Több baleset, mint tavaly


2018-12-14 10:19:35  | cikk: HuHa  | 


Több baleset, mint tavaly főképe
Már eddig több baleset történt, mint tavaly egész évben - ez derült ki a Pápa Városi Baleset-megelőzési Bizottság év végi ülésén. A bizottságot a tevékenységükkel a közlekedéshez szorosan kapcsolódó szervezetek képviselői, a pápai rendőrkapitány, a közlekedésrendészeti osztály vezetője, valamint a kapitányság megelőzési főelőadója alkotja, a tagok minden évben tanácskoznak a problémákról, megoldási javaslatokról és áttekintik a tennivalókat.
A helyi közlekedéssel kapcsolatos feladatokról tanácskoztak

A kapitányság épületében tartott munkaértekezleten jelen volt Sövényi Attila, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese, a megyei forgalomellenőrző alosztály vezetője is, a megjelenteket Szappan Csaba rendőrkapitány köszöntötte. Úgy fogalmazott, a rendőri ellenőrzések, közlekedési akciók, közlekedésbiztonsági programok és megelőzési tevékenységek ellenére az idei évben emelkedett a balesetek száma a térségben, a rendőrök azt tapasztalják, hogy a közlekedők kevésbé szabálykövetők, mint a múlt évben. Hozzátette, munkájuk során újra alkalmaztak régi ellenőrzési formákat is, az eredmény azonban elmaradt.

Dr. Varga Balázs, a PRK közlekedésrendészeti osztályának vezetője részletesen ismertette a baleseti adatokat. Mint mondta, közel 330 balesettel kapcsolatos ügyük volt már eddig az idei évben, ezek egyharmada sérüléses baleset volt. A súlyos sérüléssel járó esetek száma megközelítette a 30-at, a négy halálos balesetnek négy halottja volt, 10 gyalogost a zebrán gázoltak el, de növekedett az ittas vezetők száma is, akik balesetet okoztak. A baleseti okok között most is első helyen szerepel a sebesség nem megfelelő megválasztása és az elsőbbségi jog megadásának elmulasztása. Az alezredes kiemelte, a türelmetlenség és a közlekedési kultúra hiánya miatt sok baleset történt Pápán. Arról is szólt, rendkívül nagy városunkban a gépjárművel közlekedők száma, a város közlekedési infrastruktúrájának határait súrolja a gépkocsiforgalom.
A türelmetlenség és a közlekedési kultúra hiánya sok baleset okozója - mondta dr. Varga Balázs

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója a baleset-megelőzési tevékenységről adott tájékoztatást. Elmondta, minden országos kezdeményezéshez csatlakoztak, diákok számára megrendezték a felmenő rendszerű közlekedési versenyeket, rajzpályázatot és csatlakoztak a Látni és látszani akcióhoz is.
-Az Iskola Rendőre Program keretében - ami szintén országos kezdeményezés - igyekszünk minél több általános- és középiskolába eljutni és ott a gyermekeknek hasznos közlekedési ismereteket átadni.
A pápai kapitányság helyi kezdeményezésű programokat is indított ebben az évben is, ezek közül a kiemelte a Három a gyilkos című középiskolásoknak szóló előadássorozat, melyen idén száznál többen vettek részt.
-Második éve tavasszal a motorosok, segédmotor-kerékpárosok számára vezetéstechnikai tréninget szervezünk, melyre egyre nagyobb az érdeklődés. Jelentős programunk a kerékpáros emléktúra, amit a közelmúltban, a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapján szerveztünk meg.
Az alezredes még egy gyermekeknek szóló programot emelt ki, ez a zebraséta, melyet egyre több iskola, sőt már óvoda is igényel, mert itt a gyermekek nemcsak hallanak a gyalogos közlekedés szabályairól, hanem élőben is kipróbálják az úttesten való szabályos átkelést, és a séta során látott közlekedési táblák jelentését is megtanulják.
Császárné Elek Veronika rendőr alezredes a megelőzési tevékenységről szól

Az ülésen a bizottság tagjai a város közlekedési problémáiról is tanácskoztak, a szakemberek tapasztalatai szerint a gyalogosok sokszor nem figyelnek arra, hogy a nekik járó elsőbbséget valóban megadják-e, sok a kerékpáros baleset főleg a 16 év alattiak és az idősek körében, és sok járművezető figyelmen kívül hagyja a sebességkorlátozó táblák utasításait. Az is tapasztalat, hogy az iskolákban megtanított közlekedési szabályokat a gyermekek szülei szegik meg, így a kicsikben nem rögzülhetnek a szabályos közlekedésre vonatkozó előírások. A megyei forgalomellenőrző alosztály vezetője arról beszélt, a rendőrségi szankciók a szabálytalan járművezetőkre gyakran nem hatnak visszatartó erővel, a pénzbírság nem motivál szabályos közlekedésre, jobban tartanak az előéleti pontoktól és a jogosítvány bevonásától, ezt azonban nem minden esetben alkalmazhatják a rendőrök.
Kisorsolták a Látni és látszani akció nyertesét

A VBB ülésén kisorsolták a Látni és látszani országos kampányhoz kapcsolt helyi nyereményjáték nyertesét is. Mint megtudtuk, az ingyenes látás és gépjármű átvizsgáláson kevesen vettek részt városunkban és ennél is kevesebben vettek részt a nyereményjátékban. A nyertes Bokodi Ádám lett, aki nemcsak gépkocsiját vizsgáltatta át, hanem a programhoz csatlakozó optikában a látását is megvizsgáltatta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!