozó Tamás kiemelte azt is, nem minden város kap hitelt, a bankok nagyon szigorúan bírálják el a hitelkérelmet, Pápa városa azonban megfelelt ezeknek az elvárásoknak, vagyis kiválóan megfelelt a minősítésen.
Gyér érdeklődés mellett zajlott a közmeghallgatás, pedig 11 milliárd forintról volt szó

-Tizenhat nyertes pályázatunk van, ezek támogatási összértéke 8,6 milliárd forint. Két projektet a JMSZK gondoz, a többit pedig az önkormányzat. A tizennégy önkormányzati projekt közül kilencnek már megkezdődött a fizikai megvalósítása, a Huszár orvosi rendelő felújítása már be is fejeződött, a véradó épületének és Bóbita Bölcsődének a felújítása a befejezéséhez közelít. A többi fejlesztés a tervezés szakaszában van vagy már folynak a közbeszerzési eljárások - adott tájékoztatást a városvezető, hozzátéve 2019-ben a projektek megvalósításának intenzív időszaka következik, mely számos problémát is hozhat, hiszen az építőipari kapacitások országszerte erősen lekötöttek, illetve a sok beruházás a város életében is jelentős felfordulással járhat.
A lakossági kérdések, felvetések nem a projektekről szóltak, de a közmeghallgatáson ez is megengedett

A bevezető gondolatok után a polgármester átadta a szót a jelenlévőknek, hogy feltehessék kérdéseiket a projektekről. A TOP-os fejlesztésekkel kapcsolatban ugyan nem érkezett kérdés és vélemény, más városi fejlesztési igénnyel kapcsolatban azonban igen: a Petőfi utca rekonstrukciójáról, a Bocsor utca útminőségjavításáról, az Igal lakótelepi közterület megújítási program folytatásáról érdeklődtek a jelenlévők, de a belváros műemléki arculatának megőrzése is felvetődött témaként. A közterületekkel kapcsolatban Áldozó Tamás azt felelte, a következő években a támogatási források felhasználásával megvalósuló nagy projektek kivitelezése a legfontosabb cél.
A közmeghallgatás után Áldozó Tamás úgy nyilatkozott a rendezvényről, olyan témát választottak, mely minden városlakót közvetve vagy közvetlenül érint. A mérsékelt érdeklődésről úgy fogalmazott, meglátása szerint ez nem a TOP-os fejlesztéseknek szólt, inkább annak, hogy a városlakók más módon kívánnak a projektekről tájékozódni.
-A közmeghallgatás csak egy távoli összefüggést sejtet csak a pápaiaknak, feladatomnak tartom, hogy megkeressük azokat a módokat, ahol beszélgethetünk a fejlesztésekről, és a már meglévő kommunikációs eszközöket kiaknázzuk - közölte, hangsúlyozva, leginkább a személyes találkozásokban, beszélgetésekben hisz és erre is több példa volt már. Ilyen volt, amikor egy fejlesztés közvetlen érintettjeivel beszélgettek a véradó felújításáról.
A polgármester munkatársai is a TOP-os fejlesztésekkel kapcsolatos kérdésekre készültek

Áldozó Tamás hangsúlyozta, a fejlesztésekről történő információátadásban mindenkinek felelőssége van, aki ezekről dönt, aki ezeket végrehajtja, ezekben feladatot kapott. Elsősorban képviselőtársaira - valamennyire - számít ebben a munkában, hiszen ők a projekteket a legapróbb részletekig ismerik és értesülnek a legfrissebb információkról.
-Azt gondolom, minden képviselőtársam azzal a felelősséggel politizál itt helyben, hogy tájékoztassa és ne félretájékoztassa azokat, akik őrá hallgatnak!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!