Európai karácsonyfa a Tarczyban


2018-12-14 14:44:28  | cikk: Babos Petra  | 


Európai karácsonyfa a Tarczyban főképe
13 évvel ezelőtt Nagy Britanniából indult a „European Christmas Tree Decoration Exchange”, azaz „A nagy európai karácsonyfadísz csere” nevű program. A Europe Direct Tájékoztató Központ 2018-ban negyedik alkalommal szervezte meg Veszprém megyében, és idén harmadik alkalommal a Tarczy Lajos Általános Iskola is csatlakozott a programhoz.
-A résztvevő iskola a program során kb. 30 európai iskolával kerül kapcsolatba. A diákok egy-egy, a saját országukra jellemző karácsonyfadíszt készítenek saját kezűleg a partnerintézményeknek, majd pedig postázzák azokat egy, az iskolát és a saját karácsonyi szokásokat (ünneplés módja, ételek, hagyományok, énekek) tartalmazó információs csomaggal. A csomagküldés kölcsönös, így az iskola a program végén a partnerintézményektől kapott díszekkel együtt egy EU karácsonyfát tud felállítani, az információs csomagok segítségével pedig a partneriskolák országainak nyelvét, karácsonyi hagyományait, ételeit, történeteit ismerhetik meg. A csomagváltásoknak köszönhetően a diákok kreatív és játékos módon bővíthetik földrajzi, történelmi és nyelvi ismereteiket, miközben kapcsolatba kerülnek más európai uniós tagországok iskoláinak tanulóival, megismerve azok kultúráját, hagyományait és azt, mit jelent európai polgárnak lenni - ismertette Hardi Tünde tagozatvezető a Veszprém Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ felhívását.
-Iskolánkból a 4.e osztály huszonkilenc diákja vállalkozott arra, hogy ajándékot készít a program részére. Egy három D-és karácsonyfát készítettek barokk mintával díszítve, hiszen Pápa barokk város. Az ügyes kezű tanulók osztályfőnökük, Kiss Zsanett tanítónő segítségével csinálták meg az ajándékokat. Gerencsér Hajnalka pedagógiai asszisztens az üdvözlő képeslapra zöld alapon arany színű hópelyhet varázsolt fonalgrafikával, amelybe a diákok írtak karácsonyi üdvözletet különböző nyelveken. Kiss Zsanett tanítónő egy hagyományos karácsonyi édesség, a mézeskalács receptjét írta le angolul, és illusztrálta képekkel, hogy Európa szerte el tudják készíteni ezt a finomságot - derült ki a programon.
Hardi Tünde tagozatvezető power point diákon mutatta be az iskolát, Pápát és azt, hogyan ünnepeljük a karácsonyt Magyarországon és itt a Tarczyban.
A diákok örömmel vettek részt az ajándékkészítésben.
-Nagyon érdekes volt megismerni az egyes országok karácsonyi szokásait. Nekem legjobban a spanyoloké tetszett, akiknél január 5-én szokás az ajándékozás és nem december 24-én - mesélte Tóth Maja, aki hozzátette, a spanyolok a három királyokról küldtek díszt.
-Számomra a velencei fadísz tetszett, ami egy gondolázót ábrázol. Nagyon tetszik ez a dísz nekem - mondta el Csillag Bercel, akitől megtudtuk, a tarczysok is küldtek ajándékot, amire sok nyelven ráírták, hogy boldog karácsonyt. A kisfiú szerint ez egy kiváló kezdeményezés arra, hogy minden ország megismerje a másik szokásait.
Az intézmény Ausztriába, Horvátországba, Észtországba, Litvániába, Lengyelországba, Franciaországba, Németországba, Görögországba, Olaszországba, Romániába, Spanyolországba, és az Egyesült Királyságba küldött csomagot.
-Az elmúlt héten sok-sok csomag érkezett hozzánk, melynek mindegyike egy- egy különleges ajándékot tartalmazott. Ezek az ajándékok láthatók az iskola főbejáratánál elhelyezett európai karácsonyfánkon. A 4.e osztály tanulói Kiss Zsanett tanítónő segítségével ismerkedtek meg a külföldi országok karácsonyi szokásaival és egy rendhagyó angol óra keretében „ellátogattak” az ajándékot küldő országokba. Úgy gondolom, egy rendkívül érdekes projektben vehettünk részt, melynek során sokat tanultunk Európa országainak karácsonyi szokásairól. Nagy élmény volt bemutatni saját városunkat, iskolánkat, ünnepi hagyományainkat, és nagy szeretettel készítették tanulóink azokat az ajándékokat, melyek jelenleg 26 karácsonyfát ékesítenek Európa szerte - fűzte hozzá Hardi Tünde.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!